Pētījums atklāj - diētiskie dzērieni izraisa diabētu ātrāk nekā limonādes

© Pexels.com

Austrālijā, Monahas Universitātē veikts pētījums liecina, ka, izdzerot vienu bundžiņu diētiskās limonādes ar saldinātājiem dienā, 2. tipa diabēta attīstības risks var palielināties par 38 %, raksta “unian.net”.

Pētījuma rezultāti liecina, ka saldināti dzērieni jeb limonādes palielina diabēta attīstības risku par 23 %, kamēr “diētiskie” dzērieni - par 38%.

Norādīts, ka pētījums tika veikts ar vairāk nekā 36 000 pieaugušo Austrālijā 14 gadu garumā.

Pētījums tika publicēts žurnālā “Diabetes & Metabolism” un pastiprina pieaugošās bažas pasaulē par gan saldinātu, gan diētiski saldinātu dzērienu ietekmi uz veselību.

Pexels.com

Vadošā profesroa de Kortena sacīja, ka atklājumi apstrīd izplatīto uzskatu, ka diētiskie dzērieni ar saldinātājiem ir drošāka izvēle.

"Mākslīgie saldinātāji bieži tiek ieteikti kā veselīgāka alternatīva cilvēkiem ar diabēta risku, taču mūsu atklājumi liecina, ka tie var radīt ievērojamu risku veselībai," sacīja de Kortena.

Lai gan saikni starp saldinātiem dzērieniem un diabētu lielā mērā var izskaidrot ar aptaukošanos, diētisko dzērienu ar saldinātājiem ietekme uz diabēta attīstību saglabājas spēcīgāka pat pēc tam, kad cilvēks ir kontrolējis savu svaru - tas nozīmē, ka dzērienam ar saldinātāju ir potenciāls tieši ietekmēt vielmaiņu.

Pexels.com

"Arī dzērieni ar mākslīgiem saldinātājiem bieži tiek reklamēti kā veselīgāki, taču var radīt zināmus riskus," sacīja profesors.

Pētījumā tika analizēti dati no ilgtermiņa Melburnas sadarbības pētījuma, kas pazīstams arī kā "Veselība 2020". Norādīts, ka tajā piedalījās cilvēki vecumā no 40 līdz 69 gadiem, un tika ņemti vērā tādi faktori kā uzturs, fiziskās aktivitātes, izglītība un dalībnieku veselība.

2. tipa cukura diabēts ir diagnosticēts vairāk nekā 500 miljoniem cilvēku. Jāatzīmē, ka vairumā gadījumu diabēts ir saistīts ar cilvēka uzturu un dzīvesveidu.

Svarīgākais