Ķirbis

28.sep 2021
Ķirbis ir rudens ražas simbolu un ne velti. Kamēr tie pamazām sāk ceļu uz mūsu galdiem un pieliekamajiem, no tiem var iedvesmoties un radīt burvīgus elegantus dekorus.
14.sep 2021
Sekojot baristu trendiem pasaulē, iesakām izmēģināt kādu no četriem kafijas dzērieniem ar rudens garšu, lai ikdienišķo kafijas baudīšanu padarītu interesantāku.
3.nov 2020
Ja vēlies uzglabāt ķirbi ilgāku laiku, pārliecinies, lai tā miza nebūtu bojāta: ķirbja cietā miza ir apvalks, kas aizsargā lielo ogu no apkārtējās vides ietekmes, un, ja tā nav bojāta, ķirbi var glabāt pat veselu gadu – līdz nākamajai ražai, stāsta Normunds Baranovskis. “Ķirbi var pagatavot pilnībā – no sēklas līdz pat mizai. Sēklas var izlobīt un no zaļā mīkstuma pagatavot miltus vai sagrauzdēt un pievienot salātiem un cepumiem. Sēklu apvalkus parasti nelieto uzturā, bet tos noteikti var izbarot pīlēm parkā vai izmantot kā komposta elementu. Ķirbja mīkstumam ir daudz dažādu nokrāsu, no gaiši dzeltenas līdz spilgti oranžai, un tas mēdz būt gan sulīgāks, gan miltaināks. Tāpēc, gatavojot ēdienu, ir svarīgi izvēlēties receptē norādīto ķirbi”, piekodina šefpavārs Normunds Baranovskis.
23.okt 2020
Šodien, 23. oktobrī, "Latvijas lielākā ķirbja čempionātā" noskaidroti šī gada lielāko ķirbju audzētāji. Vērienīgāko dižogu izaudzējusi Ingrīda Kuzmicka no Dobeles novada, ķirbim sasniedzot 312x270 cm apkārtmēru un 226,5 kg. Čempionātu Rīgas Zooloģiskajā dārzā kā ierasts organizē "Maxima Latvija", jau 15. gadu pēc kārtas godinot Latvijas vietējos dārzeņu audzētājus. Čempionāta finālā uz Rīgas Zooloģisko dārzu tika atvesti desmit finālisti – Latvijas lielākie ķirbji no Kuldīgas, Dobeles, Ādažu, Ventspils un Skrundas novadiem. Svinīgo mērīšanas un svēršanas procesu nodrošināja Latvijas vadošo spēkavīru Daiņa Zāģera un Didža Zariņa spēcīgais tvēriens, kā rezultātā sarindoti TOP 10 smagākie ķirbji. Otrās vietas ieguvējs ir Elīzas Neimanes audzētais ķirbis, sasniedzot 204 kg, savukārt trešo vietu – Luīzas Neimanes 185,5 kg smagais ķirbis. Abas dižogas izaugušas Kuldīgas novadā.
28.sep 2020
Šī ķirbju džema radīšana prasīs vien aptuveni 40 minūtes, taču - kas par rezultātu.
25.sep 2020
Lai gan parasti uz ķirbi raugāmies kā uz dārzeni, ķirbis ir oga. Pamatīgi liela oga, kas satur daudz vērtīgu uzturvielu un ir garšīgi apēdama dažādos veidos un receptēs, teic uztura speciāliste Anita Baumane.
25.sep 2020
Lai gan parasti uz ķirbi raugāmies kā uz dārzeni, ķirbis ir oga. Pamatīgi liela oga, kas satur daudz vērtīgu uzturvielu un ir garšīgi apēdama dažādos veidos un receptēs, teic VCA uztura speciāliste Anita Baumane.
21.sep 2020
Nezini, ko iesākt ar ķirbjiem? Pagatavo džemu!
