Ukrainas kara 232. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:47]

© EPA/Scanpix/Leta

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Krievijas Ukrainas karā 13. oktobrī. Ukraina jau septiņus mēnešus varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.47. Spānija uz Ukrainu sūtīs vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas, ceturtdien pavēstīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Ukrainas starptautiskie atbalstītāji tikās sarunās NATO galvenajā mītnē Briselē, galveno uzmanību vēršot pretgaisa aizsardzībai.

20.25. Portugāle nolēmusi Ukrainai nodot sešus padomju laikā ražotos helikopterus "Kamov", kuriem pret Krieviju noteikto sankciju dēļ tika atņemtas ekspluatācijas licences, informē portāls "Pravda.com.ua".

19.33. Krievija nosūtīja ANO prasību sarakstu, kuru neizpildes gadījumā tā draud izstāties no līguma par graudu eksportu no Melnās jūras, kas beidzas novembrī, informē portāls "Pravda.com.ua".

18.39. Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja (EPPA) atzinusi Krieviju par teroristisku režīmu, bet valsts dalību ANO Drošības padomē par nelikumīgu.

18.12. NATO aizsardzības ministri vienojušies par atbalsta sniegšanu Ukrainai un alianses atturēšanas un aizsardzības stiprināšanu, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Aizsardzības ministrijā.

Šonedēļ Briselē, Beļģijā Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons piedalījās NATO valstu aizsardzības ministru sanāksmē.

18.00. Rietumu militārā atbilde iznīcinās Krievijas bruņotos spēkus, ja Krievijas prezidents Vladimirs Putins pret Ukrainu pielietos kodolieročus, ceturtdien brīdināja Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels.

"Putins saka, ka viņš neblefo. Labi, viņš nevar atļauties blefošanu, un ir jābūt skaidram, ka cilvēki, kas atbalsta Ukrainu, un Eiropas Savienība, un dalībvalstis, un ASV, un NATO arī neblefo," Briselē atklājot Diplomātijas akadēmiju, sacīja Borels.

17.22. Lai Krievijai liegtu iespējas arī turpmāk finansēt karu Ukrainā, tās kontos par naftu un gāzi jābūt nullei, uzrunājot Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas deputātus, sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Vitāli svarīgi liegt agresorvalstij ienākumus no naftas un gāzes eksporta. Krievijai ir jāredz nulle savos kontos, lai aizdomātos par miera izdevīgumu. Tieši tādai jābūt Eiropas Savienības (ES) sankciju pakešu jēgai," sacīja Zelenskis.

17:02. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosinājis Turcijai kļūt par Krievijas dabasgāzes centru ar jaunu cauruļvadu un enerģijas biržu.

"Ja Turcija un mūsu potenciālie pircēji ir ieinteresēti, mēs varētu apsvērt iespēju būvēt vēl vienu cauruļvadu un izveidot gāzes centru Turcijā, lai gāzi pārdotu trešajām valstīm, jo sevišķi Eiropā," tikšanās laikā Astanā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu norādīja Putins. Tāpat Putins arī ierosināja Turcijā izveidot gāzes biržu, lai noteiktu cenas. Turcija ir loģiska izvēle sadales punkta un gāzes biržas izveidei, jo gāzesvads "TurkStream" joprojām uzticami darbojas, sacīja Putins. "Šobrīd cenas ir ļoti augstas, un mēs tās tur mierīgi varētu regulēt līdz normālam tirgus līmenim bez jebkādas politiskās ietekmes," norādīja Putins.

16:16. Zviedrijas mājokļu labiekārtošanas preču tirgotājs "Ikea" ceturtdien paziņoja, ka uzņēmums atlaidis aptuveni 10 000 no 12 000 Krievijas veikalos nodarbināto. Pēc Krievijas sāktā uzbrukuma Ukrainai februāra beigās "Ikea" Krievijā slēdza visus 17 veikalus un apturēja ražošanu, ietekmējot 15 000 darbinieku. Pirms kara Krievijas tirgus nodrošināja aptuveni 4%-5% no grupas kopējā tirdzniecības apjoma.

15:22. Ukrainas elektrotīkls ir stabilizēts pēc Krievijas plašajiem triecieniem visā valstī, cenšoties iznīcināt tieši kritisko enerģētikas infrastruktūru un izraisot elektrības un karstā ūdens apgādes traucējumus, ceturtdien paziņoja nacionālais enerģētikas operators "Ukrenerho".

14:55. 15 NATO dalībvalstīm, kuru vidū ir arī Latvija un Lietuva, vienojušās par Vācijas ierosināto Eiropas pretgaisa aizsardzības sistēmas izveidi. Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte norādīja, ka projekta mērķis ir "nosegt spraugu pretgaisa aizsardzībā". Viņa piebilda, ka, Krievijai turpinot karu Ukrainā, mēs dzīvojam "draudīgos laikos, kuros ir daudz izaicinājumu".

