Šogad beidzas vietējiem augļiem un dārzeņiem samazinātās PVN likmes noteiktais periods; ko plāno valdība

© Mārtiņš Zilgalvis/f64

Zemkopības ministrija (ZM) rosina arī pēc 2023.gada 31.decembra saglabāt samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi 5% apmērā svaigiem augļiem un dārzeņiem un ieviest to kā pastāvīgu normu, liecina ZM sagatavotais informatīvais ziņojums.

Ziņojumā teikts, ka, lai izvērtētu samazinātās likmes efektivitāti, nozarei nozīmēti sasniedzamie rezultatīvie rādītāji no 2021.gada 1.janvāra līdz 2023.gada 30.jūnijam, tostarp augļu, ogu un dārzeņu izaudzētās produkcijas vērtībai salīdzinājumā ar ievesto produkcijas vērtību ik gadu ir jābūt lielākai par vienu procentpunktu, bet apgrozījumam darījumiem ar svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem salīdzinājumā ar apgrozījumu kopējiem darījumiem ik gadu jābūt lielākam par sešiem procentpunktiem.

Tāpat ik gadu augļu, ogu un dārzeņu ražotāju PVN maksātāju vidējajam atalgojumam uz vienu nodarbināto ir jābūt lielākam par 6%, kā arī ēnu ekonomikai ik gadu ir jāsamazinās.

ZM uzsver, ka, vērtējot samazinātās PVN likmes efektivitāti, svarīgi ir ņemt vērā, ka 2020.gadā un 2021.gadā visu pasauli skāra Covid-19 pandēmija. Tostarp 2021.gadā bija vērojams nepārtraukts nozīmīgo ražošanas resursu cenu sadārdzinājums, kas turpinājās arī 2022.gadā, kad, sākoties karam Ukrainā, situācija tikai pasliktinājās. Savukārt 2023.gada pavasarī visos Latvijas reģionos augļkopji ievērojami cieta no pavasara salnu postījumiem.

Vērtējot samazinātās PVN likmes 5% rādītāju izpildi, ZM secināja, ka no četriem rezultatīvajiem rādītājiem trīs rādītāji ir izpildīti daļēji, bet viens - pilnībā izpildīts. Rādītāji galvenokārt netika sasniegti 2021. un 2022.gadā iepriekšminēto faktoru dēļ, bet izpildīts nosacījums par ēnu ekonomikas samazināšanos.

Tostarp ZM norāda, ka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudēs konstatēto neatbilstību skaits samazinājies par 30 procentpunktiem, neatbilstošo partiju īpatsvars no pārbaudītajām partijām samazinājies par četriem procentpunktiem, PVN reģistrēto nodokļu maksātāju skaits augļu, ogu un dārzeņu audzētāju un pārstrādes nozarē ir palielinājies par 18,2%, bet PVN maksātāju reģistrā reģistrēto augļu, ogu un dārzeņu vairumtirgotāju un mazumtirgotāju skaits ir samazinājies par 27%.

Tāpat par sešiem procentpunktiem samazinājies to darbavietu īpatsvars, kurās vidējais darba bruto ienākumu apmērs ir mazāks par valstī noteikto minimālo algu, bet to darbavietu īpatsvars, kurās vidējais darba bruto ienākumu apmērs ir virs 1000 eiro, palielinājies par 11 procentpunktiem

Cita starpā darba devēju īpatsvars, kuri aprēķina mazākus darba bruto ienākumus nekā valstī noteiktā minimālā darba alga, ir samazinājies par 15 procentpunktiem, bet darba devēju īpatsvars, kuri aprēķina darba bruto ienākumus virs 1000 eiro, ir palielinājies par pieciem procentpunktiem.

Ministrijā uzsver, ka laika periodā no 2017.gada līdz 2022.gadam Latvijā nozare ir ievērojami attīstījusies. Augļkopības un dārzeņkopības platības palielinājušās par 5%, saražotās produkcijas vērtībai kāpusi par 46%, bet eksporta vērtībai - par 77%.

ZM arī uzsver, ka Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES). Augļu un ogu izlaides vērtība Latvijā ir dubultojusies, Latviju ierindojot trešajā vietā ES aiz Luksemburgas un Slovēnijas, dārzeņu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 25% un ir virs ES vidējā rādītāja, savukārt kartupeļu izlaides vērtība Latvijā ir pieaugusi par 57%, Latviju ierindojot sestajā vietā.

Vienlaikus ZM piebilst, ka, lai arī vietējās augļu, ogu un dārzeņu saražotās produkcijas vērtība ir pieaugusi, ir palielinājies arī importētās produkcijas apjoms.

"Vērtējot situāciju augļkopības un dārzeņkopības nozarē kopš samazinātās PVN likmes 5% apmērā ieviešanas augļiem, ogām un dārzeņiem, var secināt, ka samazinātās likmes ieviešana ir attaisnojusies, jo ir devusi pozitīvu efektu uz augļkopības un dārzeņkopības nozari kopumā," teikts informatīvajā ziņojumā.

Jau ziņots, ka samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šī gada 31.decembrim, un paredzams, ka šogad likmes apmērs tiks pārskatīts.

Dārzeņu audzētāji aģentūrai LETA stāstīja, ka pie pašreizējās cilvēku pirktspējas PVN svaigiem augļiem un dārzeņiem palielināt nedrīkst.

SIA "Mārupes siltumnīcas" pārstāvji aģentūrai LETA uzsvēra, ka dārzeņu tirgū kopš samazinātās 5% PVN likmes ieviešanas ir būtiski samazinājies nezināmas izcelsmes dārzeņu piedāvājums.

Tāpat "Mārupes siltumnīcas" pārstāvji skaidroja, ka nozīmīgs ieguvums no samazinātās PVN likmes ir ne tikai zemākas cenas veikalos patērētājiem, bet arī tas, ka no valsts budžeta netiek atmaksātas PVN summas fiktīviem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar pārtikas importu un pēc darījuma veikšanas likvidējas. Praktiski visā Eiropā zema PVN likme svaigai pārtikai ir norma.