Neatkarīgā iesaka: kultūras pasākumi līdz 10. martam, apmeklējami bez maksas

****
©F64

Dejotāju repertuāra pārbaudes skates

Piektdien, 3. martā, sākas XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” un lielkoncerta “Balts” deju kolektīvu koprepertuāra pārbaudes skašu maratons. Kopā svētkiem gatavojas 707 deju kolektīvi.

XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem gatavojas 16410 dejotāji no 672 deju kolektīviem un 35 bērnu deju kolektīviem. Laikā no 3. marta līdz 7. maijam repertuāra pārbaudes skates norisināsies 31 vietā Latvijā. Dejotāju sniegumu vērtēs žūrijas eksperti - deju lieluzveduma “ Mūžīgais dzinējs” un lielkoncerta “Balts” mākslinieciskie vadītāji, svētku virsvadītāji un deju autori. Ikviens interesents aicināts vērot skates un atbalstīt dejotājus. Ieeja skatēs bez maksas.

Pirmā skašu maratonu iesāks Rīga - 90 kolektīvi trīs dienās. 3. martā plkst.18.00 Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” dejos B, F, E2 un D grupas kolektīvi.

4. martā plkst.10.00 Kultūras pilī “Ziemeļblāzma” uzstāsies C un E1 grupas, savukārt plkst.17.00 VEF Kultūras pilī iespējams redzēt bērnu un B grupas kolektīvu uzstāšanos.

Svētdien, 5. martā, VEF Kultūras pilī D grupas kolektīvu skate sāksies plkst.12.00. Deju repertuāra pārbaudes skati Rīgā noslēgs A grupas kolektīvi - VEF Kultūras pilī plkst.16.30. Visu skašu grafiku iespējams skatīt www.dziesmusvetki.lv.

“Skates ir viens no svarīgiem posmiem, kas nodrošina kopdejošanas tradīcijas pastāvēšanu un nemitīgu atjaunošanos. Ar aplausiem un smaidiem atbalstīsim mūsu staltos, skaistos, un apņēmīgos dejotājus viņu ceļā uz Dziesmu un deju svētku skatuvēm!” saka Latvijas Nacionālā kultūras centra latviešu skatuviskās dejas eksperte Maruta Alpa. “Vadītāji un dejotāji ir paveikuši lielu darbu, apgūstot 32 dejas lieluzvedumam “Mūžīgais dzinējs” un 18 dejas lielkoncertam “Balts”. Vēl tikai nedaudz pieslīpēt, atkārtot, uzvilkt krāšņos tautas tērpus un doties uz skatuves, lai parādītu savu prasmi un lielo vēlmi būt Svētku sastāvdaļai. Paldies par garajiem un grūtajiem mēģinājumiem un neskaitāmajiem koncertiem, kuri jau ir notikuši. Jūs esat gatavi! Lai veiksme un prieks par padarīto!”

Latviešu skatuviskā deja XXVII Vispārējos latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkos:

7. un 8. jūlijā Daugavas stadionā - deju lieluzvedums “Mūžīgais dzinējs”.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku deju lieluzvedumā “Mūžīgais dzinējs” koši iemirdzēsies Latvijas novadu krāsas. Lieluzvedums iecerēts kā veltījums izziņas kārei un mūžīgās izaugsmes meklējumiem, dejās un stāstos atainojot dažādu laiku Latvijas apceļotāju pieredzēto, sajusto un secināto.

Deju lieluzveduma “Mūžīgais dzinējs” repertuārā iekļautas 32 dejas, no tām trīspadsmit godalgotas jaunrades dejas un septiņas dejas no Latvijas skatuviskās dejas Zelta fonda.

3. jūlijā “Arēnā Rīga” - Latviešu skatuviskās dejas lielkoncerts “Balts”.

Deju jaunrades koncertuzvedums “Balts” veidots ar jaunu mūziku, jaunām horeogrāfijām un jaunu māksliniecisko risinājumu, kurā saplūst skatuviskā deja un latviešu tēlotāja māksla. Cauri vijas balts pavediens, kā ceļš, no kura sākt, veidoties un nenomaldīties, kuru ņemt par pamatu un kurā būt nemitīgā attīstībā. Balts audekls, uz kura zīmēt, un balts pavediens, no kura aust krāsainus rakstus. Dažādības pilns 18 horeogrāfu kopdarbs ar 18 jaunām dejām, kas atklāj septiņas latvietim svarīgas būtības - bērnība, daba, darbs, zeme, dzīvošana, tīrradnība un esība. Latvieša daudzšķautņainība un tīrība reizē.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā