Atbilde uz jautājumu, cik ilgi maize var uzglabāties saldētavā, nebojājoties, ir ļoti atkarīga no jūsu frāzes "bojāšanās" definīcijas.
Ja jums "bojāta" maize nozīmē pelējuma klātu, nepatīkami smakojošu un ar pārtiku saistītu slimību draudus, labā ziņa ir tā, ka saldēta maize nekad tāda nekļūs. Visa pārtika, kas tiek uzglabāta 0 grādu pēc Fārenheita skalas vai zemākā temperatūrā (-17 pēc Celsija), būs droša lietošanai uzturā bezgalīgi. Savukārt, ja "sliktu" definējat kā nelielu kvalitātes pazemināšanos, atbilde var atšķirties ne tikai atkarībā no maizes, bet arī no uztveres, raksta thetakeout.
Saldēta veikalā pirkta vai maizes ceptuve iegādāta maize saglabās relatīvi svaigu garšu un tekstūru līdz pat trim mēnešiem.
Lasi arī: Kāpēc maizi nevar ēst vienu pašu? Skaidro eksperts
Citi aprēķini liecina, ka tā saglabāsies līdz pat sešiem mēnešiem, savukārt daži cilvēki internetā atzīst, ka sasaldē maizi gadu vai ilgāk un saka, ka tā garšo labi.
Ja sanāks atkausēt maizi, kas sasaldēta pat gadu, tad vienmēr to varēs apgrauzdēt vai izmantot atkārtoti receptē, pat ja tā vairs nebūs svaiga. Galu galā no atlikušajām maizēm var pagatavot daudz ko - sākot ar mājās gatavotu grauzdiņu gatavošanu (šim nolūkam vislabāk piemērota veca maize) un beidzot ar vistas pildīšanu un franču grauzdiņu sacepumu.
Runājot par maizes sasaldēšanu un atkausēšanu, izmantotā tehnika var atšķirties atkarībā no tā, kur maize iegādāta, vai privātā ceptuvē vai lielveikalā sagriezta maize.
Pirmajā gadījumā varētu vēlēties sagriezt lielo maizes gabalu vieglāk apstrādājamos gabalos vai pat atsevišķās šķēlēs, lai būtu jāatkausē tikai tik daudz, cik apēdīs vienā reizē. Ietiniet katru gabalu vai šķēli dubultā plastmasas plēvē vai izturīgā saldētavas maisiņā.
Kad esat gatavs to ēst, patiesībā varat izlaist atkausēšanas procesu un atkārtoti uzsildīt sasaldētu klaipu cepeškrāsnī, kas iestatīta uz 160 grādiem pēc Celsija, 20 līdz 30 minūtes (nepilns klaips prasīs mazāk laika).
Ar sasaldētām maizes šķēlēm ir vēl vieglāk tikt galā, jo tās var vienkārši uzsildīt apmēram 15 sekundes mikroviļņu krāsnī vai ievietot tieši tosterī.
Ja runā par sagrieztu veikalā nopērkamu maizi, tad tā jāglabā maisiņā, kurā tā nopirkta, un ievietot otrā plastmasas maisiņā papildu aizsardzībai. Kad klaips ir nepieciešams, izņemiet to no saldētavas un ievietojiet ledusskapī. Ja vēlaties uzreiz pagatavot sviestmaizi, varat izmantot mikroviļņu krāsni vai tosteri, lai atbrīvotos no sasaluma dažām maizes šķēlēm; pretējā gadījumā maizes šķēles ledusskapī atkusīs pašas.