Pārtikas termiņi reizēm liek mums mest ārā produktus, kas patiesībā vēl ir pilnībā lietojami. Medus, ievārījumi, sinepes – tie parasti glabājas ilgi, taču uz iepakojuma rakstītais datums mēdz mulsināt. Vai tiešām jāmest ārā burciņa ar ievārījumu, kurai vakar beidzās “derīguma termiņš”? Ne vienmēr! Skaidro “StillTasty.com”.
Kad dārzā sāk birt pirmie āboli, bieži vien tie nav perfekti – mazliet apsisti, pārāk sīki vai ar bojājumiem. Taču tieši šādi āboli ir ideāli ievārījumam, īpaši, ja vēlies ko mazliet citādāku par klasisko saldo versiju! Rozmarīns piešķir ābolu ievārījumam pikantu, nedaudz sveķainu noti, kas lieliski sader gan ar sieru, gan ceptu gaļu, gan grauzdētu maizi. Ar recepti dalās “TheSpruceEats.com”.
Vasara mūs dāsni apdāvina ar dāžadām ogām un augļiem, ko nereti izmantojam ievārījumu pagatavošanai. Tomēr, lai ievārījuma pagatavošana neizvēršas nepatīkamā pieredzē, blogs Gardēži.lv apkopojis desmit padomus, kā ievārījumu gatavot gudri.
Lai arī džems pagatavots no dārzeņiem, izdodas salds – gluži kā jebkurš ogu vai augļu ievārījums. Labi garšo ar pankūkām, biezpiena plācenīšiem un plātsmaizēm.
Klāt augusts – burvīgais ogu un augļu laiks, kad tā vien gribas uzsūkt sevī vasaras krāsas un smaržas un paildzināt šo sajūtu, lai pie tās atgrieztos arī nemīlīgās ziemas dienās. Aukstajā gada laikā dzīvi saldāku padarīs vasarā pagatavotā ievārījuma krājumi un žāvēti vai saldēti augļi un ogas. Kas vajadzīgs, lai šīs dabas veltes saglabātu līdz pat nākamajam pavasarim, atklāj eksperte Līva Briede.
Laiks izrevidēt ziemai sarūpētos ievārījuma krājumus, protams, ja tādi ir. Dažs savas trīs četras burciņas sen jau izēdis vai, apsietas ar zeltītu lentīti, uzdāvinājis draugiem Ziemassvētkos. Cits turpretī vasarā un rudenī ir čakli pārstrādājis sava dārza ogas un augļus, tāpēc pieliekamais pilns ar zaptēm, bet kādā plaukta stūrī, iespējams, vēl patvērušās pērnās un aizpērnās burkas.
Laiks gatavot ievārījumus! Klasiskajiem upeņu un aveņu ievārījumiem vienmēr būs vieta mūsu sirdīs, taču iesakām izmēģināt mango-čili un citrona-ingvera saldās kombinācijas.
Ievārījumu laiks rit pilnā sparā. Neatņemama šī garduma sastāvdaļa ir cukurs. Taču, kā izrādās, cukurs nebūt nav vienīgais saldinātājs, kas ievārījumu padarīs neticami gardu.
Ievārījums ir lielisks un veselīgs našķis gan bērniem, gan pieaugušajiem, īpaši pašu gatavotais. Ierasti to smērējam uz maizes šķēles vai pievienojam pankūkām. Taču izrādās, ka ir vēl daudzi mazāk zināmi veidi, kā var izmantot tik iecienīto ievārījumu.
Latvijā priežu meži ir sastopami teju katrā Latvijas novadā, tieši tamdēļ priežu čiekura ievārījums ir iespējama recepte jebkuram interesentam, turklāt ir ļoti veselīgs, kā arī gards. Būtiski līdz jūnijam beigām sameklēt vēl zaļus čiekurus, citādi vēlāk tie kļūst pārāk cieti un recepte var neizdoties.
Latvijas iedzīvotāji augļu, ogu un dārzeņu uzglabāšanai aizvien retāk izmanto pagrabus, bet aizvien biežāk izvēlas tos saldēt, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS pētījums.
Gandrīz puse jeb 47% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju šogad plāno vai jau ir sākuši gatavot ievārījumus, liecina tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar telekompāniju LNT veiktais pētījums.