Ķirbis var būt īsts vitamīnu kokteilis organismam, ja zināt, kā to pareizi pagatavot. āKādas ir metodes, kas palīdz saglabāt šī dārzeņa maksimālo uzturvērtību.
Ķirbis var būt īsts vitamīnu kokteilis organismam, ja zināt, kā to pareizi pagatavot. Kādas ir metodes, kas palīdz saglabāt šā dārzeņa maksimālo uzturvērtību.
Ķirbis satur rekordlielu daudzumu beta-karotīna (provitamīna A), C un E vitamīnu, kālija, magnija un šķiedrvielu. Gatavošanas metode tieši ietekmē to, cik daudz vitamīnu paliek gatavajā ēdienā un cik ēdiens ir veselīgs, raksta DoctorPiter.
Eksperti noteikuši trīs veselīgākos ķirbja pagatavošanas veidus.
Cepšana cepeškrāsnī. Šī metode ir atzīta par čempioni tā uzturvērtības saglabāšanā. Temperatūra zem 180°C samazina uzturvielu zudumu, īpaši beta-karotīna un E vitamīna. Ēdiens ir salds bez pievienota cukura, pateicoties dabisko cukuru karamelizācijai, un tajā ir arī maz kaloriju.
Ēdiet neapstrādātu. Svaiga ķirbja mīkstums saglabā visus tā vitamīnus un enzīmus neskartus, īpaši C vitamīnu, kas karsējot tiek iznīcināts. Neapstrādātu ķirbi var sarīvēt un pievienot salātiem vai smūtijiem.
Vārīšana un tvaicēšana. Šīs metodes ir ideāli piemērotas diētiskai un bērnu pārtikai, jo vārīts ķirbis ir viegli sagremojams. No tā var pagatavot gardu, krēmīgu zupu, biezeni un putru.