Ķirbis

Vakar, 20:03
Rudens vakaros virtuvē nav nekā labāka par siltu cepeškrāsni un mājās plūstošu garšvielu aromātu. Ķirbis ir īsts sezonas favorīts – bagāts ar vitamīniem, maigi saldens un lieliski piemērots cepumiem, kūkām un kēksiem. Šis ķirbja un kakao kēkss apvieno divas šķietami pretējas pasaules – sātīgu šokolādes garšu un dabiski vieglu, aromātisku ķirbi. Ar recepti dalās “allrecipes.com”.
4.okt
Šis rudens dārzenis ir vitamīnu, šķiedrvielu un antioksidantu avots. Viena krūze ķirbja satur apmēram trešdaļu no dienā ieteicamās šķiedrvielu devas, kas sniedz vairākus ieguvumus veselībai. Ķirbis ir bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, kas atbalsta imunitāti, acu un ādas veselību un var palīdzēt novērst hroniskas slimības.
29.sep
Ja meklējat veselīgu alternatīvu veikalā nopērkamajiem saldumiem, šī mājās gatavotās ķirbju marmelādes recepte būs īsts atradums.
22.sep
Kad rudens Latvijā pakāpeniski iekrāso mežus sārtos un zeltainos toņos, arvien biežāk vēlamies paslēpties mājīgā virtuvē un pagatavot kaut ko sildošu un aromātisku. Rudens ir ne tikai sezonas dārzeņu un augļu laiks, bet arī ideāls brīdis, lai eksperimentētu ar gardām receptēm, kas sasilda dvēseli un ķermeni. Viena no tādām receptēm ir ķirbja un ābolu sautējums - vienkāršs, veselīgs un pilns ar Latvijas rudens garšām.
17.sep
Šīs pankūkas ir ne tikai gardas, bet arī veselīgas un lieliski piemērotas rudenim. To gatavošanai izmanto svaigus ķirbjus un pilngraudu miltus, kas padara tās aromātiskas un sātīgas. Ar recepti dalās “Southern Living”.
13.sep
Āboli, bumbieri un ķirbji mums asociējas ar rudens klasiku – pīrāgiem, sulām vai vienkārši veselīgu našķi starp ēdienreizēm. Taču tos iespējams pārvērst pavisam citā pieredzē, piešķirot mazliet asuma un saldenas pikantuma. Ābolu, bumbieru vai pat ķirbju šķēles ar čili un medu ir vienkārša, bet pārsteidzoša uzkoda, kas noteikti patiks tiem, kuriem patīk kulināri eksperimenti. Ar recepti dalās “BBC Food”.
10.sep
Rudenī ķirbis ir atrodams gandrīz katrā virtuvē, taču bieži vien to izmanto tikai dažās klasiskās receptēs – zupā, pīrāgā vai marinē ziemai. Patiesībā šis daudzpusīgais dārzenis piedāvā daudz vairāk gan kulinārijā, gan ikdienas dzīvē. Lūk, pieci neparasti, bet ļoti praktiski veidi, kā ķirbi izmantot citādi, kopā ar “Simple Living”.
19.apr
Kā stāsta šefpavārs Mārtiņš Sirmais, Latvijā lielākoties veikalos ir nopērkams pudeļu ķirbis un Hokkaido ķirbis – no tiem viņš TV kanāla 360 raidījumā “Dr. Sirmais” iesaka izvēlēties otro variantu, jo, lai gan pēc izskata tas nav tik glīts, garša būs daudz labāka.
27.dec 2024
Ķirbju sēklām ir riekstu garša ar rūgtuma nokrāsu. Tās var izmantot kā neatkarīgu delikatesi vai kā dažādu ēdienu sastāvdaļu. Tiem ir zaļgana nokrāsa augstā hlorofila satura dēļ.
