© Foto: pixabay.com

Nekas nevar būt vienkāršāks par fokačas izcepšanu. Šo vienkāršo maizi nav nepieciešams mīcīt.

Fokača ir plakana raudzēta krāsnī cepta itāļu maize. Lēnā uzrūgšana ļauj glutēnam dabiski attīstīties un lipīgā, mitrā mīkla palīdz veidot fokačas raksturīgos gaisa burbuļus - lieliski pasniegt siltu ar mīkstu sieru. Fokača ir ideāli piemērota piknikam.

Olīvu, ķiršu tomātu un fetas fokača

Foto: pixabay.com

SASTĀVDAĻAS

590 g miltu, plus papildus darba virsmai

12 g paciņa ātras darbības sausā rauga

1 tējkarote cukura

6 ēdamkarotes olīveļļas, plus papildus apsmērēšanai

200 g ķiršu tomātu, pārgriezti uz pusēm (smuki izskatās, ja ir dažādas krāsas)

3 ēdamkarotes svaigs vai kaltēts rozmarīns (obligāts)

oregano

150 g olīvu, bez kauliņiem

100 g sadrupinātas fetas siera

jūras sāls

PAGATAVOŠANA

Foto: pixabay.com

1.Miltus, raugu, cukuru un sāli samaisa bļodā. Pievieno 2 ēdamkarotes olīveļļas, pēc tam lēnām ielej 350 ml remdena ūdens, turpinot maisīt, līdz izveidojas viegli lipīga mīkla. Izlieciet mīklu uz ar miltiem apkaisītas darba virsmas. Mīciet 5-10 minūtes, līdz mīkla ir mīksta un mazāk lipīga, pēc tam ielieciet bļodā, pārklājiet ar dvieli un ļaujiet rūgt 1 stundu, līdz masa dubultojusies.

2.Bagātīgi ieeļļo taisnstūrveida cepamo formu. Ieliek mīklu, ar rokām izstiepj, līdz tā sasniedz formas stūrus. Pārklāj ar tīru dvieli un atstājiet vēl uz 35-45 minūtēm. Tikmēr tomātiem pievieno garšvielas, pievieno rozmarīnu, oregano un apslak ar 1 ēdamkaroti olīveļļas. Sajauc un noliek malā.

3.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 2200C/2000C. Izmantojot olīveļļu ar ļoti eļļainiem pirkstiem (tā, ka pil) izklātajā mīklā saspiež daudz, daudz caurumus tā, lai tajos nedaudz sakrājas eļļa, tad caurumos ieliek ķirštomātus un olīvas. Divas ēdamkarotes rozmarīna paņem eļļainās rokās, saberzē un ar tiem apber mīklu (ja rozmarīns nebūs ieeļļots, garša būs 3x neizteiksmīgāka), tad visu pārber ar jūras sāli.

Sasmalcina un pārber pāri fetu, pēc tam cep 25-30 minūtes, līdz tā ir zeltaina un uzpūtusies. Kamēr maize vēl karsta, apslaka ar atlikušo 1 ēdamkaroti olīveļļas. Veidnē ļauj pilnībā atdzist, tad sagriež šķēlēs. Iesaiņotu vai hermētiskā traukā var uzglabāt divas dienas.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv