Ķirbis

Vakar, 23:30
Godinot Latvijas rudens ražas sezonu, “Maxima Latvija” noskaidrojusi 2024. gada vērienīgākos Latvijā audzētos ķirbjus. Šogad 19. “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” par rudens ražas līderi tika kronēts Luīzas Neimanes ģimenes 443 kg smagais ķirbis no Kuldīgas novada, kurš sasniedz 402 x 340 cm apkārtmēru.
10.dec 2023
Šī būs, iespējams, pati vienkāršākā un ātrākā ķirbja pagatavošanas recepte. Lai varētu baudīt gardo ķirbi, būs nepieciešamas vien 20 minūtes.
29.okt 2023
Domājot par gada tumšāko laiku, uzrunāju vienu no ēdienu recepšu aizraujošākajām radītājām Noru Sveci, lai uzzinātu, kā sabalansēt maltītes un kādus knifiņus pielietot virtuvē, lai ēdiens būtu gan gards, gan arī veselīgs.
22.sep 2023
Rudenim piemīt košas krāsas un bagātīga garšu buķete. Īpaši mūsu platuma grādos, kur daudzviet tiek novākta raža. Un, lai arī latvietis ir īstens kartupeļu ēdājs, neizpaliek arī lielākā oga pasaulē – ķirbis, kas parasti izaug un nogatavojas kaut kur dārza stūrī, ne īpaši kopts, ne lutināts.
23.apr 2023
Arvien vairāk cilvēku no sava ikdienas uztura cenšas izslēgt glutēnu saturošus produktus. Ne tikai tie, kuriem oficiāli diagnosticēta glutēna nepanesamība, bet arī tie, kuri rūpējas par savu veselību, jo glutēna lietošana uzturā saistīta ar dažādu iekaisuma procesu veidošanos organismā.
19.okt 2022
19. oktobrī Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā jau 17. reizi “Maxima Latvija” noskaidroja 2022. gada Latvijas brangākos ķirbjus. Šogad “Latvijas lielākā ķirbja čempionāta” uzvaras laurus plūca Luīzas Neimanes lolotais ķirbis no Kuldīgas novada, sasniedzot 351 kg svaru un 390x374 cm apkārtmēru. Uz goda pjedestāla tika arī Gata Badovska dižoga ar svaru 260 kg un 341x301cm apkārtmēru, savukārt goda pjedestālu noslēdza Lindas Kuzmickas audzētais 254,5 kg smagais ķirbis ar 348x271cm apkārtmēru.
17.okt 2022
Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas ķirbju ēdienu receptes, kas noteikti jāpagatavo šoruden.
3.okt 2022
Pagatavojiet gardus, mīkstus un mutē kūstošus ķirbju cepumus!
11.nov 2021
Ķirbis ir šī laika karalis - gandrīz katrās mājās tas atrod vietu un pielietojumu! Lai kāda būtu ķirbja vieta jūsu mājās, ir noderīgi zināt, ko vērtīgu tas mums sniedz, kā to pareizi uzglabāt un veselīgi pagatavot.
2.nov 2021
Svētdien visā pasaulē tika atzīmēti Halovīni. Par šo svētku galveno simbolu ir kļuvis ķirbis. Ko iesākt ar oranžo ogu pēc svētkiem?
31.okt 2021
Joprojām tādi svētki kā Halovīns un Valentīndiena raisa plašas diskusijas, vai tos būtu jāsvin arī Latvijā, ja savu svētku jau gana.
19.okt 2021
Ķirbis ir viena no populārākajām rudens veltēm. Es domāju, ka pat nebūtu pārāk skaļi teikt, ka ķirbis ir rudens karalis. Manuprāt, interesantākā tā īpašība ir spēja apmierināt dažādas garšu kārpiņas.
4.okt 2021
Ķirbis ir viena no populārākajām rudens veltēm, kurai var atrast daž ne dažādus pielietojums. Tā ir arī ļoti veselīga oga, kas var sniegt daudz laba organismam. Izlasiet un uzziniet, kādas labās īpašības piemīt ķirbim!
30.sep 2021
Šī būs kūka, kas tik ļoti piestāvēs rudens vakariem ar tējas tasi. Izmēģini.
28.sep 2021
Ķirbis ir rudens ražas simbolu un ne velti. Kamēr tie pamazām sāk ceļu uz mūsu galdiem un pieliekamajiem, no tiem var iedvesmoties un radīt burvīgus elegantus dekorus.
14.sep 2021
Sekojot baristu trendiem pasaulē, iesakām izmēģināt kādu no četriem kafijas dzērieniem ar rudens garšu, lai ikdienišķo kafijas baudīšanu padarītu interesantāku.
3.nov 2020
Ja vēlies uzglabāt ķirbi ilgāku laiku, pārliecinies, lai tā miza nebūtu bojāta: ķirbja cietā miza ir apvalks, kas aizsargā lielo ogu no apkārtējās vides ietekmes, un, ja tā nav bojāta, ķirbi var glabāt pat veselu gadu – līdz nākamajai ražai, stāsta Normunds Baranovskis. “Ķirbi var pagatavot pilnībā – no sēklas līdz pat mizai. Sēklas var izlobīt un no zaļā mīkstuma pagatavot miltus vai sagrauzdēt un pievienot salātiem un cepumiem. Sēklu apvalkus parasti nelieto uzturā, bet tos noteikti var izbarot pīlēm parkā vai izmantot kā komposta elementu. Ķirbja mīkstumam ir daudz dažādu nokrāsu, no gaiši dzeltenas līdz spilgti oranžai, un tas mēdz būt gan sulīgāks, gan miltaināks. Tāpēc, gatavojot ēdienu, ir svarīgi izvēlēties receptē norādīto ķirbi”, piekodina šefpavārs Normunds Baranovskis.
23.okt 2020
Šodien, 23. oktobrī, "Latvijas lielākā ķirbja čempionātā" noskaidroti šī gada lielāko ķirbju audzētāji. Vērienīgāko dižogu izaudzējusi Ingrīda Kuzmicka no Dobeles novada, ķirbim sasniedzot 312x270 cm apkārtmēru un 226,5 kg. Čempionātu Rīgas Zooloģiskajā dārzā kā ierasts organizē "Maxima Latvija", jau 15. gadu pēc kārtas godinot Latvijas vietējos dārzeņu audzētājus. Čempionāta finālā uz Rīgas Zooloģisko dārzu tika atvesti desmit finālisti – Latvijas lielākie ķirbji no Kuldīgas, Dobeles, Ādažu, Ventspils un Skrundas novadiem. Svinīgo mērīšanas un svēršanas procesu nodrošināja Latvijas vadošo spēkavīru Daiņa Zāģera un Didža Zariņa spēcīgais tvēriens, kā rezultātā sarindoti TOP 10 smagākie ķirbji. Otrās vietas ieguvējs ir Elīzas Neimanes audzētais ķirbis, sasniedzot 204 kg, savukārt trešo vietu – Luīzas Neimanes 185,5 kg smagais ķirbis. Abas dižogas izaugušas Kuldīgas novadā.
28.sep 2020
Šī ķirbju džema radīšana prasīs vien aptuveni 40 minūtes, taču - kas par rezultātu.
25.sep 2020
Lai gan parasti uz ķirbi raugāmies kā uz dārzeni, ķirbis ir oga. Pamatīgi liela oga, kas satur daudz vērtīgu uzturvielu un ir garšīgi apēdama dažādos veidos un receptēs, teic uztura speciāliste Anita Baumane.