Vasarā ir diezgan viegli iedzīvoties gremošanas traucējumos, ja uzturā lieto produktus, tostarp augļus un dārzeņus, kas ir nepareizi uzglabāti un jau sākuši bojāties.
Lai arī augļi ir ļoti veselīgi un tos iesaka lietot uzturā, tomēr atsevišķi augļu veidi var nenākt par labu figūrai. Šie pieci augļi satur daudz kaloriju un cukura. Tāpēc, ja vēlaties zaudēt liekos kilogramus, ieteicams neaizrauties ar šo augļu ēšanu!
Uzzini, kuri ir ar cukuru bagātākie augļi! Lai arī augļos esošais cukurs nav tik kaitīgs, kā veikalā nopērkamais baltais cukurs, nevajadzētu ar tiem pārspīlēt. Šie 12 augļi satur ļoti daudz cukura, kā rezultātā arī kaloriju!
Citrusaugļi ir bagāti ar organismam svarīgo C vitamīnu. C vitamīns stiprina imunitāti, ļaujot izvairīties no saslimšanas ar dažādiem vīrusiem, kā arī uzlabo vispārējo veselības stāvokli. Eksperti ir izcēluši sešus citruaugļus, kurus ir ļoti ieteicams lietot uzturā!
Izrādās, ka augļi var ievērojami pazemināt tā dēvēto "sliktā" holesterīna līmeni, ja tos regulāri lieto kā desertu vai uzkodu. Šie pieci augļi var efektīvi amazināt "sliktā" holesterīna līmeni.
Lai gan augļi un ogas satur daudz vitamīnu, vērtīgu šķiedrvielu, mikroelementu un antioksidantus, ar tiem nedrīkst pārspīlēt. Fitnesa blogere Jana Logvina atklājusi, ar kādiem augļiem un ogām jābūt īpaši uzmanīgiem.
Pārtikas produktos uzturvielu daudzums krītas dažādu faktoru ietekmē. Lai arī gandrīz katrs apstrādes veids - griešana, cepšana vai sautēšana - samazina pārtikas uzturvielu apjomu, ievērojot zināmus nosacījumus, joprojām ir iespējams nodrošināt organismu ar pilnvērtīgu un veselībai nozīmīgu vielu uzņemšanu. Farmaceite Alīna Fleišmane un uztura speciāliste Dārta Tene dalās noderīgos ieteikumos, kā uzglabāt un pagatavot dārzeņus un augļus tā, lai tie pēc iespējas mazāk zaudē vērtīgās minerālvielas, makroelementus un vitamīnus.
Sulu kokteiļi ir veids, kā iekļaut ēdienkartē dažādu augļu un dārzeņu kombinācijas un uzņemt organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus. Galvenais priekšnoteikums – būt radošam un ļauties garšu daudzveidībai!
Augļi un ogas mūsu senčiem bija pieejamas tikai vasarā un rudens sākumā, tāpēc esot veselīgi pieturēties pie šiem principiem, sociālajā vietnē Instagram atklāj uztura speciāliste Nadja Andrejeva.
Augļi un dārzeņi ir neatsverama ikdienas maltīšu, uzkodu sastāvdaļa. Tie mūsu organismam sniedz daudz laba - vitamīnus, šķiedrvielas, minerālvielas. Tomēr veikalos nopērkamie svaigie labumi ne vienmēr ir tik dabiski kā mums šķiet. Lauksaimnieki bieži gan dārzeņus, gan augļus apsmidzina ar pesticīdiem, tādējādi tos pasargājot no dažādiem kukaiņiem un sēnītēm.
Vismaz reizi dienā augļus lieto 35,3% Latvijas iedzīvotāju vecumā 15 un vairāk gadi, savukārt dārzeņus un salātus (izņemot kartupeļus) - 39,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes Eiropas iedzīvotāju veselības aptaujas (EIVA) dati.
Augļu sorbetam var izmantot visdažādākas ogas un augļus. Ja sorbetu gatavo jau no sasaldētām augļiem vai ogām, tas ir gatavs pāris minūtēs. Saldummīļi blenderēšanas sākumā var pievienot kādu saldinātāju, taču, ja vismaz puse no sastāva ir banāns, tad var iztikt arī bez cukura pievienošanas.