Ķirbis

3.dec
Jebkurš uztura speciālists pastāstīs par dārzeņu ēšanas priekšrocībām. Ēdienkartē obligāti jāiekļauj svaigi, vārīti vai sautēti burkāni, bietes, cukini. Bet daudzi cilvēki netaisnīgi aizmirst par kādu sezonas dārzeņu. Bet tieši to uzskata par izcilu tauku dedzinātāju, kas var atbrīvot no taukiem sānos un celulīta parādīšanās.  Pievienojiet to savai diētai un vērojiet, kā ķermenis sāk mainīties.
27.nov
Var viegli apgrauzdēt cukurķirbi, sviesta ķirbi un pēc tam iegūt biezeni maizes cepšanai. Tādā veidā jūs iegūsit vairāk grauzdētu un karamelizētu garšu. Var arī tvaicēt vai vārīt, lai gan zudīs cepšanas papildu garšu.
1.nov
Ķirbi var cept vai tvaicēt, vai sautēt uz lēnas uguns zem vāka, lai labāk saglabātu tā derīgās īpašības. Garšvielas īpaši izceļ ķirbja garšu. Desertiem der vaniļa, kardamons, zvaigžņu anīss un kanēlis, bet citiem ēdieniem - Provansas garšaugi, ķiploki, oregano, rozmarīns un timiāns. Ķirbis labi sader ar burkāniem, āboliem, sīpoliem, jaunajiem kartupeļiem un garšaugiem. Ķirbju sula ir veselīgs ēdiens, kas labi uzsūcas organismā, normalizē vielmaiņu un miegu, īpaši bērniem.
31.okt
Rudens vai ziemas mēnešos var sarīkot vegānu vakariņu ballīti. Izcepiet ķirbi ar gardu rīsu, fenheļa, ābolu, granātābolu sēklu un pekanriekstu pildījumu.
31.okt
Lai kādas būtu mūsu attiecības ar ķirbjiem – vai tie garšo vai nemaz nav mūsu gaumē –, tos nevar nepamanīt! Rudenī košie un daudzveidīgie ķirbji rotā veikalu un tirgu stendus, tiek izmantoti pārtikā un kā dekora elements. Kas vērtīgs šajā populārajā rudens veltē un kāpēc to vajadzētu iekļaut uzturā? Stāsta BENU Aptiekas piesaistītā eksperte, sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore un BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
28.okt
Ķirbju ēdienus iesaka arī tiem, kas vēlas notievēt. 100 grami dārzeņu satur no 26 līdz 45 kalorijām. Ķirbī ir arī daudz ūdens un šķiedrvielu. Ķirbju ēdieni būs vēl veselīgāki, ja pievienosi riekstus, sēklas (piemēram, ķirbju sēklas) vai olīveļļu. Tas palīdzēs uzlabot taukos šķīstošo A un E vitamīnu uzsūkšanos.
24.okt
Ķirbju pankūkas ir garšīga un veselīga alternatīva tradicionālajam kartupeļu ēdienam. Tās ir ātri un vienkārši pagatavojamas, un ir lielisks papildinājums galvenajai ēdienkartei vai uzkodai.
23.okt
Ķirbis ir ne tikai rudens simbols, bet arī neticami veselīgs produkts. No tā gatavo putras, zupas, sautējumus, sukādes un sulas. 
18.okt
Godinot Latvijas rudens ražas sezonu, “Maxima Latvija” noskaidrojusi 2024. gada vērienīgākos Latvijā audzētos ķirbjus. Šogad 19. “Latvijas lielākā ķirbja čempionātā” par rudens ražas līderi tika kronēts Luīzas Neimanes ģimenes 443 kg smagais ķirbis no Kuldīgas novada, kurš sasniedz 402 x 340 cm apkārtmēru.
10.dec 2023
Šī būs, iespējams, pati vienkāršākā un ātrākā ķirbja pagatavošanas recepte. Lai varētu baudīt gardo ķirbi, būs nepieciešamas vien 20 minūtes.
29.okt 2023
Domājot par gada tumšāko laiku, uzrunāju vienu no ēdienu recepšu aizraujošākajām radītājām Noru Sveci, lai uzzinātu, kā sabalansēt maltītes un kādus knifiņus pielietot virtuvē, lai ēdiens būtu gan gards, gan arī veselīgs.
22.sep 2023
Rudenim piemīt košas krāsas un bagātīga garšu buķete. Īpaši mūsu platuma grādos, kur daudzviet tiek novākta raža. Un, lai arī latvietis ir īstens kartupeļu ēdājs, neizpaliek arī lielākā oga pasaulē – ķirbis, kas parasti izaug un nogatavojas kaut kur dārza stūrī, ne īpaši kopts, ne lutināts.
23.apr 2023
Arvien vairāk cilvēku no sava ikdienas uztura cenšas izslēgt glutēnu saturošus produktus. Ne tikai tie, kuriem oficiāli diagnosticēta glutēna nepanesamība, bet arī tie, kuri rūpējas par savu veselību, jo glutēna lietošana uzturā saistīta ar dažādu iekaisuma procesu veidošanos organismā.
19.okt 2022
19. oktobrī Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā jau 17. reizi “Maxima Latvija” noskaidroja 2022. gada Latvijas brangākos ķirbjus. Šogad “Latvijas lielākā ķirbja čempionāta” uzvaras laurus plūca Luīzas Neimanes lolotais ķirbis no Kuldīgas novada, sasniedzot 351 kg svaru un 390x374 cm apkārtmēru. Uz goda pjedestāla tika arī Gata Badovska dižoga ar svaru 260 kg un 341x301cm apkārtmēru, savukārt goda pjedestālu noslēdza Lindas Kuzmickas audzētais 254,5 kg smagais ķirbis ar 348x271cm apkārtmēru.
17.okt 2022
Brīdī, kad no dārziem un veikalu plauktiem uz virtuvēm sāk velties omulīgi apaļie ķirbji, katra pavāra svēts pienākums ir pagatavot vismaz vienu ķirbju ēdienu! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divas ķirbju ēdienu receptes, kas noteikti jāpagatavo šoruden.
3.okt 2022
Pagatavojiet gardus, mīkstus un mutē kūstošus ķirbju cepumus!
11.nov 2021
Ķirbis ir šī laika karalis - gandrīz katrās mājās tas atrod vietu un pielietojumu! Lai kāda būtu ķirbja vieta jūsu mājās, ir noderīgi zināt, ko vērtīgu tas mums sniedz, kā to pareizi uzglabāt un veselīgi pagatavot.
2.nov 2021
Svētdien visā pasaulē tika atzīmēti Halovīni. Par šo svētku galveno simbolu ir kļuvis ķirbis. Ko iesākt ar oranžo ogu pēc svētkiem?
31.okt 2021
Joprojām tādi svētki kā Halovīns un Valentīndiena raisa plašas diskusijas, vai tos būtu jāsvin arī Latvijā, ja savu svētku jau gana.
19.okt 2021
Ķirbis ir viena no populārākajām rudens veltēm. Es domāju, ka pat nebūtu pārāk skaļi teikt, ka ķirbis ir rudens karalis. Manuprāt, interesantākā tā īpašība ir spēja apmierināt dažādas garšu kārpiņas.