Šis dzēriens ir pārsteidzoši daudzpusīgs, tas ir lēts un pieejams ikvienam, kā arī viegli iekļaujams ikdienas ēdienkartē, raksta “Eatingwell”.
Olbaltumvielām ir liela nozīme svara zaudēšanā, taču izvēlēties īsto dzērienu svara zaudēšanai var būt gana sarežģīti.
Ja meklējat vienkāršu, olbaltumvielām bagātu dzērienu, kas patiešām palīdzēs zaudēt svaru, uzvarētājs ir nesaldināts kefīrs ar zemu tauku saturu.
Šis dzēriens ir ne tikai bagāts ar olbaltumvielām, bet arī satur probiotikas, vitamīnus un minerālvielas. Tas ir arī neticami daudzpusīgs - uztura eksperti skaidro, kāpēc nesaldināts, vienkāršs, zema tauku satura kefīrs ir tik efektīvs līdzeklis svara zaudēšanai.
Palīdz saglabāt sāta sajūtu
"Ir pierādīts, ka sāta sajūtu radošu ēdienu lietošana uzturā kopumā samazina ikdienas kaloriju uzņemšanu, kas laika gaitā var veicināt svara zudumu," skaidro uztura speciāliste Mendija Enraita, piebilstot, ka kefīrs to faktiski panāk, pateicoties tā olbaltumvielu saturam.
Viena glāze nesaldināta, zema tauku satura kefīra satur aptuveni deviņus gramus olbaltumvielu.
Olbaltumvielas kontrolē apetīti vairākos veidos - papildus bada hormonu nomākšanai tās arī stimulē hormonu ražošanu, kas izraisa sāta sajūtu. Ja ar to nepietiek, ieteicams palielināt olbaltumvielām bagātu pārtikas produktu uzņemšanu.
Vērtīgas probiotikas
Kefīrs, kas bagāts ar aktīvām kultūrām, satur dažādas labvēlīgas dzīvas baktērijas, kas pazīstamas kā probiotikas. Šīs dzīvās baktērijas sniedz daudz ieguvumu veselībai, atzīmē reģistrētā dietoloģe un uztura speciāliste Monika Ričarda.
"Sabalansēts zarnu mikrobioms ir saistīts ar uzlabotu vielmaiņu, jutību pret insulīnu un samazinātu iekaisumu - visi šie faktori ir saistīti ar veselīgu svara kontroli," viņa atzīmēja.
Pētījumi ir pierādījuši, ka daži probiotiku celmi, tostarp Lactobacillus, kas atrodami kefīrā, var palīdzēt novērst svara pieaugumu un veicināt svara zudumu cilvēkiem ar lieko svaru vai aptaukošanos.
Kefīrs mazina iekaisumu
Jūs, iespējams, ne uzreiz saistāt iekaisumu ar ķermeņa svaru, taču šāda saikne patiešām pastāv - tauku šūnas ražo iekaisumu veicinošus hormonus, un laika gaitā tas var izraisīt hronisku, zemas pakāpes iekaisumu cilvēkiem ar lieko svaru vai aptaukošanos. Tas ne tikai palielina hronisku slimību attīstības risku - hronisks iekaisums var arī apgrūtināt organisma spēju efektīvi izmantot savu insulīnu, un tas savukārt var izraisīt turpmāku svara pieaugumu.
Saskaņā ar dietologu teikto, kefīrs satur vairākus pretiekaisuma probiotiku celmus.
Labi ietekmē cukura līmeni asinīs
Stabila cukura līmeņa uzturēšana asinīs var palīdzēt novērst pēkšņus kāpumus, kas izraisa izsalkumu, nogurumu un aizkaitināmību. Kefīrs ar zemu tauku saturu, nesaldināts, ir bagāts ar olbaltumvielām, bet tajā ir maz cukura. Šī uzturvielu kombinācija palīdz uzturēt līdzsvarotu cukura līmeni asinīs.
"Ir pierādīts, ka kefīrs veicina glikēmijas kontroli, nodrošinot stabilāku izsalkumu un enerģijas līmeni, kas var palīdzēt mazināt tieksmi pēc ēdiena un pārēšanos," sacīja reģistrētā dietoloģe Gabriela Kišnere.