Tuberkuloze: saslimst mazāk, bet smagāk

Mediķi Tuberkulozes dienā vērš sabiedrības uzmanību uz to, cik svarīgi ir tuberkulozi atklāt agrīni. Lai arī Slimību profilakses un kontroles centrs norāda uz pozitīvu tendenci – saslimšanas gadījumu skaita ar tuberkulozi samazināšanos, Rīgas Austrumu slimnīcā rūgti secina – aizvien biežāk cilvēki ar ilgstošiem tuberkulozes simptomiem medicīnas iestādē vēršas novēloti, kas apgrūtina ārstēšanu.

Pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2012. gadu saslimstība ar tuberkulozi ir samazinājusies par vairāk nekā 10 procentiem. Samazinājies arī bērnu saslimšanas gadījumu skaits. Slimību profilakses un kontroles centrs uzsver, ka pagājušajā gadā sasniegts zemākais reģistrētais tuberkulozes gadījumu skaits kopš 2001. gada. Pozitīvas tendences vērojamas arī zīdaiņu vakcinācijā pret tuberkulozi: 2013. gadā imunizācijas līmenis pret tuberkulozi ir sasniedzis 96,5 procentus, līdz ar to pērn sasniegts ieteicamais bērnu vakcinācijas līmenis pret tuberkulozi. Tas, pēc epidemiologu domām, nozīmē, ka bērni Latvijā ir pasargāti no smagām tuberkulozes formām.

Ar tuberkulozi inficēties ir samērā vienkārši, jo tā ir lipīga gaisa pilienu infekcijas slimība, ar kuru parasti bērni inficējas no slima cilvēka, ja viņš klepo, šķauda vai pat tikai runā. Savukārt pieaugušajiem ir ievērojami plašāks riska faktoru skaits, kas var veicināt saslimstību ar tuberkulozi. Nozīmīgi riska faktori saslimšanai ar tuberkulozi ir pārmērīga alkohola lietošana, smēķēšana, HIV infekcija, narkotisko vielu lietošana un citi. Liela nozīme tuberkulozes profilaksē ir imunitātes stiprināšanai, jo cilvēka imūnsistēma var tikt galā ar ieelpotiem tuberkulozes baciļiem. Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka trešā daļa visas pasaules populācijas ir inficēta ar tuberkulozi, tomēr saslimst tikai viens no desmit inficētajiem.

Rīgas Austrumu slimnīcas Tuberkulozes un plaušu slimību centra mediķi savukārt vēlas vērst uzmanību uz tuberkulozes agrīnu atklāšanu, jo aizvien biežāk cilvēki ar ilgstošiem tuberkulozes simptomiem medicīnas iestādē vēršas novēloti, un tas diemžēl sarežģī ārstēšanu un var novest pie daudz smagākām tuberkulozes formām. Latvija joprojām ir trešā valsts Eiropas Savienībā pēc Rumānijas un Lietuvas, kurā reģistrēti visvairāk tuberkulozes saslimšanas gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju.

Latvijā darbojas 23 tuberkulozes kabineti, kuros pieejama valsts apmaksāta diagnostika un ārstēšana. Taču joprojām aktuāla problēma ir pašvaldību atbalsts tuberkulozes slimniekiem un viņu piederīgajiem, piemēram, Rīgas domes Labklājības departaments tuberkulozes slimniekiem sniedz palīdzību, nodrošinot transporta kompensācijas nokļūšanai uz zāļu saņemšanas vietām, kā arī pārtikas talonus par katru zāļu izdzeršanas reizi. Mediķi aicina pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un sociālos darbiniekus atbalstīt tuberkulozes slimniekus, lai palīdzētu veiksmīgi pārvarēt slimību un atlabt.

Svarīgākais