Restorāns Pastnieka māja atrodas pašā Liepājas centrā, taču mazliet sānis no steigas un satiksmes trokšņiem. Pavisam līkā, šaurā, bet patiesībā garā sānieliņā, kas nosaukta Friča Brīvzemnieka vārdā.
Senajā mājā, kura viesu uzmanību pievērš arī ar savu interjeru, izvietojies jauks, mājīgs restorāns. Tā īpašnieks Jānis Samoilovs stāsta, ka interesantais nosaukums radies jau 2000. gadā, kad iepriekšējais īpašnieks Ivars Kesenfelds pasūtījis Liepājas arhitektiem Agrim PadēlimLīnam un Uldim Maisiņam izveidot restorānu. 2001. gadā par labāko interjeru restorāns ieguva pilsētas gada balvu. «Restorāna koncepcija ir tāda, ka ir radīta leģenda par pastnieku Arvīdu, kurš šeit dzīvojis senajās dienās. Strādājis un sapņojis redzēt tālas zemes un lidot ar lidmašīnu. Piedāvājuma ziņā ejam laikam līdzi un piedāvājam eiropeisku virtuvi ar kurzemniecisku piesitienu. Nav mums tikai latviešu ēdieni, ir dažādu tautu virtuve,» teic J. Samoilovs. Restorānam ir arī vasaras terase un dārzs, kur darbinieki paši izaudzē dažādus vajadzīgos garšaugus. «Ēdienus mainām reizi gadā. Šefpavārs kopā ar pavāriem tos domā, un tad kopīgiem spēkiem meklējam tikai Pastnieka mājai atbilstošus nosaukumus. Maiņa notiek pavasarī,» atklāj īpašnieks. Viesi, kas atbrauc, jau pēc nostāstiem nāk un bauda to, ko viņi dzirdējuši.
Zivju zupa
SASTĀVDAĻAS:
80 g laša
1 g ķiploka
20 g sarkanā sīpola
30 g burkānu
20 g cukini
20 g eļļas,
30 g citrona
1g aromātiskā sāls
1 g melno piparu
zaļumu
3 olīvas
PAGATAVOŠANA:
visus dārzeņus apcep eļļā, pēc tam vāra, kamēr mīksti. Zupai pievieno garšvielas. Dārzeņu zupai pieliek gabaliņos sagrieztu lasi un vāra, kamēr gatavs.
Laša carpaccio
SASTĀVDAĻAS:
150 g laša filejas
50 g tīrītu garneļu
150 g frisē salātu
1 g maltu piparu
1 g sāls
5 g citronu sulas
20 g Provansas majonēzes
5 g diļļu
10 g citrona
PAGATAVOŠANA:
plānās šķēlītēs sagriež svaigu lasi un sakārto uz lēzena šķīvja. Garneles sajauc ar dillēm, pieber sāli, piparus, pievieno majonēzi. Kārto uz šķīvja virsū lasim, pa virsu uzlejot citrona mērci un pievienojot frisē salātus. Citrona mērci gatavo, izspiežot no citrona sulu, pievienojot nedaudz pūdercukura, sāli, sajaucot to visu un uzlejot laša kārtojumam.
Grilēta cūkgaļas fileja
SASTĀVDAĻAS:
200 g cūkgaļas filejas
200 g kartupeļu biezeņa
25 g cukini
30 g paprikas
10 g zirņu pākšu
20 g burkānu
50 g eļļas
1 g aromātiskā sāls
1 g gaļas kopējās garšvielas
1 g angļu sinepju
1 g cukura
1 g ķiploka
malti melnie pipari
1 g citronu sulas
zaļumu
PAGATAVOŠANA:
cūkas fileju grilē. Iepriekš tā iemarinēta garšvielu marinādē bez etiķa, jo etiķi nekur nelieto. Dārzeņus apcep, pievienojot garšvielas. Izvāra biezputru un visu kārto uz šķīvja.
***
Apcepts vaniļas saldējums miega mākonī
SASTĀVDAĻAS:
30 g saldkrējuma sviesta
1 ola
60 g augstākā labuma miltu
50 g cukura
1 g vaniļas cukura
70 g plombīra
saldējuma
50 g upeņu
PAGATAVOŠANA:
izcep saldā ēdiena pamatnīti no smilšu mīklas (mājas apstākļos var arī izmantot Selgas cepumus), uzliek saldējuma bumbu, saputo olas baltumu ar atlikušo cukuru, pēc tam 2 minūtes cep cepeškrāsnī. Sagatavo upeņu mērci, ar ko papildināt saldēdienu – sablenderē svaigas upenes ar cukuru.