Eiropeiska virtuve ar kurzemniecisku piesitienu

© F64

Restorāns Pastnieka māja atrodas pašā Liepājas centrā, taču mazliet sānis no steigas un satiksmes trokšņiem. Pavisam līkā, šaurā, bet patiesībā garā sānieliņā, kas nosaukta Friča Brīvzemnieka vārdā.

Senajā mājā, kura viesu uzmanību pievērš arī ar savu interjeru, izvietojies jauks, mājīgs restorāns. Tā īpašnieks Jānis Samoilovs stāsta, ka interesantais nosaukums radies jau 2000. gadā, kad iepriekšējais īpašnieks Ivars Kesenfelds pasūtījis Liepājas arhitektiem Agrim PadēlimLīnam un Uldim Maisiņam izveidot restorānu. 2001. gadā par labāko interjeru restorāns ieguva pilsētas gada balvu. «Restorāna koncepcija ir tāda, ka ir radīta leģenda par pastnieku Arvīdu, kurš šeit dzīvojis senajās dienās. Strādājis un sapņojis redzēt tālas zemes un lidot ar lidmašīnu. Piedāvājuma ziņā ejam laikam līdzi un piedāvājam eiropeisku virtuvi ar kurzemniecisku piesitienu. Nav mums tikai latviešu ēdieni, ir dažādu tautu virtuve,» teic J. Samoilovs. Restorānam ir arī vasaras terase un dārzs, kur darbinieki paši izaudzē dažādus vajadzīgos garšaugus. «Ēdienus mainām reizi gadā. Šefpavārs kopā ar pavāriem tos domā, un tad kopīgiem spēkiem meklējam tikai Pastnieka mājai atbilstošus nosaukumus. Maiņa notiek pavasarī,» atklāj īpašnieks. Viesi, kas atbrauc, jau pēc nostāstiem nāk un bauda to, ko viņi dzirdējuši.

Zivju zupa

SASTĀVDAĻAS:

80 g laša

1 g ķiploka

20 g sarkanā sīpola

30 g burkānu

20 g cukini

20 g eļļas,

30 g citrona

1g aromātiskā sāls

1 g melno piparu

zaļumu

3 olīvas

PAGATAVOŠANA:

visus dārzeņus apcep eļļā, pēc tam vāra, kamēr mīksti. Zupai pievieno garšvielas. Dārzeņu zupai pieliek gabaliņos sagrieztu lasi un vāra, kamēr gatavs.

Laša carpaccio

SASTĀVDAĻAS:

150 g laša filejas

50 g tīrītu garneļu

150 g frisē salātu

1 g maltu piparu

1 g sāls

5 g citronu sulas

20 g Provansas majonēzes

5 g diļļu

10 g citrona

PAGATAVOŠANA:

plānās šķēlītēs sagriež svaigu lasi un sakārto uz lēzena šķīvja. Garneles sajauc ar dillēm, pieber sāli, piparus, pievieno majonēzi. Kārto uz šķīvja virsū lasim, pa virsu uzlejot citrona mērci un pievienojot frisē salātus. Citrona mērci gatavo, izspiežot no citrona sulu, pievienojot nedaudz pūdercukura, sāli, sajaucot to visu un uzlejot laša kārtojumam.

Grilēta cūkgaļas fileja

SASTĀVDAĻAS:

200 g cūkgaļas filejas

200 g kartupeļu biezeņa

25 g cukini

30 g paprikas

10 g zirņu pākšu

20 g burkānu

50 g eļļas

1 g aromātiskā sāls

1 g gaļas kopējās garšvielas

1 g angļu sinepju

1 g cukura

1 g ķiploka

malti melnie pipari

1 g citronu sulas

zaļumu

PAGATAVOŠANA:

cūkas fileju grilē. Iepriekš tā iemarinēta garšvielu marinādē bez etiķa, jo etiķi nekur nelieto. Dārzeņus apcep, pievienojot garšvielas. Izvāra biezputru un visu kārto uz šķīvja.

***

Apcepts vaniļas saldējums miega mākonī

SASTĀVDAĻAS:

30 g saldkrējuma sviesta

1 ola

60 g augstākā labuma miltu

50 g cukura

1 g vaniļas cukura

70 g plombīra

saldējuma

50 g upeņu

PAGATAVOŠANA:

izcep saldā ēdiena pamatnīti no smilšu mīklas (mājas apstākļos var arī izmantot Selgas cepumus), uzliek saldējuma bumbu, saputo olas baltumu ar atlikušo cukuru, pēc tam 2 minūtes cep cepeškrāsnī. Sagatavo upeņu mērci, ar ko papildināt saldēdienu – sablenderē svaigas upenes ar cukuru.

Svarīgākais