5 iemesli, kāpēc avokado vajadzētu ēst biežāk

© Foto: pixabay.com

Diez vai kāds cits ēdiens pēdējos gados ir izraisījis tādu ažiotāžu kā avokado. Ar savu krēmīgo konsistenci un nepārspējamo garšu tas ir kļuvis par iecienītu sastāvdaļu visdažādākajos ēdienos.

Nav nejaušība, ka avokado piedzīvo šādu uzplaukumu, jo tas ir ne tikai garšīgs, bet arī īpaši veselīgs - vairāku iemeslu dēļ.

Avokado ir labs sirdij

Foto: pixabay.com

Satur oleīnskābi, piemēram, olīveļļu, lai paaugstinātu labā holesterīna līmeni un samazinātu sliktā holesterīna līmeni, kā arī mazinātu iekaisumu. Šis auglis ir ne tikai pilnīgi bez holesterīna, bet arī pazemina holesterīna līmeni organismā. Tāpēc ārsti iesaka to lietot, lai novērstu aterosklerozi un koronāro sirds slimību. Proti, lai efektīvi ārstētu sirds, vēnu un artēriju sieniņu neelastību un novērstu sirdslēkmes jeb stenokardiju, raksta habittribe.com

Pildīts ar uzturvielām

Diez vai kāds auglis nodrošina tik daudz svarīgu uzturvielu kā avokado. Tas ir ne tikai īpaši labs veselīgu nepiesātināto taukskābju, bet arī daudzu vitamīnu un minerālvielu avots, piemēram, B vitamīni, K vitamīns, kālijs, varš, E vitamīns un C vitamīns, kam svarīga loma daudzos ķermeņa procesos.

100 grami avokado ir 30 procenti no ikdienas nepieciešamā K vitamīna un 27 procenti no ikdienas nepieciešamības pēc folijskābes. Avokado punktus iegūst arī ar šķiedrvielām un antioksidantiem. 100 gramos avokado ir 138 kalorijas, 12,5 grami tauku un 3,6 grami ogļhidrātu. Cik kaloriju ir pusē avokado? Atkarībā no lieluma pusei avokado ir aptuveni 200 līdz 250 kalorijas, jo tajā ir augsts augu tauku saturs.

Foto: pixabay.com

Lielisks kālija avots

Katra šūna ir atkarīga no pietiekama kālija, lai tā darbotos pareizi. Ja nav pietiekami daudz kālija, nervu un muskuļu šūnas vairs nevar pareizi pārraidīt signālus. Īpaši attiecībā uz veselīgu asinsspiedienu un sirds veselību ir ieteicams nodrošināt pietiekamu kālija uzņemšanu.

Lasi arī: Superfoods: 10 veselības bumbas tieši no rudens dārza

Pētījumi liecina, ka, ja ir augsts asinsspiediens, kālijs var palīdzēt pazemināt asinsspiedienu. Tas samazina insulta risku līdz pat 24 procentiem.

Labs gremošanai

Ar gandrīz septiņiem gramiem šķiedrvielu uz 100 gramiem avokado ir ļoti labs nesagremojamu augu šķiedru avots. Tikai daži cilvēki sasniedz ieteikumu par vismaz 30 gramiem šķiedrvielu dienā.

Daudzas problēmas, piemēram, aizcietējums vai caureja, var novērst, palielinot šķiedrvielu devu.

Foto: pixabay.com

Šķiedra ir ļoti svarīga normālai zarnu darbībai. Tās atbrīvo izkārnījumus un tādējādi atvieglo zarnām pārtikas mīkstuma transportēšanu. Šķiedra kalpo arī kā barība labvēlīgajām baktērijām mūsu zarnās. Tātad, ja ēdat daudz šķiedrvielu, tad uzlabojat savu zarnu floru.

Padara acis veselākas

Tas ir bagāts ar luteīnu un zeaksantīnu, diviem svarīgiem savienojumiem acu veselībai. Saistībā ar to tas ir bagāts ar karotinoīdu luteīnu, kas, kā pierādīts, aizsargā acis no kataraktas riska vidējā un ilgā termiņā.

Svarīgākais