VIDEO. Kā iedzīvotājam rīkoties, ja saņemta vēstule no VID?

© Lauris Aizupietis/MN

Šī gada 23. septembrī Valsts ieņēmumu dienests (VID) sāk uzrunāt tos cilvēkus (privātpersonas), kuriem saskaņā ar VID veikto datu analīzi ir būtiskas neatbilstības starp viņu oficiāli deklarētajiem ienākumiem un banku sniegto informāciju par viņu banku kontu apgrozījumu.

Pirmās aptuveni 5000 vēstules tiks izsūtītas tiem cilvēkiem, kuriem ir konstatētas vislielākās neatbilstības, proti, starpība starp viņu bankas kontu apgrozījumu un deklarētajiem ienākumiem ir vismaz 90 000 eiro. bet kopumā ap 70 000 iedzīvotāji saņems vēstules no VID.

Kā iedzīvotājam rīkoties, ja saņemta vēstule no Valsts ieņēmumu dienesta? TV24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" skaidro VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe.
"Cilvēkam ir jāreaģē 30 dienu laikā. Ja ir iesniegta gada ienākumu deklarācija, jāapskatās, vai visi ienākumi patiešām ir uzrādīti. Aicinu uz šo vēstuli reaģēt un sniegt paskaidrojumus, jo klusēšana var nozīmēt, ka cilvēks piekrīt, ka ienākumi ir neskaidri un dienestam pēc noklusējuma tiks dotas tiesības rēķināt iedzīvotāju ienākuma nodokli."
Katru dienu tiek izsūtītas ap 1000 līdz 2000 vēstules. Tas darīts pakāpeniski, lai VID speciālisti spēj apkalpot interesentus.