2.lapa

Ja eksperimentējat ar jēlu pārtiku, izvairieties no nierīšu pupiņām — tās ir drošas tikai tad, ja tās tiek uzkarsētas līdz atbilstošai temperatūrai. Lai gan jēlas pupiņas jebkurā gadījumā nav ēstgribu rosinošas, veselības riski sniedzas daudz tālāk par sliktu garšu un tekstūru. "Neapstrādātas vai nepietiekami pagatavotas sarkanās nierīšu pupiņas satur augstu fitohemaglutinīna līmeni, toksisku lektīnu, kas vienas līdz trīs stundu laikā pēc lietošanas var izraisīt smagu sliktu dūšu, vemšanu, caureju un sāpes vēderā," sacīja Beta Konlona.
Šeit nav runa tikai par milzīgu bļodu ar jēlām nierīšu pupiņām. "Tikai četras vai piecas jēlas pupiņas var izraisīt toksicitāti," brīdināja Konlona. Tāpēc viņa iesaka "mērcēt pupiņas uz nakti un vārīt 1000 C vismaz 10 minūtes, lai iznīcinātu lielāko daļu toksīna". Izvairieties no lēnās uguns izmantošanas nierīšu pupiņu gatavošanai — tā nesasniegs pietiekami augstu temperatūru, lai novērstu risku.
Labā ziņa? "Konservētas nierīšu pupiņas ir iepriekš pagatavotas un parasti ir drošas," sacīja Konlona. Tā kā nierīšu pupiņas ir vienas no konservētajām pupiņām, kam vienmēr vajadzētu būt jūsu pieliekamajā, tas padara visu procesu vēl ērtāku.