Superfoods: 10 veselības bumbas tieši no rudens dārza

© Foto: pixabay.com

Vai zināji, ka veselīgāko superēdienu var izaudzēt savā dārzā? 10 dārzeņi, kas ir īsti superprodukti. Dārzeņu audzēšana dārzā ir ne tikai veselīgs uzturs, bet arī nodarbošanās brīvajā laikā. Pašmāju superprodukti ne tikai garšo labāk, bet arī ir veselīgāki.

Superfoods nav tikai modes vārds, bet gan īsts veselības avots, ko var atrast tuvāk, nekā jūs domājat. Veselīgākie dārzeņi, ko ikviens var izaudzēt savā dārzā un katram no tiem ir unikālas īpašības, kas veicina veselību un arī labklājību.

Spināti

Spināti ir viens no uzturvielām bagātākajiem dārzeņiem. Bagāti ar dzelzi, magniju un K vitamīnu, spināti atbalsta kaulu un sirds un asinsvadu veselību. Tas satur arī luteīnu un zeaksantīnu, kas ir labvēlīgi acu veselībai, aizsargā pret makulas deģenerāciju un kataraktu.

Spinātus var pievienot kokteiļiem un salātiem.

Brokoļi

Foto: pixabay.com

Brokoļi ir īsta C vitamīna, šķiedrvielu un antioksidantu krātuve. Tas satur arī sulforafānu, kas palīdz detoksicēt ķermeni un ir pretvēža iedarbība. Pateicoties folijskābes saturam, brokoļi atbalsta grūtnieču veselību, kā arī nervu un asinsrites sistēmu.

Brokoļus bieži izmanto krēmzupas pagatavošanai. Brokoļi labi garšo, kas grauzdēti ar ķiploku un sviestu - lielisks papildinājums vakariņām.

Burkāni

Burkāni ir beta-karotīna, A, K un C vitamīnu, kā arī šķiedrvielu avots. Beta-karotīns organismā tiek pārveidots par A vitamīnu, kas ir būtisks veselīgai ādai, redzei un imūnsistēmai. Burkāniem piemīt arī antioksidanta īpašības. Burkānu un ingvera zupa ir lielisks veids, kā stiprināt ķermeni, īpaši rudenī un ziemā. Burkāni ir arī lieliska sastāvdaļa salātos un sulās.

Bietes

Bietes ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām, tas atbalsta sirds veselību un uzlabo fizisko veiktspēju. Bietes satur arī betaīnu, kas atbalsta aknu veselību un aizsargā pret iekaisumu. No bietes var pagatavot karpačo ar kazas sieru un riekstiem. Bietes kopā dārzeņu sulu, kas ir lielisks veids, kā detoksicēt organismu.

Lapu kāposti

Foto: pixabay.com

Lapu kāposti ir superēdienu karalis. Tas satur A, C un K vitamīnus un ir spēcīgs antioksidants. Tās lapas ir bagātas ar šķiedrvielām, kas atbalsta gremošanu un zarnu veselību. Kāposti ir arī folijskābes, dzelzs un kalcija avots, padarot to par ideālu dārzeņu tiem, kas rūpējas par veseliem kauliem un asinīm.

Kāpostu kulinārijas iespējas ir bezgalīgas — čipsi, kas ir veselīgāka alternatīva tradicionālajām uzkodām. Kāpostus pievieno arī salātiem, smūtijiem un zupām.

Pipari

Foto: pixabay.com

Pipari, īpaši sarkanie pipari, ir bagāti ar C vitamīnu un antioksidantiem. Tas satur arī beta-karotīnu, vitamīnus B6, E un folijskābi. Pipariem piemīt pretiekaisuma īpašības un tie atbalsta

Paprika ar gaļu un rīsiem un cepta paprika ar ķiploku, pipari lieliski papildina arī salātus, gaļas ēdienus un mērces.

Ķiploki

Foto: pixabay.com

Ķiploki ir dārzenis ar izcilām antibakteriālām un imunitāti stiprinošām īpašībām. Tas satur alicīnu, kam ir spēcīga antibakteriāla un pretvīrusu iedarbība. Ķiploki atbalsta sirds veselību, pazeminot holesterīna līmeni un asinsspiedienu.

Ķiplokus var pievienot mērcēm, salātiem un cept kopā ar gaļu.

Sīpoli

Sīpoli ir dārzenis, bez kura ir grūti iedomāties ikdienas gatavošanu. Tas satur sēra savienojumus, kas atbalsta sirds veselību un ir pretiekaisuma iedarbība. Sīpoli ir arī bagāti ar C vitamīnu, šķiedrvielām un flavonoīdiem.

Virtuvē sīpoli ir būtiska sastāvdaļa zupās, mērcēs un sautējumos. Sīpolu zupa ar grauzdiņiem ir īsts gardums.

Tomāti

Tomāts ir dārzenis, kas bagāts ar likopēnu, kas atbalsta sirds veselību un ir pretvēža iedarbība. Tomāti ir arī vitamīnu A, C, K un kālija avots. Likopēns, kas piešķir tomātiem sarkano krāsu, ir spēcīgs antioksidants, kas aizsargā šūnas no bojājumiem.

Foto: pixabay.com

Labākās receptes ir klasiskie caprese salāti un mājās gatavota tomātu mērce. Tomāti lieliski noder arī sautējumos, salātos un konservēšanā.

Redīsi

Redīsi ir bagāti ar C un B6 vitamīniem, tie atbalsta vielmaiņu un stiprina imūnsistēmu. Redīsi satur arī sēra savienojumus, kuriem ir detoksikācijas efekts un kas veicina ādas veselību.

Redīsi lieliski papildina salātus, sviestmaizes un veselīgas uzkodas.

Lasi arī: 5 ēdami ziedi, kas, iespējams, aug jūsu dārzā

Dzīvesstils

Ļoti populāri ir kļuvuši tīrīšanas paņēmieni “Holivudas stilā” vai “zviedru stilā” un kārtošanas padomi, lai telpas nebūtu pārblīvētas. Bet nevajadzētu akli sekot modei. Aizraušanās ar kārtošanu var pat kaitēt. Kā saņemt dāvanas no likteņa un padarīt dzīvi gaišāku un laimīgāku sakārtotā mājā, vai tas  maz iespējams?