Lai gan augļi un ogas satur daudz vitamīnu, vērtīgu šķiedrvielu, mikroelementu un antioksidantus, ar tiem nedrīkst pārspīlēt. Fitnesa blogere Jana Logvina atklājusi, ar kādiem augļiem un ogām jābūt īpaši uzmanīgiem.
Pārtikas produktos uzturvielu daudzums krītas dažādu faktoru ietekmē. Lai arī gandrīz katrs apstrādes veids - griešana, cepšana vai sautēšana - samazina pārtikas uzturvielu apjomu, ievērojot zināmus nosacījumus, joprojām ir iespējams nodrošināt organismu ar pilnvērtīgu un veselībai nozīmīgu vielu uzņemšanu. Farmaceite Alīna Fleišmane un uztura speciāliste Dārta Tene dalās noderīgos ieteikumos, kā uzglabāt un pagatavot dārzeņus un augļus tā, lai tie pēc iespējas mazāk zaudē vērtīgās minerālvielas, makroelementus un vitamīnus.
Sulu kokteiļi ir veids, kā iekļaut ēdienkartē dažādu augļu un dārzeņu kombinācijas un uzņemt organismam nepieciešamās minerālvielas un vitamīnus. Galvenais priekšnoteikums – būt radošam un ļauties garšu daudzveidībai!
Augļi un ogas mūsu senčiem bija pieejamas tikai vasarā un rudens sākumā, tāpēc esot veselīgi pieturēties pie šiem principiem, sociālajā vietnē Instagram atklāj uztura speciāliste Nadja Andrejeva.
Augļi un dārzeņi ir neatsverama ikdienas maltīšu, uzkodu sastāvdaļa. Tie mūsu organismam sniedz daudz laba - vitamīnus, šķiedrvielas, minerālvielas. Tomēr veikalos nopērkamie svaigie labumi ne vienmēr ir tik dabiski kā mums šķiet. Lauksaimnieki bieži gan dārzeņus, gan augļus apsmidzina ar pesticīdiem, tādējādi tos pasargājot no dažādiem kukaiņiem un sēnītēm.
Vismaz reizi dienā augļus lieto 35,3% Latvijas iedzīvotāju vecumā 15 un vairāk gadi, savukārt dārzeņus un salātus (izņemot kartupeļus) - 39,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes Eiropas iedzīvotāju veselības aptaujas (EIVA) dati.
Augļu sorbetam var izmantot visdažādākas ogas un augļus. Ja sorbetu gatavo jau no sasaldētām augļiem vai ogām, tas ir gatavs pāris minūtēs. Saldummīļi blenderēšanas sākumā var pievienot kādu saldinātāju, taču, ja vismaz puse no sastāva ir banāns, tad var iztikt arī bez cukura pievienošanas.
Ikdienā galvenokārt rūpes par bērna uzturu uzņemas vecāki, tomēr svarīgi veselīgu un pilnvērtīgu ēdienu nodrošināt arī atrodoties ārpus mājām. Tieši šo kā savu lielāko izaicinājumu bērnu uztura veidošanā uzsver bērnu vecāki.
Saskaņā ar pašreiz spēkā esošo likumdošanu, ar nākamā gada 1. janvāri Latvijai raksturīgie augļi, ogas un dārzeņi veikalos kļūst dārgāki, jo ar šo brīdi vairs nebūs spēkā norma par pievienotās vērtības nodokļa samazinājumu Latvijai raksturīgiem augļiem, ogām un dārzeņiem.
Pirmdien, 6.jūlijā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards un lauksaimnieku un tirgotāju nevalstisko organizāciju vadītāji parakstīja sadarbības memorandu, lai veicinātu Latvijā ražotu kvalitatīvu augļu, ogu un dārzeņu vēl plašāku pieejamību patērētājiem un atbalstītu Latvijas augļu, ogu un dārzeņu ražotājus Covid-19 krīzes ekonomisko seku pārvarēšanā.
Ārkārtas situācijā Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) aicina iegādāties Latvijas lauksaimnieku ražoto produkciju. Lauksaimniecības nozare ir tā, kas apgādā mūs ar pārtiku. Izvēloties Latvijas produktus, mums ir iespēja nodrošināt savu ģimeni ar kvalitatīvu un pārbaudītu pārtiku un, izrādot patriotismu, atbalstīt vietējos lauksaimniekus, teikts paziņojumā medijiem.
Covid-19 pandēmijas radītajām problēmām tupinoties, pēc mēneša augļu un dārzeņu tirdzniecības nozare Latvijā var bankrotēt, aģentūrai LETA pauda Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems.
Cilvēku, kas neēd augļus un dārzeņus, nav maz. Kā atklāj speciālisti, atteikšanās no augļiem un dārzeņiem negatīvi ietekmēs visu organismu, raksta "newsyou.info".
Samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme dārzeņiem un augļiem ir sevi attaisnojusi, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē sacīja zemkopības ministra biroja vadītājs Jānis Eglīts.