Veselība

30.nov 2020
Ja vitamīnus lieto īstajā laikā, tas palīdz organismam tik nepieciešamās vielas efektīvāk uzņemt un labāk tās izmantot. Vitamīni lietojami pareizās devās, pareizā diennakts laikā un atbilstoši ilgi. Vitāli svarīgākie vitamīni jālieto arī atbilstoši vecumam. Pašlaik vairāk jādomā par imunitāti stiprinošo D un C vitamīnu, norāda farmaceite Ērika Pētersone.
29.nov 2020
Ikviens no mums kaut reizi ir domājis par to, kāda ir patiesā cukura ietekme uz mūsu ķermeni. Gan sabiedrībā, gan ekspertu vidū ir raisījušās dažādas diskusijas par to, vai cukurs būtu jāiekļauj uzturā vai tomēr jāsaka stingrs “Nē!”. Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģijas nodaļas virsmāsa un Latvijas Diabēta aprūpes māsu apvienības priekšsēdētāja Līga Ārente skaidro, ka vairumā gadījumu šo mulsumu un diskusijas rada tas, ka atsevišķas produktu grupas, kuru sastāvā ir cukurs, piemēram, augļi vai medus, tiek definētas kā “veselīgi produkti”, kurus var ēst bez mēra. Diemžēl tā tas nav! Cukurs ir organisma enerģijas avots, taču pārmērīgā daudzumā tas var radīt nopietnas veselības problēmas.
27.nov 2020
Izrādās, ka acu krāsa var pastāstīt par noslieci uz noteiktām slimībām. Zinātnieki no Kolorado Universitātes noskaidrojuši, ka cilvēku acu krāsa var paredzēt dažādass slimības.
24.nov 2020
Infektologs Jevgens Dubrovskis norādījis uz tipiskām kļūdām, kuras pieļauj pacienti ar Covid-19 diagnozi.
22.nov 2020
Rudenī jau tradicionāli aktualizējas nepieciešamība stiprināt imunitāti, taču šogad bērnu un jauniešu imunitātei jāpievērš īpaša uzmanība – vairāk tiek pavadīts laiks pie ekrāniem, mazāk kustību un fiziskās aktivitātes, bieži arī jauns dienas režīms un emocionālā spriedze – tas viss rada papildu slodzi organismam. Kādus paradumus ievērot ikdienā, lai stiprinātu bērnu un jauniešu imunitāti, iesaka farmaceite Anna Kivleniece.
21.nov 2020
Mēs ikviens zinām to nepatīkamo, spiedošo sajūtu, kad esam pārēdušies. Svarīgi baudot ēdienu, ir nepārēsties, tomēr bieži vien mums to ir grūti izdarīt. Pastāv dažādi veidi kā cīnīties ar šīm nepatīkamajām sajūtām, sākot no pastaigas svaigā gaisā, līdz pat fiziskām aktivitātēm. Tomēr ir vēl dažādi neparasti veidi, kas var palīdzēt justies labāk.
20.nov 2020
Ar produktu derīguma termiņiem jābūt uzmanīgiem, jo daudziem tā ignorēšana var beigties ar vēdersāpēm un pat saindēšanos. Portāls "The Healthy" uzskaitījis produktus, kuru derīguma termiņš jāņem vērā.
19.nov 2020
Čia sēklas ir ļoti labs minerālvielu avots. Šīs sēklas satur daudz vērtīgo vielu - kalciju, dzelzi, fosforu, kāliju, magniju, selēnu un cinku. Tās ir arī ļoti labs antioksidantu un šķiedrvielu avots.Tikai divas ēdamkarotes sēklu satur piecus gramus šķiedrvielu. Čia sēklu pielietojums uzturā ir visai liels, tās var izmantot gan pudiņu, gan salātu pagatavošanā. Lai arī šis ir ļoti vērtīgs un uzturvielām bagāts produkts, tā pārmērīga lietošana uzturā var radīt dažādas nevēlamas blakusparādības.
17.nov 2020
Šos produktus biežāk esam raduši ēst svaigus, taču izrādās, ka pagatavoti tie ir vēl veselīgāki.
16.nov 2020
Visticamāk mēs katrs savā dzīvē esam jutuši satraukumu. Tas ir iekšējs nemiers, kas neļauj atslābt pat vakarā, kad visi darbi un pienākumi pie malas. Arvien vairāk cilvēku šī sajūta nepamet, izraisot virkni citu veselības problēmu. Tomēr ar savu uzturu varam šo situāciju labot.
15.nov 2020
Cilvēki ir ļoti dažādi - katram no mums ir savas raksturīgās personības iezīmes, mēs katrs uz lietām reaģējam citādāk un katrs citādāk pielāgojamies apkārtējai videi. Būtiska mūsu dzīves daļa ir tieši temperamenta vadīta. Kas ir temperaments un kā tas ietekmē mūsu ikdienu un labsajūtu, stāsta izglītības un skolu psiholoģe, psiholoģijas doktore Ilze Damberga un  farmaceite Zanda Ozoliņa.
