Par vairāk nekā vienu miljonu eiro atjaunota vētrā cietusī Jaunpils pils

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Pabeigti Jaunpils pils atjaunošanas darbi pēc postošās 2023.gada augusta vētras radītajiem bojājumiem, vēsta Tukuma novada pašvaldība. 

Vētra, kas skāra Jaunpili un tuvējās teritorijas, izraisīja nopietnus bojājumus vēsturiskajam Jaunpils pils kompleksam. Spēcīgais vējš un lielgraudu krusa kopā ar lietusgāzēm smagi sabojāja jumtu, fasādes elementus un pils tornīša senlaicīgās konstrukcijas, kā arī pils dienvidu spārnā izsita lielāko daļu logu un sabojāja to rāmjus.

Savlaicīga pašvaldības rīcība un sadarbība ar profesionāļiem ļāva ātri novērtēt situāciju un sākt nepieciešamo atjaunošanu, uzsver pašvaldībā.

Pašvaldībā norāda, ka darbu apjoms bija ievērojams un izrādījās krietni lielāks, nekā sākotnēji domāts, taču, pateicoties profesionālai komandai un sadarbībai, būvniekiem izdevās saglabāt pils vēsturisko autentiskumu, vienlaikus nodrošinot tās ilgtspējību nākotnē.

Būvdarbus veica būvniecības uzņēmums SIA "Pretpils", kopējās būvniecības izmaksas sasniedza 1 248 849 eiro. No šīs summas 450 421 eiro tika segti kā apdrošināšanas atlīdzība, kas saņemta par vētras nodarītajiem bojājumiem. 310 161 eiro no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" pašvaldībai piešķīra Ministru kabinets, savukārt pils rīkotajā labdarības koncertā "Ar mūziku pret vētru" un ziedojumu kontā tika saziedoti 26 483 eiro. Pārējo nepieciešamo finansējumu 461 783 eiro apmērā nodrošināja Tukuma novada pašvaldība.

Papildu būvniecības līgumam pašvaldība noslēdza arī līgumu ar SIA "CPB" par būvuzraudzību 10 648 eiro apmērā, kas nodrošināja darbu izpildes kvalitāti un atbilstību būvniecības standartiem. Autoruzraudzību veica SIA "Jaunpils projekti", līguma summa 7028 eiro.

Atjaunošanas darbu laikā tika veikti nozīmīgi pils infrastruktūras uzlabojumi. Veikta bojāto jumta nesošo konstrukciju protezēšana, esošo jumta nesošo konstrukciju antiseptēšana, nodrošinot augstvērtīgu aizsardzību pret laikapstākļiem un saglabājot pils vēsturisko izskatu. Tika nomainīti dakstiņi visā jumta plaknē un atjaunota vējmala, karnīze un putnu barjera, tai skaitā veikta skursteņu galu erodējušo mūra daļu pārmūrēšana un skursteņu apmetuma remonts, lai novērstu turpmākus bojājumus mitruma ietekmē.

Atjaunots pils tornītis, nodrošinot torņa kolonnu koka protezēšanu, torņa ārsienas kapara skārda apdares remontu, torņa kolonnu kapara pieslēguma montāžu un jaunas jumta torņa pamatnes konstrukcijas izbūvi.

Esošie logi, kas bija cietuši vētrā, tika restaurēti, logu vērtnes demontētas, protezētas un krāsotas, un logi iestikloti ar jauniem stikliem, izmantojot kvalitatīvus materiālus, lai nodrošinātu estētisko saskaņu ar pils arhitektūru. Arī vētras laikā bojātās fasādes daļas tika atjaunotas, izmantojot materiālus un tehnikas saskaņā ar diplomēta speciālista rekomendācijām vēsturiskā mūra un apmetuma konservācijas darbiem, lai maksimāli saglabātu pils vēsturisko izskatu, vienlaikus nodrošinot mūru aizsardzību.

Vētras izraisīto bojājumu dēļ atsevišķas telpas tika atjaunotas un pielāgotas mūsdienu prasībām, saglabājot to autentiskās iezīmes.

Kā ziņots, 2023.gada 7.augusta vētrā pils jumts tika stipri bojāts, tādēļ jumtu nācies pilnībā noņemt un klāt no jauna, izvērtējot katru vēsturisko dakstiņu atsevišķi. Tāpat bija jāmaina daļa logu ar visiem rāmjiem dienvidu pusē, kas visvairāk sabojāti vētrā un krusā. Ir norautas un sabojātas arī ārējās palodzes.