3.dec 2024
Jebkurš uztura speciālists pastāstīs par dārzeņu ēšanas priekšrocībām. Ēdienkartē obligāti jāiekļauj svaigi, vārīti vai sautēti burkāni, bietes, cukini. Bet daudzi cilvēki netaisnīgi aizmirst par kādu sezonas dārzeņu. Bet tieši to uzskata par izcilu tauku dedzinātāju, kas var atbrīvot no taukiem sānos un celulīta parādīšanās.  Pievienojiet to savai diētai un vērojiet, kā ķermenis sāk mainīties.
27.nov 2024
Var viegli apgrauzdēt cukurķirbi, sviesta ķirbi un pēc tam iegūt biezeni maizes cepšanai. Tādā veidā jūs iegūsit vairāk grauzdētu un karamelizētu garšu. Var arī tvaicēt vai vārīt, lai gan zudīs cepšanas papildu garšu.
1.nov 2024
Ķirbi var cept vai tvaicēt, vai sautēt uz lēnas uguns zem vāka, lai labāk saglabātu tā derīgās īpašības. Garšvielas īpaši izceļ ķirbja garšu. Desertiem der vaniļa, kardamons, zvaigžņu anīss un kanēlis, bet citiem ēdieniem - Provansas garšaugi, ķiploki, oregano, rozmarīns un timiāns. Ķirbis labi sader ar burkāniem, āboliem, sīpoliem, jaunajiem kartupeļiem un garšaugiem. Ķirbju sula ir veselīgs ēdiens, kas labi uzsūcas organismā, normalizē vielmaiņu un miegu, īpaši bērniem.
31.okt 2024
Rudens vai ziemas mēnešos var sarīkot vegānu vakariņu ballīti. Izcepiet ķirbi ar gardu rīsu, fenheļa, ābolu, granātābolu sēklu un pekanriekstu pildījumu.
31.okt 2024
Lai kādas būtu mūsu attiecības ar ķirbjiem – vai tie garšo vai nemaz nav mūsu gaumē –, tos nevar nepamanīt! Rudenī košie un daudzveidīgie ķirbji rotā veikalu un tirgu stendus, tiek izmantoti pārtikā un kā dekora elements. Kas vērtīgs šajā populārajā rudens veltē un kāpēc to vajadzētu iekļaut uzturā? Stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
28.okt 2024
Ķirbju ēdienus iesaka arī tiem, kas vēlas notievēt. 100 grami dārzeņu satur no 26 līdz 45 kalorijām. Ķirbī ir arī daudz ūdens un šķiedrvielu. Ķirbju ēdieni būs vēl veselīgāki, ja pievienosi riekstus, sēklas (piemēram, ķirbju sēklas) vai olīveļļu. Tas palīdzēs uzlabot taukos šķīstošo A un E vitamīnu uzsūkšanos.
24.okt 2024
Ķirbju pankūkas ir garšīga un veselīga alternatīva tradicionālajam kartupeļu ēdienam. Tās ir ātri un vienkārši pagatavojamas, un ir lielisks papildinājums galvenajai ēdienkartei vai uzkodai.
23.okt 2024
Ķirbis ir ne tikai rudens simbols, bet arī neticami veselīgs produkts. No tā gatavo putras, zupas, sautējumus, sukādes un sulas. 
18.okt 2024
Godinot Latvijas rudens ražas sezonu, “Maxima Latvija” noskaidrojusi 2024. gada vērienīgākos Latvijā audzētos ķirbjus. Šogad 19. “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” par rudens ražas līderi tika kronēts Luīzas Neimanes ģimenes 443 kg smagais ķirbis no Kuldīgas novada, kurš sasniedz 402 x 340 cm apkārtmēru.
10.dec 2023
Šī būs, iespējams, pati vienkāršākā un ātrākā ķirbja pagatavošanas recepte. Lai varētu baudīt gardo ķirbi, būs nepieciešamas vien 20 minūtes.
29.okt 2023
Domājot par gada tumšāko laiku, uzrunāju vienu no ēdienu recepšu aizraujošākajām radītājām Noru Sveci, lai uzzinātu, kā sabalansēt maltītes un kādus knifiņus pielietot virtuvē, lai ēdiens būtu gan gards, gan arī veselīgs.