ASV un citās zemēs, kur Ziemassvētkus sagaida 25.decembrī, ir brīnišķīga tradīcija - pēc dāvanu iesaiņošanas kopīgi gatavot pankūkas. Tradicionāli tās ir piparkūku pankūkas.
Ievārījums un svaigas ogas, protams, ir plāno pankūku klasika. Tomēr vienkāršais pankūkas pamats var kalpot visdažādākajām variācijām, iesaka "Rimi Gardēži".
Latvijas bērnu iemīļotākie ēdieni ir pankūkas (57%), saldumi(56%) un augļi (55%) - tas noskaidrots aptaujā, kas veikta veselīga uztura kustības "Ēstprieks" ietvaros*. Savukārt vismazāk iecienīti bērnu vidū ir zivju ēdieni un dārzeņi, un tas nereti rada vecākiem izaicinājumu iekļaut šīs ēdienu grupas atvašu ēdienkartē, lai nodrošinātu daudzveidīgu un veselīgu uzturu. Kā mainīt bērnu domas par dārzeņiem, padarot tos mazā ēdāja acīm pievilcīgākus, un kā padarīt bērnu iemīļotās pankūkas un saldumus veselībai draudzīgākus un uzturvielām bagātākus?
vismazāk iecienīti bērnu vidū ir zivju ēdieni un dārzeņi, un tas nereti rada vecākiem izaicinājumu iekļaut šīs ēdienu grupas atvašu ēdienkartē, lai nodrošinātu daudzveidīgu un veselīgu uzturu.
Pankūkas, kas labāk garšo aukstas nekā tikko ceptas. Tās labi sader gan ar ievārījumu, šokolādes vai karameļu mērci, gan arī ar sāļu pildījumu, salīdzinot ar tradicionālajām pankūkām ir tomēr figūrai nedaudz draudzīgākas.
Šādas gaisīgas un vieglas pankūkas var nobaudīt Japānas galvaspilsētā Tokijā. Pēdējo četru gadu laikā tās, bagātīgi aizdarītas ar sīrupu, krēmu, augļiem utt. kļuvušas par pilsētas apsēstību.
Beidzot atklātībā nākusi karalienes Elizabetes II iecienītāko pankūku recepte, vēsta "Daily Star". Iznākums esot pat tik garšīgs, ka par šo pankūku fanu kļuvis arī bijušais ASV prezidents Dvaits Eizenhauers, kurš ar sievu Mārniju vizītē apciemoja Elizabeti, kad viņai bija tikai 34 gadi. Recepte aprakstīta vēstulē, ko karaliene sūtījusi prezidentam un 2013. gadā tā publicēta grāmatā.
Katru gadu februāra beigās tiek svinēti slāvu tradīciju svētki "Masļenica", kad galdā tiek liktas gardas jo gardas pankūkas ar iebiezināto pienu un krējumu, ievārījumu un šokolādes sviestu un vēl, un vēl... Bet vai šie kalorijām bagātie svētki šodien ir "atļauti", ņemot vērā to, ka cilvēki ar pilnu sparu metušies veselīga dzīvesveida kultā.
Lieliska ideja jūsu pankūku rītam! Pamēģiniet pagatavot šīs gardās un netradicionālās pankūkas, izmantojot kokosriekstu pienu un kokosriekstu miltus! Brīvdienu brokastis noteikti būs izdevušās!
Brīvdienu rīti ir ģimenes īpašie mirkļi - sirdssilti, laiski un neatsverami svarīgi. Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju ir tradīcija brīvdienu brokastīs baudīt pankūkas. Tāpēc AS "Dobeles dzirnavnieks" sadarbībā ar kulinārijas blogeri Betiju Kalēju piedāvā ierosmei un jauniem garšu piedzīvojumiem trīs receptes. Tās derēs gan tiem, kuru rītos jau virmo pankūku smarža, gan tiem, kuri vēl tikai gatavojas šādu brīvdienu tradīciju ieviest savā ģimenē. Šis ir īstais brīdis, lai nobaudītu ierasto ēdienu jaunās garšu niansēs.
Trešdaļai Latvijas iedzīvotāju ir tradīcija brīvdienu brokastīs baudīt pankūkas, savukārt vēl 13% labprāt šādu paražu aizsāktu, liecina AS “Dobeles dzirnavnieks" veiktā aptauja. Vairums aptaujāto atzīst, ka kopīgs un regulārs “pankūku rīts" ir vērtīga tradīcija (64%) un tā satuvina ģimenes locekļus (67%).