Šis rudens dārzenis ir vitamīnu, šķiedrvielu un antioksidantu avots. Viena krūze ķirbja satur apmēram trešdaļu no dienā ieteicamās šķiedrvielu devas, kas sniedz vairākus ieguvumus veselībai. Ķirbis ir bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem, kas atbalsta imunitāti, acu un ādas veselību un var palīdzēt novērst hroniskas slimības.
Papildus rudens našķiem ķirbis ir daudzpusīga, barojoša sastāvdaļa gan saldiem, gan sāļiem ēdieniem, raksta www.verywellhealth.com.
Tas parasti ir drošs lielākajai daļai cilvēku, taču konsultējieties ar savu veselības aprūpes speciālistu, ja ir alerģijas, esat grūtniece vai lietojat medikamentus.
Ķirbis ir vairāk nekā tikai rudens favorīts. Tas ir uzturvielām bagāts ar reāliem ieguvumiem veselībai. Dabiski ar zemu cukura saturu un augstu šķiedrvielu saturu tas ir daudzpusīga sastāvdaļa, kas atbalsta veselīgu uzturu.
Nepieciešamais atbalsts acu veselībai
Jūsu ķermenis pārvērš ķirbja beta-karotīnu par A vitamīnu, uzturvielu, kas pazīstama ar savām antioksidanta un pretiekaisuma īpašībām.
Šī uzturviela aizsargā šūnas no bojājumiem un samazina ar vecumu saistītu acu slimību, piemēram, makulas deģenerācijas un kataraktas, risku.
Šie ieguvumi var būt nozīmīgi cilvēkiem ar slimībām, kas ietekmē makulu, acs daļu, kas atbild par detalizētu redzi.
Tiek pastiprināta imunitāte
Ķirbja beta-karotīns ir spēcīga uzturviela, kas palīdz atbalstīt imūnsistēmu un citas svarīgas funkcijas.
Ķirbja A, C un E vitamīni aizsargā zarnu gļotādu, kas savukārt palīdz novērst baktērijas un infekcijas izplatīšanos.
Pētījumi arī liecina, ka augļi un dārzeņi, kas bagāti ar šķiedrvielām, piemēram, ķirbis, var pozitīvi ietekmēt zarnu veselību, tādējādi atbalstot imūnsistēmu.
Uzlabojas sirds veselība
Ķirbja bagātīgais kālija, kalcija un magnija daudzums var regulēt asinsspiedienu un novērst sirds slimības.
Šīs uzturvielas ir būtiskas diētas intervencei, lai pazeminātu cukura līmeni asinīs un novērstu paaugstinātu asinsspiedienu (hipertensiju).
Ķirbju uzturvielas samazina sirds slimību, sirds mazspējas, insulta un citu slimību risku.
Var uzlaboties gremošana
Jūsu gremošanas sistēmai ir nepieciešamas šķiedrvielas, lai uzturētu regulāru zarnu kustību un veselīgu labo baktēriju līdzsvaru, kas dzīvo zarnās.
Viena tase konservēta ķirbja satur gandrīz vienu trešdaļu no ieteicamās šķiedrvielu dienas devas.
Ķirbju mizās esošās molekulas (pazīstamas kā polisaharīdi) zarnās atbalsta veselīgās baktērijas.
Var uzlaboties vielmaiņa
Ķirbju augstais šķiedrvielu un ūdens saturs palīdz ilgāk saglabāt sāta sajūtu, nodrošinot pastāvīgu enerģiju un padarot to par labu izvēli svara kontrolei.
Lai gan ķirbis ir dažu ogļhidrātu avots, tajā ir mazāk nekā citos aizstājējos, piemēram, kartupeļos vai rīsos.
Uzlabojas ādas veselība
C, E un A vitamīni, kas atrodas ķirbī, ir svarīgi vispārējai ādas veselībai.
Proti, A vitamīns var palīdzēt aizsargāt ādu no saules bojājumiem un var arī uzlabot ādas tekstūru.
C un E vitamīni tiek reklamēti kā antioksidantu atbalsts ādas kopšanas līdzekļos, taču daži pētījumi liecina, ka tie var būt atbalstoši arī tad, ja tos uzņem ar pārtiku.
Var samazināties vēža risks
Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuri patērē lielu daudzumu antioksidantu, piemēram, beta-karotīna, bija samazināts kuņģa, krūts un aizkuņģa dziedzera vēža risks. Tomēr rezultāti ir dažādi. Nepieciešams vairāk pētījumu, lai apstiprinātu, vai antioksidantu patēriņš ir šā samazinātā riska iemesls.
Var kļūt līdzsvarotāks cukura līmenis asinīs
Sākotnējie pētījumi liecina, ka ķirbis un ķirbju sēklas var palīdzēt pazemināt cukura līmeni asinīs, kas varētu būt noderīgi cilvēkiem, kuri dzīvo ar diabētu vai kuriem ar to ir risks saslimt. Šie atklājumi var būt saistīti ar ķirbja bagātīgo magnija saturu.
Vairums veselīgu pieaugušo var droši baudīt ķirbi. Tomēr, ja to izmēģināt pirmo reizi vai atgriežat savā uzturā, ieteicams paturēt prātā sekojošo:
Alerģiska reakcija: Cilvēkiem ar pārtikas alerģijām vai jutību pret noteiktiem pārtikas produktiem pēc ķirbja lietošanas var rasties kuņģa-zarnu trakta (KZT) simptomi vai izsitumi uz ādas.
Gremošanas simptomi: Tā kā ķirbis ir bagāts ar šķiedrvielām, tā lietošana uzturā var ietekmēt gremošanas sistēmu un veicināt vēdera krampjus, vēdera uzpūšanos un gāzes. Noteikti dzeriet pietiekami daudz ūdens.
Ar pārtiku saistītas slimības: Neapstrādāta pārtika var pārnest baktērijas, vīrusus un citus patogēnus, kas var izraisīt slimības. Izvairieties no neapstrādāta ķirbja, kas ir nepareizi mazgāts, termiski apstrādāts vai sagatavots.
Medikamentu blakusparādības: Dažas ķirbju uzturvielas var ietekmēt to, kā organisms absorbē vai izvada noteiktus medikamentus. Lai iegūtu plašāku informāciju, konsultējieties ar farmaceitu vai veselības aprūpes speciālistu.
Grūtniecība un barošana ar krūti: Vienmēr pārbaudiet ar veselības aprūpes sniedzēju vai reģistrētu dietologu-uztura speciālistu, lai nodrošinātu pārtikas nekaitīgumu.