VAKARA ZIŅAS. Madars Apse: Mācies no kļūdām, un sanāks!

© Ģirts Ozoliņš/F64

Profesionālo skeitbordistu Madaru Apsi sastapām pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, kur tika atklāts Kārļa Bogustova funkcionālais stikla skeitborda objekts, kas ir nozīmīgs notikums gan Rīgas pilsētvidē, gan arī skeiteru pasaulē. Nav viegli Latvijā sastapt apņēmīgo jaunieti, kurš uz skeitborda dēļa traucas vēja ātrumā. Viņš regulāri ceļo pa pasauli, piedalās projektos un veic šķietami neiespējamus trikus.

Esi Latvijas pirmais profesionālais skeiteris. Kāda ir tava ikdiena?

Mans darbs ir nevis piedalīties sacensībās, bet skeitot ielās. Ceļoju pa pasauli, apskatu dažādas vietas. Tas ir mans darbs. Skeitbords nav sporta veids, tā ir māksla. Īstais skeitbords ir ielās.

Pastāsti, lūdzu, par jaunāko projektu, kurā esi iesaistījies.

Mans draugs Kārlis Bogustovs ir mākslinieks, kuram šis ir diplomdarbs, beidzot Mākslas akadēmiju. Lai to realizētu, mums nācās trīs gadus strādāt. Tas ir vairāk Kārļa projekts. Šī ir labākā vieta Latvijā, kur skeitot. Te arī man bija sapnis uzbūvēt kaut ko interesantāku skeiteriem. Tagad ir! Konstrukcija ir ļoti grūti skeitojama, tikai advancēti skeiteri ar vismaz desmit gadu pieredzi var to izmantot. Es pats te pirmoreiz skeitoju un esmu izpildījis tikai dažus trikus. Tas ir vairāk mākslas darbs, mēs integrējam mākslu pilsētvidē. Tā notiek visā pasaulē. Rīga lēnām pārtop par skeitborda Meku. Vēlu veiksmi visiem šajā objektā, kas ir uztaisīts tā, lai profesionāli skeiteri brauktu uz Latviju! Mēs rīkosim sacensības un festivālus. Es domāju, ka Rīgā tas ir iespējams.

Ja Rīga sāk pārvērsties par skeitborda Meku, vai tas varētu profesionālo skeiteru pulciņam pievienot jaunus spēcīgus censoņus?

Tie spēcīgie skeiteri noteikti būs. Skeitbordā uzvar tas, kurš visvairāk izbauda procesu. Šis objekts ir uztaisīts tā, lai varētu izbaudīt. Tas nebūtu bijis iespējams bez Kārļa Bogustova mērķtiecības, neatlaidības, birokrātisku problēmu risināšanas. Kārlis visu pats betonēja, nevarēja normāli darīt citus darbus, un faktiski viņa un desmitiem citu cilvēku ziedojums ir milzīgs. Tāpēc šis projekts ir tik ļoti aizkustinošs, jo es gandrīz sastrīdējos ar savu draugu. Ceļošanas dēļ nevarēju tik daudz iesaistīties, kā biju solījis. Vienīgais, ko es šim projektam esmu iedevis - uzticēšanos Kārlim. Manis dēļ ir mazliet lielāka ticība, ka pie tik cēlas iestādes kā Mākslas muzejs kaut ko tādu var realizēt. Kārlis man iepriekš teica: «Tu esi Madars! Tevī cilvēki klausīsies. Manī jau neviens neklausīsies.» Beigās Kārlis bija tas, kurā klausījās.

Aizņemtajā ikdienā daudz ceļo pa pasauli. Kā tevi ietekmēja pandēmijas laiks, kad ierobežojumu dēļ ceļošana bija apgrūtināta?

Skeitborda pasaulē kovida vilnis ir kā Dieva dāvana. Gandrīz desmit gadus ceļoju nemitīgi. Tagad beidzot varēju atpūsties. Jebkurā gadījumā tik un tā ceļoju, tikai šoreiz vairāk savai dvēselei. Tā man bija ļoti laba atpūta.

Zinu, ka studēji arī Ventspils augstskolā.

