Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Cenu kāpums, atceļot PVN samazināto likmi augļiem un dārzeņiem, "samals" mazos audzētājus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Atceļot pievienotā vērtības nodokļa (PVN) samazināto likmi augļiem un dārzeņiem, daudzi mazie audzētāji nozarē darbu neturpinās, prognozē "Augusta zemenes" saimnieks Guntars Dzērve.

"Mēs bijām motivēti strādāt, jo 5% PVN likme ļāva plānot attīstību un augt. Diemžēl, atgriežoties vecajā PVN režīmā, pelēkās ekonomikas darboņi daudzus no mums samals," pauž Dzērve.

Viņš skaidro, ka pēdējie trīs gadi lauksaimniecības nozarē strādājošajiem bija īpaši grūti, gan saistībā ar Covid-19 pandēmiju, gan saistībā ar izmaksu kāpumu kara Ukrainā ietekmē, gan saistībā ar šā gada pavasara salnām un sausumu vasarā.

Dzērve norāda, ka politiķu plānotās nodokļu izmaiņas, atceļot 5% PVN likmi un atgriežoties 21% PVN likmes režīmā, daudziem audzētājiem sagādās papildu grūtības, jo tiem, kas strādā tā saucamajā mazajā augļu, ogu un dārzeņu tirgū, būs grūti konkurēt ar "pelēko" importu.

"Rezultātā pieaugs pārdotās produkcijas cena, būtiski samazināsies patēriņš," uzsver Dzērve, piebilstot, ka politiķi, izstrādājot izmaiņas, visticamāk, nav rēķinājušies ar paredzamo importa kāpumu, tādējādi Latvijas tirgu varētu pārņemt ne tikai ievestie augļi un dārzeņi, bet arī dažādas invazīvās sugas, kas valstī nonāks ar nelegālo tirdzniecību.

"Mēs gribam mierīgi strādāt un gūt gandarījumu no sava darba, bez ēnu ekonomikas darboņu radītajiem efektiem," min Dzērve.

Uzņēmuma vadītājs uzsver, ka līdz ar izmaiņām nodokļu politikā pieaugs arī veselīgās pārtikas izmaksas patērētājiem, piemēram, vietējo zemeņu cenu kāpums būs par vidēji eiro kilogramā, pieņemot, ka kilograms zemeņu maksā piecus eiro.

Līdztekus viņš prognozē, ka cenu kāpums būs novērojams arī sabiedriskās ēdināšanas nozarē.

"Savukārt nozarē atgriežoties ēnu ekonomikai, kas pēdējo septiņu gadu laikā būtiski samazinājusies, valsts budžeta kabatai garām aizies miljoni," pauž Dzērve, atzīmējot, ka valsts budžetā paredzētie trīs miljoni vietējo ražotāju atbalstam izklausās iespaidīgi, bet faktiski nozīmē vien dažus simtus eiro par hektāru.

Jau ziņots, šogad beigsies periods, kad svaigiem augļiem un dārzeņiem Latvijā tiek piemērota PVN samazinātā likme, proti, nākamā gada budžetā augļiem un dārzeņiem ir paredzēta PVN likme pilnā apmērā - 21%.

Ministru prezidente Evika Silņa (JV) pauda, ka koalīcija ir vienojusies atbalstīt tikai vietējos augļu un dārzeņu ražotājus, nevis visu ražotāju loku, nākamā gada budžetā tam atvēlot trīs miljonus eiro.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.