19.apr 2020
Maizi var izcept arī no ķirbjiem un sūkalām. Protams, bez miltiem un rauga neiztikt, bet tieši ķirbis un sūkalas dod skaisto krāsu un patīkamo tekstūru.
3.nov 2019
"Rimi Gardēži" iesaka recepti, kurā vari izmantot dārza karaļus - ķirbjus!
3.nov 2019
Ķirbjus var ne tikai ēst un no tiem grebt laternas, bet arī taisīt saldējumu, sejas maskas, ķermeņa skrubjus un pat galda vāzes.
31.okt 2019
Šie aizokeāna svētki mērķtiecīgi sāk ieņemt savu vietu arī mūsu platuma grādos. Lai gan viedoklis par to svinēšanu ir neviennozīmīgs, nevar noliegt, ka, piemēram, ķirbju grebšana vai pārģērbšanās ir lieliski izklaides veidi, kas jo vairāk iepriecina bērnus. Iedvesmosim jūs ar 5 radošām idejām, kā sagatavot ķirbi Halovīna svētkiem.
28.okt 2019
Oranžajam rudens karalim ķirbim piemīt īsta brīnumdara spēks – tas palīdz ne tikai Pelnrušķītei nokļūt uz balli, bet arī svinēt Helovīnu, kas tiek atzīmēts 31. oktobrī, izrotāt māju silti rudenīgās noskaņās, kā arī pagatavot gardu un veselīgu maltīti.
25.okt 2019
Ķirbjiem allaž tiek daļa no rudens krāsu košuma – dažādu toņu dzelteni, oranži, brūngani vai lāsumaini kā rudens lapas tie ieņem arvien redzamāku vietu Rīgas Centrāltirgus stendos. Kamēr dārzkopji steidz iepazīties ar jaunumiem ķirbju izstādē, citi dodas uz tirgu rudenīgai maltītei piemērotāko ķirbju meklējumos.
photo_camera
25.okt 2019
Šodien, 25. oktobrī, 14. "Latvijas lielākā ķirbja čempionātā" noskaidroti šī gada lielāko ķirbju audzētāji. Vērienīgākā dižoga izaugusi Gundegai Neimanei Kuldīgas pusē, sasniedzot 335x319 cm apkārtmēru un 329,5 kg atzīmi. Čempionātu Rīgas Zooloģiskajā dārzā kā ierasts organizē "Maxima Latvija", godinot Latvijas vietējos dārzeņu audzētājus.
13.okt 2019
Kas iznāk no ķirbja un kafijas pupiņas dueta? Vai eksotiskais mango var papildināt iecienīto karsto šokolādi? Un kā senas Eiropas tradīcijas rod jaunas izpausmes kafijas krūzē? No 7. oktobra “Narvesen” tirdzniecības vietās pieejami jauni, oriģināli karstie dzērieni sildošiem, pikantiem un aizraujošiem garšas piedzīvojumiem. Kādas tad ir rudens garšu tendences karstajos dzērienos?
8.okt 2019
Ievārījums ir lielisks gardums, ar ko palutinām sevi garajos ziemas vakaros. Taču ievārījumu var gatavot ne tikai no ogām un augļiem, bet izmēģināt arī dažas neierastākas kombinācijas. Kāpēc gan nepamēģināt ievārījumu no bietēm un riekstim, vai no ķirbja un ingvera, vai varbūt labāk patiks burkāna un kardamona savienojums?! Izmēģini šīs neparastās receptes.
29.sep 2019
Latvijas rudens augļi un dārzeņi ir mūsu krāšņums un bagātība, tā ir nepārspējama krāsu, garšu un smaržu daudzveidība. Un vēl tā labā apziņa, ka tie ir mūsu pašu dārzu un lauku produkti, veselīgi un vitamīniem bagāti. Šī krāsainība iedvesmojusi arī Rimi Gardēžus, kuri piedāvā trīs receptes, kas ļaus izbaudīt vietējo ražu.