Cukurs

14.dec
Lundas universitātes Zviedrijā eksperti pētījuši dažādu saldumu veidu ietekmi uz risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Darba rezultāti tika publicēti žurnālā “Frontiers in Public Health”.
20.okt
“Mākslīgie saldinātāji ir mazkaloriju cukura aizstājēji, kas atrodami daudzos pārtikas produktos. Cukuru saturošu pārtikas produktu aizstāšana ar pārtikas produktiem un dzērieniem, kur ir mākslīgie saldinātāji, ir viens no veidiem, kā samazināt patērētā pievienotā cukura daudzumu, taču mākslīgajiem saldinātājiem ir arī mīnusi,” uzsver extension.usu.edu.
22.sep
Augļi ir veselīgi un tos ir jāēd, jo tie organismu nodrošina vērtīgām uzturvielām un šķiedrvielām. Augļos ir arī maz kaloriju, nātrija un tauku. Bet tai pat laikā daži augļi satur lielu cukura daudzumu, kas nav nemaz tik labi. Kuri ir cukura bagātākie augļi?
24.aug
Mūsdienās saldo našķu klāsts ir tik plašs, ka ir grūti stāties pretī tā vilinājumam. Turklāt arī ēdieni un našķi, ko neuztveram kā saldumus, var saturēt diezgan lielu cukura daudzumu. Šie faktori veicina to, ka bieži vien ikdienā varam uzņemt par daudz cukura.
13.aug
Aptuveni divi no trim Latvijas iedzīvotājiem (62 %) maltītēs neierobežo cukura patēriņu, un tikai 38 % cenšas samazināt pievienotā cukura uzņemšanu, kas ir zemākais rādītājs pēdējo piecu gadu laikā, liecina jaunākā Mana aptieka & Apotheka Veselības indeksa pētījuma dati. Visvairāk no saldu produktu iekļaušanas ēdienkartē izvairās iedzīvotāji ar augtāko izglītību (49 %) un augstiem ienākumiem (47 %), kā arī Rīgā dzīvojošie (49 %).
6.aug
Noskaidrots, kas tieši ir jāizslēdz no uztura, lai samazinātu savu bioloģisko vecumu un izskatītos jaunāki. Kalifornijas zinātnieki ir atklājuši saikni starp diētu ar zemu pievienotā cukura saturu un jaunāku bioloģisko vecumu šūnu līmenī.
4.aug
Atteikšanās no pievienotā cukura pēc 40 gadiem palīdz palielināt dzīves ilgumu, jo samazinās risks saslimt ar diabētu, aptaukošanos, onkoloģiju un citām mūsdienās bieži diagnosticētām slimībām. Par to runājis medicīnas zinātņu doktors, onkologs Marks Gadzians, vēsta Tengri Life.
10.jūl
“Jau pašā sākumā svarīgi ir saprast, ka cukurs ir piemērots nelielos daudzumos. Turklāt tas ir jāmāca bērniem kopš mazotnes, jo pārmērīgs cukura patēriņš var radīt nopietnas veselības problēmas. Taču no tām var izvairīties, ja sekosiet savam uzturam līdzi,” secina healthline.com.
4.jūl
No otrdienas, 2.jūlija, atjaunotas brīvās tirdzniecības līguma (DCFTA) ievedmuitas tarifu kvotas olu un cukura importam Eiropas Savienībā (ES), paziņojusi Eiropas Komisija.
2.jūl
“Savā profesionālajā darbībā redzu negatīvu tendenci, un mazkustīgums ir tikai daļa no problēmas. Problēmas izraisa cukurs, kuru mēs lietojam faktiski pēdējos 100 gadus, taču pirms tam neesam to lietojuši tūkstošiem gadu. Agrāk bija medus un cukuru kaut kādās viesībās izsaiņoja no drāniņas un kādu graudiņu kā tādu garumu kaut kur uzbēra,” skaidro plastikas ķirurgs Zaržeckis.
12.jun
Cukuru pazīstam, kā pārtikas produktu, kas ir salda, balta un kristāliska viela, ko izmanto ikdienā kā saldinātāju. Cukuru galvenokārt ražo no cukurniedrēm un cukurbietēm.
10.jun
“Diabēts ir saistīts ar cukuru, kas pazīstams arī kā ogļhidrāti, taču diabēta pārvaldībā ir vairāk nekā tikai izvairīšanās no cukura. Savukārt ogļhidrāti ir cilvēka uztura galvenā sastāvdaļa un ir nepieciešami veselībai. Visi ogļhidrāti, ko mēs ēdam, mūsu organismā tiek pārveidoti par glikozi, jo glikoze ir vienīgais ogļhidrāts, ko mūsu ķermenis var izmantot enerģijas iegūšanai,” raksta extension.usu.edu.
7.jun
“Šobrīd pievienotais cukurs ir kļuvis par karstu tēmu veselības aprūpes speciālistiem un plašsaziņas līdzekļiem,” raksta extension.usu.edu.
24.mar
Mūsu apetīte ir atkarīga no glikozes līmeņa svārstībām, ja stabilizēsim ogļhidrātu metabolismu, apetīte kļūs vadāma. Jo stabilāks glikozes līmenis asinīs, jo vairāk mēs kontrolējam savu apetīti.
19.okt 2023
Cukuru var izmantot ne tikai ēdienu un dzērienu saldināšanai, bet arī pavisam praktiskos darbos. Uzziniet, kur izmantot cukuru ārpus virtuves!
25.aug 2023
Pirms kāda brīža neskaitāmos virsrakstos parādījās ziņa, ka aspartāms izraisa vēzi. Lai gan Pasaules Veselības Organizācija (PVO) tik tiešām nesen pārskatīja aspartāma lietošanas drošību, jaunākajā ziņojumā tomēr tik skaidri šī saistība ar aspartāma lietošanu un onkoloģisko slimību risku netiek minēta. Kas vispār ir aspartāms, kur tas atrodams un vai tiešām tā lietošana izraisīs vēzi?
4.aug 2023
Pārmērīgs cukura patēriņš var izraisīt virkni dažādu veselības problēmu. Uzziniet, kāpēc pēc ēdienreizēm rodas nepārvarama vēlme apēst kaut ko saldu!
26.mai 2023
Pasaules Veselības organizācija (PVO) nākusi klajā ar ziņojumu, kur aicināts atteikties no cukura aizstājēju lietošanas, arī kā līdzekli tievēšanai. Šīs vielas nedod nekādu efektu un ir kaitīgas veselībai.
9.mai 2023
Regulāri lietojot uzturā pārtiku un dzērienus, kuru sastāvā ir daudz cukura, kā arī nesekojot līdzi glikozes līmenim asinīs, varam nepamanīt, ka cukura līmenis asinīs ir kļuvis paaugstināts, kas var izraisīt dažādas veselības problēmas, kā, piemēram, nervu un asinsvadu sistēmas bojājumus. Smagākajos gadījumos paaugstināts cukura līmenis asinīs var izraisīt saslimšanu ar 2. tipa cukura diabētu. Lai izvairītos no šādām veselības problēmām, ir ieteicams ikdienā samazināt neveselīgu, cukurotu ēdienu un dzērienu lietošanu uzturā. Kā ikdienā savā ēdienkartē aizstāt cukuru un kā varam nomākt vēlmi pēc kā salda, skaidro farmaceite Zane Melberga.  
26.mar 2023
Ne diena nepaiet bez saldumiem? Jo pretējā gadījumā nav spēka un nav garastāvokļa? Protams, neliels daudzums cukura nevar neatgriezeniski ietekmēt organismu, bet, ja ik dienu pārtiekat no pārcukurotiem produktiem, palēninās organisma spēja atjaunoties un paātrinās novecošanās process.