Vai iespējams pieradināt smadzenes gribēt mazāk cukura?

© unsplash.com

Mēs visi zinām sajūtu, kad ļoti gribas kaut ko saldu pēc saspringtas dienas vai nogurdinoša darba. Taču, ja saldumi kļūst par ikdienas ieradumu, organisms ātri pierod pie lielākas cukura devas, un tad “normāli” šķiet tikai ļoti saldi ēdieni. Labā ziņa – zinātnieki saka, ka smadzenes tiešām var trenēt, lai tās gribētu mazāk saldu garšu, un tas nemaz nav tik sarežģīti, kā izklausās, raksta “Nutrients Journal”.

Kā tas strādā?

Mūsu garšas kārpiņas un smadzenes darbojas kā komanda - jo biežāk tām tiek dots cukurs, jo vairāk tās pierod pie spēcīgas salduma sajūtas un prasa to atkal un atkal. Taču, kad samazinām cukura daudzumu pakāpeniski, garšas kārpiņas kļūst jutīgākas - un pēkšņi ābols, ogas vai pat burkāns šķiet daudz saldāki nekā agrāk.

Tas nozīmē, ka nav jāatsakās no saldā pilnībā - pietiek pakāpeniski “atgūt” sajūtu, kā garšo dabīgs saldums, un smadzenes to pieņems.

Pexels.com

Triki, kā trenēt garšas maņas:

Samazini soli pa solim

Ja ikdienā dzer tēju ar divām karotēm cukura, pārej uz pusotru, tad uz vienu. Tas pats attiecas uz kafiju, jogurtu vai mājas desertiem.

Dod priekšroku dabiskam saldumam

Piemēram, izmēģini ceptus ābolus ar kanēli, banānu pankūkas bez pievienota cukura vai grieķu jogurtu ar ogām. Tie sniedz saldumu un arī vērtīgus vitamīnus.

Pievieno garšvielas

Kanēlis, vaniļa, kardamons vai muskatrieksts dod “salduma ilūziju” bez cukura. Tas palīdz smadzenēm justies apmierinātām, pat ja cukura daudzums ir mazs.

Dod laiku

Pētījumi rāda, ka garšas kārpiņas pielāgojas aptuveni 2-4 nedēļu laikā. Tas nozīmē, ka, samazinot cukuru uz mēnesi, vari pierast pie maigākām garšām un vairs nejust vajadzību pēc “super-salda”.

Pexels.com

Ko saka zinātnieki?

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts žurnālā “Nutrients”, cilvēki, kuri pakāpeniski samazināja cukura daudzumu ikdienas dzērienos, pēc pāris nedēļām atzina, ka tie garšo pietiekami labi arī ar mazāku cukura daudzumu.

Citi pētījumi rāda, ka šādas pārmaiņas palīdz ne tikai samazināt vēlmi pēc saldumiem, bet arī veicina veselīgākus ēšanas paradumus kopumā.

Jā, smadzenes var pieradināt pie mazāka cukura daudzuma, un tas notiek ātrāk, nekā varētu šķist. Sākumā var likties grūti, bet pēc pāris nedēļām pat parasts ābols var šķist tikpat kā saldums. Pamēģini soli pa solim - un, iespējams, drīz pats brīnīsies, kāpēc agrāk tēja ar divām karotēm cukura šķita garšīga!

Sākums

Mēs visi zinām sajūtu, kad ļoti gribas kaut ko saldu pēc saspringtas dienas vai nogurdinoša darba. Taču, ja saldumi kļūst par ikdienas ieradumu, organisms ātri pierod pie lielākas cukura devas, un tad “normāli” šķiet tikai ļoti saldi ēdieni. Labā ziņa – zinātnieki saka, ka smadzenes tiešām var trenēt, lai tās gribētu mazāk saldu garšu, un tas nemaz nav tik sarežģīti, kā izklausās, raksta “Nutrients Journal”.

Svarīgākais