Ēdieni

6.mar 2013
Latvijas uzņēmums "Valmiermuižas alus" izveidojis īpašu alus pudeļu dizainu Rūdolfa Blaumaņa 150 gadu jubilejai un rakstniekam veltītajam teātra festivālam Valmieras drāmas teātrī.
6.mar 2013
Lai gan nosaukums žuljēns šķiet kaut kas smalks, patiesībā tas ir vienkāršs ēdiens, kura noslēpums saistīts ar to, kā produkti ir sagriezti. Tulkojumā no franču valodas šis vārds nozīmē – jūlija, vasarīgs.
3.mar 2013
Pret kalmāriem rodas daudz aizspriedumu, tos pat nenogaršojot. «Es neēdīšu krākenu!» savulaik teica bērni, noskatījušies filmu par Karību jūras pirātiem. Arī pieauguši cilvēki palaikam noskurinās – kā var ēst tādu glumu briesmoni ar taustekļiem...
photo_camera
1.mar 2013
Profesionāla pavāre Astrīda Čeppe, mācot, kā gatavojams grūbu risotto ar kastaņiem un krēmsieru, saka: «Latvieši grūbas, manuprāt, ir nepelnīti aizmirsuši, taču tās ir universālas, jo vienlīdz labi der gan ikdienišķas maltītes pagatavošanai, gan ir labs papildinājums svētku reizes ēdieniem, piemēram, kopā ar pīles vai vistas cepeti.
photo_camera
28.feb 2013
Izcila pavārmeistare Dina Čibireva savulaik Rojā atvēra divas kafejnīcas, brīvdienās tur rīkoja atpūtas pasākumus un klientiem piedāvāja dažādu tautu ēdienus. Paralēli klāja galdus banketiem, veidoja ēdienkartes vairākām Rīgas kafejnīcām un apmācīja jaunos pavārus.
27.feb 2013
Restorāns Pastnieka māja atrodas pašā Liepājas centrā, taču mazliet sānis no steigas un satiksmes trokšņiem. Pavisam līkā, šaurā, bet patiesībā garā sānieliņā, kas nosaukta Friča Brīvzemnieka vārdā.
26.feb 2013
Statistika liecina, ka valstī līdz pat 70 % iedzīvotāju ir paaugstināts holesterīna līmenis. Lietojot uzturā auzu maizi, kas satur beta glikānu pietiekamā daudzumā, ir iespēja izmantot alternatīvu metodi, lai ikdienā normalizētu holesterīna līmeni.
22.feb 2013
Uzsākot stāstīt par kivi, uzreiz jāpiemin, ka šim auglim ir ļoti bagāts sastāvs. Tajā ir vitamīni A, B (it īpaši B6 vitamīns, kas tik ļoti nepieciešams redzei), ļoti daudz C vitamīna, arī D, E vitamīns, beta karotīns, folijskābe, antioksidanti, pektīni, flavonoīdi, organiskās skābes un citas vielas.
17.feb 2013
No ikdienišķiem, diendienā lietojamiem pārtikas produktiem, ja vien ir kaut drusciņ vēlēšanās un iekšā sēž eksperimentētāja gars, ik reizi iespējams pagatavot nedaudz citādu maltīti, kas gan garšas kārpiņas lutina, gan acis priecē.
16.feb 2013
Barankas, ko atceramies jau kopš padomju gadiem (tās ir viens no senākajiem daudzveidīgajiem maizes izstrādājumiem!), ar ovālu vai apaļu formu tiek uzskatītas par pašu diētiskāko produktu salīdzinājumā ar citiem maizes izstrādājumiem.
photo_camera
15.feb 2013
No ikdienišķiem, diendienā lietojamiem pārtikas produktiem, svētku reizē iespējams pagatavot nedaudz citādu maltīti.
photo_camera
13.feb 2013
Saldi un kraukšķīgi cepumi ir universāls gardums – tos var salikt kristāla traukā un rāmos vakaros mierpilni baudīt pie siltas tējas, bet tikpat labi tos var sabērt krāsainās dāvanu tūtās un ņemt līdzi, dodoties ciemos.
11.feb 2013
Vīnogu kauliņu vai vīnogu eļļa, ko dēvē par lielisku bāzes eļļu, ir bagāta ar E vitamīnu, šajā ziņā apsteidzot saulespuķu eļļu un olīveļļu. Salīdzinājumā ar olīveļļu, vīnogu kauliņu eļļā šā vitamīna ir pat 10 reižu vairāk.
5.feb 2013
Kamēr vairākums Latvijas ļaužu nekad nav nogaršojuši kvinoju un daudzi pat nenojauš, kas tā tāda ir, ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija ir oficiāli pasludinājusi 2013. gadu par Starptautisko kvinojas gadu.
3.feb 2013
Saulespuķu eļļa, ko iegūst no saulespuķu sēklām un ko pazīstam jau sen, no visām augu eļļām izceļas ar vitamīnu aktivitāti un neitrālu garšu. Tā ir laba, jo satur polinepiesātinātās taukskābes, fosfatīdus, tokoferolu (E vitamīnu), F vitamīnu, pēc kura organisma vajadzības ir lielākas nekā pēc citiem vitamīniem, arī A un D vitamīnu, kā arī citas vielas.
1.feb 2013
Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir labs veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju, stiprināt imūnsistēmu un veselību.
27.jan 2013
Svaigi augļi un ogas ir gardi ne vien paši par sevi, tie spēj padarīt interesantākas un daudzveidīgākas pat visvienkāršākās maltītes.
27.jan 2013
Svaigus zaļumus var steidzināt visu ziemu. Uz virtuves palodzes sadīguši sīpoli, ķiploki, pētersīļi, selerijas vai cigoriņi ar šā gada pirmo svaigo vitamīnu devu iepriecinās drīz, jo dārzeņu jauno dzinumu augšana notiek uz saknēs uzkrāto barības vielu rēķina un nav atkarīga no šā brīža niecīgā dabiskā apgaismojuma.
25.jan 2013
Daudziem iecienīta kļuvusi tītara gaļa, kas nopērkama visdažādākajos veidos.Tītara gaļa tāpat kā pārējo mājputnu gaļa satur olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas.
23.jan 2013
Polijas konditorejas izstrādājumu ražotājs "Magnolija” no tirdzniecības atsaucis deviņu veidu vafeļu izstrādājumu partiju, jo tam radušās aizdomas, ka to ražošanā izmantots piesārņots piena pulveris.