Austrālijas zinātnieki ir atklājuši, ka, izdzerot pat vienu diētiskā dzēriena bundžiņu katru dienu – īpaši tādu, kas satur mākslīgos saldinātājus, piemēram, Diet Coke, Pepsi Max vai Zero Sugar Solo –, var palielināt 2. tipa diabēta attīstības risku par 38%.
Par to ziņoja laikraksts The New York Times.
Interesanti, ka diētisko gāzēto dzērienu dzērājiem bija vēl lielāks risks nekā gāzēto dzērienu dzērājiem ar augstu cukura saturu. Pēdējiem risks palielinājās par 23%.
Pētījumu veica Monašas universitātes, RMIT un Viktorijas vēža padomes speciālisti. Viņi analizēja vairāk nekā 36 000 Austrālijas iedzīvotāju datus vecumā no 40 līdz 69 gadiem gandrīz 14 gadu laikā.
Pētnieki norādīja, ka saikne starp regulāru gan diētisko, gan saldināto dzērienu lietošanu un paaugstinātu 2. tipa diabēta risku saglabājās pat pēc tādu faktoru kontroles kā ķermeņa svars, uztura paradumi, fiziskās aktivitātes, izglītība un citi veselības stāvokļi.
Viena no pētījuma autorēm, profesore Barbora de Kortena, sacīja, ka atklājumi apstrīd plaši izplatīto uzskatu, ka mākslīgi saldināti dzērieni ir droši:
"Varbūt ir pienācis laiks paplašināt politikas debates ne tikai attiecībā uz cukura aplikšanu ar nodokli, bet arī visu neveselīgo dzērienu patēriņa samazināšanu iedzīvotāju vidū neatkarīgi no tā, vai tie ir saldināti ar cukuru vai sintētiskām alternatīvām."
Viņas kolēģis, pētnieks Husens Kabtimers, piebilda, ka gan saldie, gan diētiskie dzērieni var negatīvi ietekmēt vielmaiņu, kas ir cieši saistīta ar 2. tipa diabēta attīstību.