Saldi un kraukšķīgi cepumi ir universāls gardums – tos var salikt kristāla traukā un rāmos vakaros mierpilni baudīt pie siltas tējas, bet tikpat labi tos var sabērt krāsainās dāvanu tūtās un ņemt līdzi, dodoties ciemos.
Piedāvātās cepumu receptes lieti noder kā vienam, tā otram pasākumam, turklāt tie būs pietiekami saldi, lai piestāvētu Amora svētkiem.
Kraukšķīgie auzu pārslu cepumi
Sastāvdaļas -180 g sviesta, 250 ml cukura, 250 ml brūnā cukura, 2 olas,1 tējkarote vaniļas cukura, 375 ml miltu, 1 tējkarote cepamā pulvera vai sodas,750 ml auzu pārslu, 100 g sasmalcinātas piena šokolādes,100 g saldētu brūkleņu, šķipsniņa sāls,
Pagatavošana
1. Mīkstu sviestu sasmalcina gabaliņos un liek palielā bļodā. Pievieno sviestam balto un brūno cukuru, visu sajauc viendabīgā masā
2. Iemaisa sviesta un cukura masā olas un vaniļas cukuru.
3. Tad caur sietiņu iesijā miltus, pievieno cepamo pulveri vai sodu (lietojot sodu, tai jāuzspiež mazliet citrona sulas – tā nomāks sodas pulvera specifisko garšu) un šķipsniņu sāls.
4. Pēc tam cepumu mīklai pieber auzu pārslas, visu rūpīgi sajauc.
5. Beigās masu sadala divās daļās. Vienai pievieno sasmalcinātu piena šokolādi (var izmantot arī gatavus šokolādes gabaliņus), bet otru sajauc ar saldētām ogām.
6. Uz pannas klāj cepamo papīru, uz tā liek 3–4 centimetru lielas mīklas bumbiņas tā, lai cepumi nesavienojas. Cep 180 grādos 10–12 minūtes vai līdz cepumi paliek brūni, cepeškrāsni iepriekš iesildot.
Gaisīgie mandeļu cepumi
Sastāvdaļas:400 g mandeļu, 200 g pūdercukura, 4 olu baltumi, kanēlis pēc garšas
Pagatavošana mandeles apgrauzdē un samaļ, iegūstot mandeļu miltus. Pēc tam atsevišķā bļodā liek olu baltumus, pievieno tiem pūdercukuru un sakuļ stingrās putās. Masai pievieno iegūtos mandeļu miltus un kanēli pēc garšas. Cepamajā plātē ieklāj cepampapīru, uz kā liek cepumu masas piciņas (ar karoti vai konditorejas maisiņu) sev vēlamajā izmērā un formā. Katram cepumam virsū uzliek veselu mandeli. Liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī 185 grādos apmēram 5 līdz 10 minūtes.
Šokolādes cepumi
Sastāvdaļas:300 g sviesta, 1 glāze cukura, 2 glāzes miltu, 2 olas, 200 g tumšās šokolādes, puse glāzes kakao pulvera, puse glāzes sasmalcinātu valriekstu,1 tējkarote cepamā pulvera vai sodas, 1 tējkarote vaniļas cukura, šķipsniņa sāls
Pagatavošana: sākumā izkausē sviestu. Tam pievieno olas, cukuru un vaniļas cukuru – visu sakuļ, līdz veidojas viendabīga konsistence. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, kakao pulveri, sāli un sodu. Pakāpeniski iemaisa sauso maisījumu sviesta, olu un cukura masā, vienmērīgi maisot. Tad sasmalcina melno šokolādi un valriekstus, ko pievieno cepumu masai. Plātī ieklāj cepamo papīru, uz tā liek mīklas piciņas (tik lielas, cik lielus cepumus vēlaties). Cep 180 grādos uzkarsētā cepeškrāsnī apmēram 15 minūtes.