Ķirbju sacepums

© Foto: pixabay.com

Ķirbi var cept vai tvaicēt, vai sautēt uz lēnas uguns zem vāka, lai labāk saglabātu tā derīgās īpašības. Garšvielas īpaši izceļ ķirbja garšu. Desertiem der vaniļa, kardamons, zvaigžņu anīss un kanēlis, bet citiem ēdieniem - Provansas garšaugi, ķiploki, oregano, rozmarīns un timiāns. Ķirbis labi sader ar burkāniem, āboliem, sīpoliem, jaunajiem kartupeļiem un garšaugiem. Ķirbju sula ir veselīgs ēdiens, kas labi uzsūcas organismā, normalizē vielmaiņu un miegu, īpaši bērniem.

SASTĀVDAĻAS

225 g ķirbju

1-2 olas

375 g biezpiena

šķipsna kanēļa

3 ēd.k. kefīrs vai jogurts

1 ābols

Foto: pixabay.com

PAGATAVOŠANA

  • Nomizo ķirbi, izņem sēklas un pēc tam sagriež mazos gabaliņos. Vāra nelielā ūdens daudzumā.
  • Kad ķirbis gatavs, nolej ūdeni un mīkstumu sajauc biezenī.
  • Ābolu nomizo un sagriež mazos kubiņos. Pievieno ķirbju biezenim. Bļodā liek biezpienu, pievieno kefīru vai jogurtu. Izmantojot blenderi, samaisa līdz gludai masai. Biezpiena masai pievieno kanēli, olas un vēlreiz samaisa. Pievieno ķirbju biezeni un ābolus. Samaisa.
  • Cepšanas pannu ieziež ar augu eļļu; ieliek biezpiena un ķirbja maisījumu veidnē un to izlīdzina. Cep līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī, līdz apbrūnē, apmēram 45 minūtes.

Dzīvesstils

Pēc statistikas datiem sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā. Kā šo situāciju uzlabot, TV24 raidījumā “Uz līnijas” komentē RSU profesors, kardiologs, Skrides sirds klīnikas vadītājs Andris Skride.

Svarīgākais