Garšvielas

15.okt
Vai zināt atšķirību starp garšaugiem un garšvielām? Gan garšaugi, gan garšvielas piedod ēdieniem patīkamu garšu un aromātu. Lielākā atšķirība ir tāda, ka garšaugi ir svaigi, bet garšvielas ir, piemēram, tā paša svaigā auga kaltētā, žāvētā versija. Abi divi, garšaugi un garšvielas, spēj ēdienu padarīt apetelīgāku un gardāku. Tomēr tas nav viss, tie var būt arī veselīgi. Noskaidrojiet, kuri 11 garšaugi un garšvielas veicina labu veselību!
14.okt
“Iekaisums ir dabiska ķermeņa reakcija uz traumu vai infekciju. Tas bieži izraisa lokālu pietūkumu, sāpes vai karstumu un var izraisīt iesaistīto audu funkcijas zudumu. Iekaisums var ietekmēt arī ķermeņa sistēmas un orgānus,” raksta healthline.com.
29.jūl
Neatkarīgi no tā, vai to pārkaisa virs picas šķēles, sagatavo garšīgu marinādi vai iemaisa buljona zupā, nevar noliegt, ka oregano uzreiz uzlabo jebkuru garšu. Šis aromātiskais augs, kura izcelsme ir Grieķijas kalnos, jau sen ir bijusi ēdiena gatavošanas pazīme visā Vidusjūras reģionā.
6.mar
Kas ir garšvielu maisījums? Atšķirībā no smaržīgajiem pipariem, jauktās garšvielas ir vairāku garšvielu maisījums. Tajos ietilpst kanēlis, koriandrs, ķimenes, muskatrieksts, maltais ingvers, krustnagliņas un citas garšvielas.
24.okt 2023
Rudens nepelnīti tiek pielīdzināts drūmajam gadalaikam. Vakari kļūst garāki, saule spīd mazāk. Bieži vien rudens vakari tiek saukti par drēgnajiem. Lai arī kāda realitāte valdītu ārā, mājās vienmēr var radīt svētku sajūtu.
3.mai 2023
Daudzi ir pārliecināti, ka pasta ir kalorijām bagāts produkts, ko nevar ēst tie, kuri vēlas notievēt. Taču, kad aktrise Sofija Lorēna teica, ka pasta ir viņas mīļākais ēdiens, ko gatavo katru dienu, viņa nemaz nekoķetēja. Tā Itālijā rīkojas daudzi. Turklāt itāļi nav pasaules resnākā nācija. Kāds tad ir viņu noslēpums?
27.aug 2022
Ārste - dietoloģe Jeļena Solomatina atklāja, ka pārmērīgs muskatrieksta patēriņš uzturā var būt bīstams cilvēka veselībai, raksta TopNews.
2.mai 2022
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ārpuskārtas pārbaudes laikā konstatējis pārkāpumus SIA "ZI Trans" tirdzniecības vietā Rīgas Centrāltirgū, un no tirdzniecības izņēmis un pieprasījis iznīcināt vairāk nekā 11 kilogramus dažādu garšvielu un garšvielu maisījumu, jo tiem beidzies vai labots derīguma termiņš, informē PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.
27.nov 2021
Krievijas uztura speciāliste Nadežda Tsapkina brīdina par populāra garšvielas iespējamu kaitējumu veselībai. Viņa par to pastāstīja RIA Novosti.
23.nov 2021
Garšvielas ne tikai lieliski papildina ēdienus, bet var arī palīdzēt justies labāk. Apkopojām 10 veselīgākās garšvielas!
7.nov 2021
Krievijas uztura speciāliste Tatjana Dika mudina cilvēkus savā uzturā iekļaut kanēli, kurkumu, timiānu, salviju un oregano. Par to ziņo RIA Novosti.
27.mar 2021
Visas garšvielas, ko modernajā pasaulē pazīst kā krāsainus pulverīšus putekļu smalkumā, sākumā ir augi – vienkāršas dabas veltes, kas, pareizi lietojot, var radīt maģisku efektu. Ēdienam pievieno gan garšvielas – sasmalcinātas augu sēklas, saknes, augļus vai mizas, gan garšaugus – ziedus un lapas. Garšvielas var pilnībā izmainīt ēdienu, radot dažādām pasaules virtuvēm raksturīgās garšas un aromātus. Kā ikdienā dažādot savu ēdienkarti ar garšvielu palīdzību, stāsta Rimi Gardēdis, pasaules garšu eksperts Mārtiņš Sirmais.
24.apr 2020
Kad ikdienā gatavotais ēdiens nedaudz apnicis, vērts izmēģināt Garšas skolas ieteikumus, variējot produktu un garšvielu izvēli, pieredzē dalās Santa Maria pārstāve Inga Auziņa.
6.apr 2020
Šobrīd kā vēl nekad ir svarīgi parūpēties par savu veselību un pavasaris ir lielisks laiks , lai to ļautu paveikt dažādiem garšaugiem. Uzzini, kurš garšaugs palīdzēs pret galvas sāpēm un depresiju, bet kurš stiprinās imūnsistēmu un atvieglos sāpes. "Brightside" atklāj garšaugu vērtīgās īpašības.
21.dec 2019
Britu pētījums atklājis, ka cilvēki, kuri gandrīz katru dienu uzturā lieto asus ēdienus, dzīvo ilgāk, nekā tie, kuri asus ēdienus ēd retāk, vēsta "The Healthy".
1.dec 2019
Garšvielu pievienošana ēdienam ne tikai papildina tā garšu un smaržu, bet arī palīdz dziedēt organismu. To veicina garšvielās atrodamās aktīvās vielas, kam var būt dažāda iedarbība, piemēram, antibakteriāla vai gremošanu veicinoša. Šobrīd veikalos pieejama plaša garšvielu izvēle no visas pasaules un nevajadzētu baidīties tās izmantot ēdienkartē, jo, pareizi uzglabātas, garšvielas savas vērtīgās īpašības nezaudē. Ziemā organisms īpaši novērtēs sildošās un pat karsējošās garšvielas. Gada farmaceite 2019 Laila Zālīte stāsta, kā garšvielas var uzlabot veselību, kā tās pareizi pievienot un kādiem ēdieniem tās vislabāk piestāvēs.
22.jūl 2019
Paprika ir populāra virtuvē, pateicoties tās garšai un krāsām. Tomēr paprikai piemīt arī daudz pozitīvo īpašību, kas labi ietekmē mūsu veselību. Kā vēsta "NDTV Food", tā ne tikai normalizē asinsspiedienu, bet arī palīdz dzīt brūcēm, uzlabo ādas stāvokli, veicina matu augšanu, gādā par labu miegu un rūpējas par mūsu sirdi.
14.dec 2018
Populārākās Ziemassvētku sezonas garšvielas ir kanēlis, vaniļas cukurs, karstvīna un piparkūku garšviela, kardamons, safrāns un krustnagliņas, liecina "Santa Maria" apkopotā informācija.
11.mar 2018
Īpaši labi sildoši ēdieni noder gan pie vakariņu galda aukstākā laikā, gan rīkojot pavasara talkas un pirmos piknikus. Šāda veida ēdienus viegli var pagatavot, izmantojot kādu no piecām sildošajām garšvielām – melnos piparus, Teličeri piparus, ingveru, kariju vai kardamonu, pieredzē dalās AS "Santa Maria" sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova.