Kad rudens iekrāso koku lapas un rīti kļūst vēsi, arvien vairāk kārojas kaut kas silts, mājīgs un aromātisks. Viena no populārākajām sezonas garšām ir ķirbis – un ne tikai zupās vai desertos, bet arī kafijā. Ķirbju kafija ir kļuvusi par īstu rudens klasiku visā pasaulē, un labā ziņa – to ir pavisam vienkārši pagatavot arī mājās! Ar recepti gan siltai, gan aukstai ķirbju kafijai dalās “BBC Food”.
Atšķirībā no veikalā pirktajiem sīrupiem, mājās gatavotā versija ir dabiska, satur tikai dabīgas sastāvdaļas un ir ar bagātīgu garšu. Tā ir maiga, sildoša un vienlaikus veselīgāka alternatīva.
Nepieciešams (1-2 porcijām):
Pagatavošana:
Katliņā uz vidējas uguns uzkarsē pienu kopā ar ķirbju biezeni, medu un garšvielām. Maisi, līdz maisījums kļūst viendabīgs un silts, bet neuzvāri.
Kad masa sāk viegli tvaikot, noņem no uguns un, ja vēlies, saputo ar blenderi vai rokas putotāju, lai iegūtu vieglu, krēmīgu konsistenci.
Pagatavo espreso vai stipru kafiju un ielej krūzē.
Pielej ķirbju-piena maisījumu un viegli samaisi.
Dekorē ar putukrējumu un pārkaisi ar šķipsniņu kanēļa vai muskatrieksta.
Aukstā versija - Iced Pumpkin Latte
Ja gribas ko atsvaidzinošu, šo pašu maisījumu var atdzesēt un pasniegt ar ledu. Vienkārši sajauc atdzesētu ķirbju maisījumu ar aukstu kafiju un ledus gabaliņiem, pēc vēlmes pievieno nedaudz putukrējuma vai augu krēma. Rezultāts - zīdaini maigs, aromātisks un veldzējošs dzēriens, kas ļauj izbaudīt rudeni arī siltākās dienās.
Neliels padoms
Ja vēlies iegūt vēl dziļāku garšu, ķirbju biezeni gatavo no cepta ķirbja - tas būs saldāks un aromātiskāks nekā vārīts vai tvaicēts.
Ķirbju kafija ir kas vairāk nekā dzēriens - tā ir īsta rudens noskaņa. Aromāts, kas piepilda māju, siltums krūzē un neliels brīdis sev, pirms sākas jauna diena. Izmēģini šo recepti - un sajūti rudeni tā, kā tas patiesi smaržo!