Pārmērīgs augļu patēriņš var kaitēt ķermenim

© unsplash.com

Kā norāda medicīnas bioķīmijas profesors Mihkels Zilmers, pat ļoti veselīgas pārtikas patēriņam ir savas robežas. Runājot par augļiem, ierobežojums ir saistīts ar fruktozi - āboli, bumbieri, vīnogas, dateles un rozīnes - tos visu vajadzētu ēst ar mēru. Ja vienlaikus apēdīsiet pārāk daudz saldu augļu, vielmaiņa vienkārši nespēs tikt galā ar lielo fruktozes slodzi, vēsta “ERR”.

"Glikoze ir cukurs, fruktoze ir arī cukurs, un galda cukurs ir saharoze, kas sastāv no glikozes un fruktozes," skaidroja profesors Zilmers.

"Tas ir zināms jau labu laiku - fruktoze ir laba lieta, bet tikai tad, ja mēs to pārāk daudz neizmantojam. Ja tās ir par daudz, tā kļūst par aptaukošanās cēloni," piebilda Zilmers.

unsplash.com

Lielveikalu "veselīgas" pārtikas plaukti bieži slēpj viltīgus "ienaidniekus", kas kļūdaini tiek uzskatīti par veselīgām uzkodām svara zaudēšanai, taču patiesībā tā nav. Kas ir pirmais, kas nāk prātā, runājot par veselīgu uzturu? Droši vien brīdinājumi, ka jāizvairās no ātrās ēdināšanas, maizes izstrādājumiem un saldumiem un jums neizdosies zaudēt svaru, ja patērēsiet pārāk daudz kaloriju. Tomēr izrādās, ka daži pārtikas produkti, kas tiek uzskatīti par veselīgiem, satur tik daudz cukura un kaloriju, ka tos vienkārši nav vērts ēst svara zaudēšanas laikā.

Pexels.com

Patiesībā produktu iedalīšana “labajos” un “sliktajos” nav gluži pareiza - lai gan augļu sulas un smūtiji var šķist veselīgi, patiesībā tajos bieži ir ļoti daudz cukura (gan dabīgā, gan pievienotā) un praktiski nav šķiedrvielu, norāda profesors, vēlreiz uzsverot, ka arī augļi un to izstrādājumi vienmēr jālieto ar vēru, it sevišķi, ja vēlaties notievēt.

Svarīgākais