Pārtikas produkti, ko nekad nevajadzētu ēst jēlus

© Foto: pixabay.com

3.lapa

Medus (noteiktām demogrāfiskajām grupām)

Foto: freepik.com

Ja apjukumā par medus lietošanu saraucat uzaci, mēs to saprotam. Lielākā daļa cilvēku tik ļoti neaizdomājas par medus ražošanas procesu, pieņemot, ka saldais šķidrais zelts vienmēr tiek pasniegts neapstrādāts. Tomēr ir divu veidu medus: neapstrādāts un pasterizēts. Neapstrādāts medus ir tieši no avota un saglabā augstāku antioksidantu līmeni, savukārt pasterizēts medus tiek pakļauts karsēšanas un dzesēšanas procesam, kas iznīcina dažas potenciāli kaitīgas baktērijas.

"Galvenās bažas par neapstrādātu medu rada botulisms, kas ir potenciāls…""...patiesībā letāla saindēšanās ar pārtiku, kas rodas, uzņemot pat niecīgu daudzumu toksīna, ko ražo anaerobās, sporas veidojošās baktērijas Clostridium botulinum," skaidroja Beta Konlona. Šī baktērija pieder pie tās pašas dzimtas kā botokss, un tāpat kā botokss, tā var vājināt vai paralizēt. Norijot, šī baktērija var izplatīties uz muskuļiem, kas ir svarīgi elpošanai, un 5-10 % gadījumu izrādās letāla.

Tomēr risks nav universāls. "Zīdaiņiem līdz viena gada vecumam, vecāka gadagājuma cilvēkiem un cilvēkiem ar imūnsistēmas traucējumiem ir vislielākais botulisma risks, ja tie ir pakļauti botulismam," sacīja Konlona. "Lielākā daļa veselīgu pieaugušo var paciest zināmu botulisma iedarbību, tāpēc tā ir mazāk liela problēma."

Turpinājumu lasi nākamajā lapā