12.nov 2020
Mēdz teikt, ka mājās un dzīvokļos netīrākā vieta ir virtuve, taču ir vēl daudz vietu, kas slēpj netīrumus un ikdienā mēdzam neaizdomāties par alternatīviem tīrīšanas veidiem, kā panākt, lai tās būtu higēniskas. Šīs septiņas mājas tīrīšanas kļūdas, šķiet, ir pieļāvis ikviens no mums, tāpēc laiks tās mainīt.
9.nov 2020
Mūsdienās nereti iedalām visus pārtikas produktus "veselīgajos" un "neveselīgajos", taču bieži vien tie mēdz "pārceļot" no vienas kategorijas uz otru. Šoreiz apskatīsim piecus produktus, kurus patiesībā no neveselīgo produktu kastītes varam izņemt, ja esam tur tos ielikuši.
6.nov 2020
Daudz no mums ik rītu sāk ar karsti kūpošu kafijas tasi. Malks kafijas mums palīdz atmosties un justies mundrākiem. Lai arī ikkatrs zina, ka kafija palīdz mums būt enerģiskākiem, taču tās lietošana sniedz mums daudz vairāk labumu nekā tikai enerģiju.
3.nov 2020
Būsim atklāti- plakans vēders ir daudzu sapnis, taču nereti tā sasniegšana šķiet neiespējama. Protams, lielākais devums ceļā uz to būs savas diētas sakārtošana un izvairīšanās no produktiem, kuri veicinās vēdera augšanu. Protams, produktu izvēle paliek tavā ziņā, taču, ja tiecies pēc sapņa par plakanu vēderu, liec aiz auss šos produktus, no kuriem jāizvairās.
2.nov 2020
Salvija nav tikai garšviela! Ko tā dod veselībai? Salviju vēl arvien mēdzam uzskatīt par garšvielu, tomēr, zinātnei attīstoties, ir atklāti jaunas, pārsteidzošas salvijas pielietojuma iespējas. Senatnē par glābjošu augu uzskatīto salviju patiešām ir vērts turēt pa rokai.
2.nov 2020
Jūras sāls visbiežāk tiek izmantots iesnu ārstēšanai, taču patiesībā tam ir daudz plašāks pielietojums. Tā, piemēram, jūras sāls vannas ir pazīstamas ar savām terapeitiskajām un ārstnieciskajām īpašībām, kā arī spēju mazināt stresu. Kādas ir jūras sāls vērtīgās īpašības un kā to izmantot ikdienā, skaidro sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.
1.nov 2020
Darbs no mājām maina arī ēšanas paradumus, jo strikti noteikta pusdienlaika un ierobežota darbavietas kafejnīcas piedāvājuma vietā stājas brīvi pieejams ledusskapis. Lai gan vairums mājās strādājošo gatavo paši, 40% aptaujāto atzinuši, ka maltītes pagatavošanu labprāt uztic kādam citam. Katrs piektais Latvijas iedzīvotājs gatavo ēdienu iegādājas dažādās tirdzniecības vietās vai izmanto ēdienu piegādes pakalpojumus, un tikpat daudzi gaida, kamēr maltīti pagatavos kāds ģimenes loceklis.
27.okt 2020
2020. gada pētījumā, kas publicēts "Hankyoreh", pierādīts, ka sievietes pavada trīs reizes vairāk laika, veicot dažādus mājasdarbus – gatavošana, rūpes par ģimeni un, protams, uzkopšana. Mēs katrs vēlamies tīru mājokli, tomēr nenojaušam, cik daudzas lietas var apdraudēt veselību. Esam sagatavojuši ieteikumus, kā uzkopt mājokli, sevi maksimāli pasargājot.
26.okt 2020
Baktērijas, kas var izraisīt saindēšanos ar pārtiku, var slēpties jebkurā ēdienā un radīt nopietnu risku veselībai. Ārzemju pārtikas drošības speciālisti nosaukuši produktu veidus, kurus neizvēlētos pirms kārtīgas pārbaudes, vēsta portāls "The Healthy".
23.okt 2020
Nav noslēpums, ka pēc veselīgas un pilnvērtīgas maltītes, jūtamies enerģiskāki un pat priecīgāki. Bieži arī auzu pārslu putra brokastīs var izraisīt šādas emocijas. Dietologs Atis Tupiņš  skaidro, kā auzu pārslu iekļaušana uzturā var pozitīvi ietekmēt mūsu labsajūtu.
22.okt 2020
Temperatūras pazemināšanās, nepiemērota apģērba izvēle, arī emocionāla pārslodze var mazināt organisma aizsargspējas, un tas kļūst uzņēmīgāks pret dažādiem vīrusiem, ir lielāka iespēja saaukstēties. Viens no izplatītākajiem saaukstēšanās simptomiem ir kakla sāpes – kā profilaktiski stiprināt kakla veselību un kādos gadījumos tā ārstēšanā var palīdzēt dabas līdzekļi, skaidro farmaceite Laila Zālīte.