Padomi veselīgu ievārījumu pagatavošanai bez cukura

© pexels.com

Rudens ir pilnbrieda laiks, kad virtuve piepildās ar ābolu, plūmju un ogu smaržu. Daudzi steidz saglabāt šo garšu ziemai burkās, taču arvien vairāk cilvēku meklē veidus, kā to darīt veselīgāk – bez cukura pievienošanas. Izrādās, ievārījumu var pagatavot arī dabiskā, vieglā versijā, nezaudējot garšu un aromātu, raksta “eatingwell.com”.

Cukurs - draugs vai ienaidnieks?

Tradicionālie ievārījumi satur milzīgu daudzumu cukura - tas palīdz sabiezēt un pasargā no bojāšanās, taču vienlaikus pārvērš augļu vitamīnus par desertu ar augstu kaloriju saturu. Bez cukura gatavoti ievārījumi ir maigāki, atsvaidzinošāki un ļauj izjust īsto augļu garšu.

unsplash.com

Kas aizstāj cukuru

  • Medus - dabīgs saldinātājs ar antibakteriālām īpašībām. To gan pievieno tikai pēc novārīšanas, kad ievārījums jau mazliet atdzisis, lai saglabātu vērtīgās vielas.
  • Dateles vai banāns - dod dabiski saldenu garšu un sabiezina konsistenci.
  • Stēvija vai eritritols - piemēroti tiem, kas vēlas pavisam maz kaloriju.
  • Āboli - satur dabisko pektīnu, kas palīdz ievārījumam sabiezēt bez piedevām.

Vienkārša recepte: ābolu-plūmju ievārījums bez cukura

Nomizo un sagriez 4 ābolus un 6 plūmes. Liek katlā ar nelielu ūdens daudzumu (apmēram ½ glāzes) un vāra līdz mīksti. Tad sablendē, pievieno 2 ēdamkarotes medus un pavāra vēl 5 minūtes. Pilda sterilizētās burciņās un aizvāko.

Rezultāts - maigs, viegli salds un aromātisks ievārījums, kas lieliski garšo gan kopā ar putrām, gan uz graudu maizes šķēles.

unsplash.com

Padoms uzglabāšanai

Tā kā cukura daudzums ir minimāls, šādus ievārījumus vēlams glabāt ledusskapī un izlietot pāris nedēļu laikā. Ilgākai uzglabāšanai tos var sasaldēt mazās porcijās.

Veselīgi ievārījumi ļauj saglabāt rudens garšu bez vainas apziņas. Turklāt tie var kļūt par skaistu dāvanu - pievieno nelielu etiķeti, kur rakstīts “bez cukura”, un ievārījums kļūs par sirsnīgu, apzinātu rudens dāvanu.

Lasiet arī, kā pareizi novākt ābolus, lai tos saglabātu ziemai.