Kivi ir garšīgs auglis, kas patīk daudziem, un tā ieguvumi ir nenoliedzami - tā regulāra lietošana uzturā palīdz stiprināt imūnsistēmu, samazina sirds slimību risku un uzlabo gremošanu, tomēr šī augļa cienītāji ir sadalījušies divās nometnēs – vieni apgalvo, ka miza pirms ēšanas nav jānoņem, bet gan vienkārši labi jānomazgā, savukārt citi uzstāj, ka augļi ir jāmizo. Kā pareizi ēst kivi - ar mizu vai bez tās, skaidro “Health Line”.
Uztura speciāliste Erika Džulsone stāsta, ka kivi miza satur dažādas uzturvielas, tostarp:
šķiedrvielas - būtiskas zarnu veselībai un samazina arī diabēta, vēža un sirds un asinsvadu slimību risku;
folātus - ir svarīgi šūnu atjaunošanās un normālas augšanas nodrošināšanai, tāpēc tie ir īpaši svarīgi sievietēm grūtniecības laikā;
C un E vitamīni - antioksidanti, kas aizsargā organismu no brīvajiem radikāļiem.
Cilvēki, kas ēd kivi ar mizu, uzņem vairāk uzturvielu - par 50% vairāk šķiedrvielu, par 32% vairāk folātu un par 34% vairāk E vitamīna, salīdzinot ar tiem, kas ēd nomizotus augļus.
Kivi satur kalcija oksalāta kristālus, ko sauc par rafīdiem - īpaši daudz to ir mizā. Kristāli skrāpē maigo mutes ādu, un augļos esošā skābe, nonākot saskarē ar bojātajām vietām, izraisa dedzinošu sajūtu. Jo labāk nogatavojies kivi, jo mazāks kairinājums mutē.
Ir svarīgi atcerēties, ka cilvēkiem ar alerģijām vai nieru slimībām, īpaši tiem, kuriem ir nosliece uz akmeņu veidošanos, vajadzētu izvairīties no šī augļa ēšanas stāvokļa pasliktināšanās dēļ.
Kā pareizi ēst kivi?
Cilvēkiem nepatīk augļa miziņa tās tekstūras un specifiskās garšas dēļ, tāpēc viņi to nogriež, tomēr to var padarīt mazāk nepatīkamu, noslaukot augļus ar dvieli, mazgājot tos ar birsti vai nokasot pūkas.
Turklāt ir arī augļu šķirnes ar mīkstu mizu un bez pūkām, tāpēc pastāv iespēja atrast iecienītāko šķirni, kuru var lietot nemizotu.
Alternatīvi, kivi var pārgriezt uz pusēm un ar karoti izņemt mīkstumu.