Vasarā ir diezgan viegli iedzīvoties gremošanas traucējumos, ja uzturā lieto produktus, tostarp augļus un dārzeņus, kas ir nepareizi uzglabāti un jau sākuši bojāties.
Kā rūpēties par veselību un rīkoties, lai tie būtu ilgāk svaigi - padomus apkopo uztura speciālistes Anita Baumane un Baiba Iskrova un farmaceite Ieva Turonoka.
Zaļie lapu dārzeņi, piemēram, spināti, romiešu un citi lapu salāti saglabājas svaigāki ilgāk, ja pirms uzglabāšanas ledusskapī noņem savītušās vai iekrāsojušās lapas un salātus noskalo vēsā ūdenī. Lapu salātus nosusina, nokratot lieko ūdeni, un ietin papīra dvielī. Salātus nevajadzētu ilgstoši uzglabāt plastmasas maisiņos, jo tad tiem nepiekļūst gaiss un var sākties pūšanas process. Piemērotāks iepakojums ir gaisu caurlaidīgs papīra maisiņš.
Avokado uzglabāšanai ir daži knifi. Tas ātri bojājas saskarsmē ar skābekli, tāpēc, ja nopirkts nogatavināts avokado, labāk to uzglabāt ledusskapī, aizkavējot brūnēšanu un pārgatavošanos. Savukārt, ja ir gadījies nopirkt negatavu avokado, ietīšana papīra maisiņā to ātrāk padarīs gatavu. Ja lieto tikai pusi avokado, otru pusi vajadzētu atstāt mizā un kauliņu neizņemt, lai skābeklis avokado virsmai varētu piekļūt pēc iespējas mazāk. Jāuzglabā ledusskapī ar mīksto daļu uz leju un šī pusīte būtu jāapēd divu dienu laikā. Avokado ilgstošai uzglabāšanai noder saldēšana, taču jāatceras, ka saldējot var ciest tā sākotnējā struktūra, tāpēc, atsaldētu avokado labāk izmantot ēdienos, kur struktūra nav būtiska, - smūtijos, kūkās, mērcēs utt. Lai sasaldētu avokado, tam jābūt pilnīgi gatavam. Avokado sagriež gabaliņos un saldē maisiņos vai sablendē un pēc tam sasaldē.
Burkānu lakstos ir auksts hlorofila saturs, kas piešķir tiem piesātinātu, zaļu krāsu. Tomēr burkānu uzglabāšanai lakstus iesaka nogriezt, lai tie no burkāna nepatērētu barības vielas, - tas attiecas arī uz tādiem dārzeņiem kā bietes un rāceņi. No lakstiem var pagatavot, piemēram, pesto vai pievienot tos salātiem.
Banānus nevajadzētu uzglabāt saulainā vietā, arī mitrs un silts gaiss paātrina brūnēšanu. Nogatavojušos banānu uzglabāšanas laiku var pagarināt par pāris dienām, ievietojot tos ledusskapī. Miza kļūs raiba, taču augļa mīkstums būs garšīgs.
Ingvers jau izsenis tiek izmantots kā ārstniecības augs, tas lieliski iederas tējā, atspirdzinošos, sildošos dzērienos, saldajos un sāļajos ēdienos. Lai nesabojātos, ingveru ieteicams turēt ledusskapī, tad uzglabāšanas laiks būs dažas nedēļas. Ingveru var glabāt sasmalcinātu, sarīvētu ar visu mizu, cieši aptinot ar foliju, vai ielikt maisiņā, kas paredzēts produktu saldēšanai. Saldētavā ingvers saglabāsies svaigs vismaz trīs mēnešus.
Sīpoli nezaudēs svaigumu, ja tiem būs nodrošināta laba gaisa cirkulācija, novietojot, piemēram, atvērtā grozā. Ja tie nopirkti tīkla maisiņā, tos var pakārt kādā sausā vietā prom no tiešiem saules stariem. Sīpolu uzglabāšanai var izmantot arī kaprona zeķbikses, sīpolu no sīpola atdalot ar mezgliņu, kas iesiets zeķbiksēs. Polietilēna maisiņš uzglabāšanai neder, jo tajā sīpoli ir pakļauti ātrākai sapelēšanai.
Citroni ir vieni no visplašāk izmantotajiem citrusaugļiem, jo tie ideāli noder, lai papildinātu garšu, sākot ar tēju un dārzeņiem, beidzot ar zivju ēdieniem un citām jūras veltēm. Noslēgtā polietilēna pārtikas uzglabāšanas maisiņā, kas ievietots ledusskapī, citronus var uzglabāt aptuveni mēnesi. Lai iegūtu vairāk sulas, pirms izspiešanas citronu uz pāris minūtēm liek siltā ūdeni.
Zaļumi un garšaugi ir augstu novērtēti, pateicoties to spējai piešķirt ēdienam bagātīgas garšas nianses. Lai ilgāk uzglabātu koriandru, pētersīļus un piparmētru, tos nomazgātus stateniski ievieto glāzē, kurā ir auksts ūdens, un uzglabā ledusskapī. Svaigus zaļumus var arī sadalīt 2-3 porcijās, katru porciju ielikt maisiņā, piepūst to ar gaisu, maisiņu aizsiet un uzglabāt ledusskapī. Oglekļa dioksīds, ko satur izelpa, ir zināms kā dabisks pārtikas konservants un var palīdzēt saglabāt zaļumus svaigākus.
Sēnes nav vēlams uzglabāt cieši iepakotas vai polietilēnā. Tās ilgāk saglabāsies svaigas, uzglabātas papīra maisiņā un ledusskapī.