4.lapa

Neapstrādātas austeres tiek uzskatītas par delikatesi. Cienītājiem patīk iespiest citronu čaumalā, viegli atbrīvot gaļu un ielikt šo skābo, sāļo kombināciju mutē. Bet, ņemot vērā nopietnos veselības riskus, vai vajadzētu ēst neapstrādātas austeres?
Ja esat kādreiz saslimis no austerēm, tas ir pietiekami, lai jūs uz mūžu atturētos no vēžveidīgajiem. Diemžēl austeres ir saistītas ar augstu bīstamu patogēnu risku, padarot šo scenāriju pārāk izplatītu. "Neapstrādātas austeres ir pazīstamas ar tādu baktēriju kā Vibrio vulnificus un vīrusu, piemēram, norovīrusa, klātbūtni, kas abi var izraisīt smagas slimības vai pat nāvi, īpaši cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu," skaidroja Dr. Dženija Dinga. Beta Konlona norāda, ka silta temperatūra palielina riskus: "Pieaugošā jūras temperatūra faktiski ir palielinājusi Vibrio baktēriju izplatību, padarot neapstrādātas austeres īpaši bīstamas vasaras mēnešos," norāda eksperti.
Riski attiecas ne tikai uz austerēm. "Neapstrādāti vēžveidīgie, tostarp mīdijas, gliemenes, austeres un garneles, rada lielāku A hepatīta inficēšanās risku, kas var izraisīt nopietnas veselības problēmas," sacīja Konlona. Par laimi, pareiza pagatavošana ievērojami samazina šos riskus. Tāpēc austeru cienītāji joprojām var baudīt savus iecienītākos vēžveidīgos, grilējot austeres.
Vairāk par pārtiku lasiet šeit.