14:04. Pēc tam, kad Krievija veica plašus triecienus civiliem mērķiem Ukrainā, Francija izlēmusi pastiprināt savu militāro klātbūtni Austrumeiropā, tostarp arī Lietuvā un Igaunijā, paziņojis Francijas aizsardzības ministrs Sebastjēns Lekornī.

12.44. Ankaras mērķis ir izbeigt asinspirti Krievijas karā pret Ukrainu, pirms paredzētās tikšanās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu ceturtdien paziņojis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

"Mūsu mērķis ir pēc iespējas ātrāk palīdzēt apturēt asinspirti (..), neskatoties uz grūtībām kaujas laukā," Erdogans izteicies Kazahstānas galvaspilsētā Astanā, kur notiek Konference par mijiedarbību un uzticības veidošanas pasākumiem Āzijā.

11.14. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 63 800 karavīru, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Diennakts laikā iznīcināti 420 iebrucēji un notriekti seši krievu helikopteri.

10.00. Ukrainas armija turpina pretuzbrukumus Hersonas un Luhanskas apgabalos, kur krievu okupanti pārgājuši aizsardzības pozīcijās, ziņo ASV Kara pētniecības institūts.

Institūta apkopotā informācija liecina, ka pēc straujā pretuzbrukuma Harkivas apgabalā un Limanas virzienā Ukrainas armija turpina virzīties uz Kreminnu un Svatovi Luhanskas apgabalā, atbrīvojot vairākas apdzīvotās vietas. Savukārt Krievijas spēki mēģina izveidot aizsardzības sistēmu.

09.36. Neskatoties uz autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko kaujiniecisko retoriku, Baltkrievijas armijai trūkst personālsastāva dalībai kaujās Ukrainā, atsaucoties uz neatkarīgo baltkrievu tīmekļa izdevumu "Naša Niva", vēsta Polijas sabiedriskās televīzijas TVP tīmekļa vietne.

Kāds Baltkrievijas armijas augsta ranga virsnieks, kas vēlējies palikt anonīms "Naša Niva" atzinis, ka Lukašenko nevar karot pret Ukrainu, jo "viņam nav armijas". Baltkrievijas armijai trūkst personāla, norādījis avots.

08.11. Ukrainas armija karadarbības dienvidu zonā iznīcinājusi piecas krievu munīcijas noliktavas, ceturtdien ziņo Ukrainas armijas operatīvais štābs "Dienvidi".

Diennakts laikā likvidēti arī vismaz 36 iebrucēji, viens krievu tanks divas bruņutehnikas un autotehnikas vienības, trīs lielkalibra lielgabali. Virs Vinnicas apgabala notriekti četri uzbrukuma bezpilota lidaparāti, bet vēl viens - virs Čerkasu apgabala.

07.10. Krievija uz okupētajām Ukrainas teritorijām, domājams, nogādājusi irāņu militārpersonas, lai apmācītu krievu karavīrus rīkoties ar Irānā ražotajiem bezpilota lidaparātiem "Shahed-136", ceturtdien ziņo ASV Kara pētniecības institūts (ISW)

Atsaucoties uz Nacionālās pretestības centru, ISW vēsta, ka nezināms skaits Irānas Revolucionārās gvardes instruktoru ieradušies Džankojā, kas atrodas okupētajā Krimas pussalā, kā arī Zaļiznijportā un Gladovcos Hersonas apgabalā.

05.25. ANO Ģenerālā asambleja trešdien ar ievērojamu pārsvaru nosodīja Krievijas īstenoto Ukrainas zemju aneksiju pēc tam, kad Krievija bija uzlikusi veto līdzīgai rezolūcijai ANO Drošības padomē.

Ģenerālā asambleja pieņēma šo rezolūciju, 143 balsīm valstīm balsojot par un piecām - pret, bet 35 valstis atturējās par spīti ASV diplomātiskajiem centieniem panākt skaidrāku Maskavas nosodīšanu.

04.57. Čehijas Ārlietu ministrija un Rūpniecības un tirdzniecības ministrija trešdien iepazīstināja ar programmu palīdzības sniegšanai Ukrainai no 2023. līdz 2025.gadam. Programma paredz piešķirt Ukrainas atjaunošanai pa 500 miljoniem čehu kronu (20,3 miljoniem eiro) gadā, paziņoja Čehijas ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

03.12. Lielbritānija ceturtdien paziņoja, ka tā piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības raķetes, lai Ukraina aizsargātos pret Krievijas uzbrukumiem, un pirmoreiz tai piegādās raķetes, ar kurām ir iespējams notriekt spārnotās raķetes.

12. oktobra teksta tiešraide šeit: Ukraina varonīgi aizstāv savu zemi 231. dienu.

Svarīgākais