Es pabeidzu maģistrus Ventspilī. Studēju biznesa vadību un eksportu. Vai tas ir pretstats skeitam? Domāju, ka nē. Skeitbords iekļauj ļoti daudzas sfēras. Skeitbords ir bizness, man skolā mācīja, kā izvērtēt prioritātes, vadīt kompānijas, kas tām svarīgs, kā strādā mārketings un ražošana. Esmu vairāk tendēts uz mārketingu. Esmu reklāmas seja daudzām kompānijām. Domāju, ka mans maģistra grāds lika nopietnāk izturēties pret to, ko daru. Skeitbords ietver biznesu, mākslu, mūziku, fizisko sagatavotību. Skeitbords atbrīvo mentālo prātu un palīdz pret depresiju. Piedalos dažādos jauniešu pasākumos, kuros stāstu par garīgo veselību. Skeitbords ir arī mehāniska lieta ar riteņiem un gultņiem. Inženierzinātnes un māksla iet roku rokā.

Lai veikli izpildītu trikus, ir nepieciešama laba fiziskā sagatavotība.

Skeitbords dod brīvības sajūtu, it sevišķi braukājot pa tik labu segumu kā pie Mākslas muzeja. Latvijā ir visstilīgākie skeiteri, jo šeit mēs skeitojam pa plakni. Mēs ar draugiem sakām Flatvia. Jo «flat» nozīmē plakans. Man gūžas kauls bija lauzts, celis operēts, potītei no trīs saitēm divas pārrautas un ieliktas jaunas vietā. Viena no tām arī ir pārrauta. Visu laiku cīnos ar ķermeņa problēmām. Bet tas, kas mani saindē, mani arī ārstē.

Kāds bija tavs veiksmes stāsta sākums? Tu esi iedvesmojošs piemērs jauniešiem, ka, lūk, vienkāršs puisis no Ventspils ar skeitborda dēli rokās un apņēmību var piepildīt sapņus, turklāt pasaules mērogā.

Kad sāku skeitot, mani aizkustināja video, kā kompānijas reklamē savus projektus, izmantojot skeitbordu. Tas lika iet ārā un darīt to vairāk, nevis visu laiku sēdēt mājās. Tiešām iedvesmoja mēģināt atdarināt to, ko citi dara. Es neesmu profesionāls skeiteris, tikai pateicoties maniem nopelniem; esmu mācījies no saviem draugiem un radiniekiem, kā arī ceļojot un sadarbojoties ar sponsoriem.

Jau 15 gadus sadarbojies ar zīmolu «Red Bull». Kā ir būt viņu komandā?

Starp citu, es tagad vadu arī šovu. Šis šovs («Red Bull Skate Tales») ir populārākais «Red Bull» skeitborda kanālā. Viss iet ļoti labi. Ceļoju un apciemoju dažādus skeiterus. Esmu milzīgi pateicīgs, ka varu ko tādu darīt. Ar cilvēkiem, kas spēj izdarīt šķietami neiespējamo ekstrēmajos sporta veidos, esmu kopā ikdienā. Arī pats daudzas reizes esmu izdarījis lietas, kas man likās neiespējamas. Skeitbords man to ir iemācījis. Domāju, ka arī Kārlim skeitbords ir iemācījis to, ka padoties nevajag. Skeitbords māca neatlaidību. Lai uztaisītu vienu triku, tas man ir prasījis vairākas dienas, pat mēnešus. Citreiz - vairākus gadus.

Ko tu ieteiktu jauniešiem, kuri arī deg par skeitbordu?

Sekot savai iekšējai balsij un darīt. Neatlaidīgi censties atdarināt to, kas patīk. Es tā darīju. Centos būt kā mans mīļākais skeiteris Stefans Janoski. Galvenais vēstījums, ko varu nodot: viss ir iespējams. Esmu no Ventspils, bet varu būt «Element» komandā kopā ar labākajiem skeiteriem pasaulē, izdzīvot kā profesionāls skeiteris. Bet tam ir nepieciešams liels gribasspēks un apņēmība, tīrs prāts, sapratne par to, ko dari. Skeitbordā pats galvenais ir zināšanas un iemaņas.

Gribu paziņot visiem skeiteriem un arī tiem, kas neskeito: lūdzu, cienīsim cits citu! Nedusmosimies! Saprotiet, ka mēs to darām dvēseles un patikas pēc. Skeitbords ir hobijs. Skeiteri, lūdzu, cienām apkārtējos cilvēkus! Parādam, ka mēs esam cieņas pilni cilvēki. Ka ar mums var rēķināties un ka mēs varam realizēt projektus. Mans mērķis ir nodot cilvēkiem skeitborda vēstījumu: tu mēģini, un nesanāk, bet iemācies no kļūdām, un sanāks! Es domāju, ka tā arī cilvēks no akmens laikmeta nokļuva līdz 21. gadsimtam.

Svarīgākais