Lieliskā vīnogu kauliņu eļļa

Vīnogu kauliņu vai vīnogu eļļa, ko dēvē par lielisku bāzes eļļu, ir bagāta ar E vitamīnu, šajā ziņā apsteidzot saulespuķu eļļu un olīveļļu. Salīdzinājumā ar olīveļļu, vīnogu kauliņu eļļā šā vitamīna ir pat 10 reižu vairāk.

Tā ir pilnvērtīgs pārtikas produkts. Eļļai nav smaržas, bet garša līdzinās riekstu un vīna garšai. Atšķirībā no vīnogu šķirnes un citiem faktoriem vīnogu kauliņos var būt no 5 līdz 20 procentiem eļļas. Tie satur spēcīgu dabisku antioksidantu – procianīdu, kas savukārt satur antioksidantus, dabisko hlorofilu, proteīnu, dažādus vitamīnus, mikro un makroelementus. Vīnogu eļļa satur linolēnskābi, kas sekmē holesterīna pazemināšanos, novērš hipertonijas un sirds darbības traucējumu samazināšanos. Kulinārijā to izmanto kā rozīnīti pie salātiem, tajā marinē gaļu un zivis, lieto kā diētisku produktu. Tā īpaši ieteicama tiem, kam ir veselības problēmas ar aknām un nierēm, liekais svars, diabēta slimniekiem. Šo eļļu plaši lieto daudzu kosmētisko līdzekļu sastāvā, masāžām un vannai, jo tā uzlabo ādas struktūru, ierobežo poru paplašināšanos, der jebkuram ādas tipam.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Eļļās parasti interesē taukskābju sadalījums, vai to iedarbība uz organismu ir pozitīva vai negatīva. Vīnogu kauliņu eļļā piesātināto taukskābju ir nedaudz – apmēram 10 – 12 procenti, liela daļa ir oleīnskābe, kas ir arī olīveļļas sastāvā, – apmēram 15 līdz 16 procenti, un tas ir pozitīvi. Sastāvā ir arī nepiesātinātās taukskābes, vairāk nekā 70 procentu. No tām lielākā daļa ir Omega 6 līdzīgi kā saulespuķu eļļā, bet Omega 3 ir nelielā daudzumā. Šī eļļa ir ļoti interesanta, tai ir savas garšas nianses, ko nosaka taukos šķīstošie elementi. Šo eļļu, tāpat kā jebkuru citu, nevajag izmantot kā vienīgo, ieteicams izmantot dažādas eļļas. Bieži vien eļļas ražošanas procesā ne visas vielas, kas ir, piemēram, augā vai vīnogu kauliņos pāriet taukvielās, kas ir eļļā.

RECEPTES

Eksotiskie salāti

 Sastāvdaļas: vistas krūtiņa, vīnogu kauliņu eļļa, timiāns, citrona sula, kāposts, salātlapas.

Pagatavošana: sagriež vistas krūtiņu, pārlej ar vīnogu kauliņu eļļu, kam pievienots timiāns un citrona sula, un atstāj marinēties. Kārto uz šķīvja lielu kāposta lapu, salātlapas, pārlej ar vīnogu kauliņu eļļu un uzliek virsū marinētos vistas gabaliņus.

Rīsu zupa ar tomātiem

Sastāvdaļas: 6 glāzes gaļas buljona, nedaudz vairāk nekā pusotra glāze rīsu, 900 g tomātu, pētersīļi, sāls, ēdamkarote vīnogu kauliņu eļļas.

Pagatavošana: rīsus liek katlā, pievieno sāli, vīnogu kauliņu eļļu un gaļas buljonu. Liek katlu uz plīts. Tomātu sasmalcina un liek katlā pie pārējām sastāvdaļām.

Zupu vāra apmēram 15 minūtes, kamēr rīsi ir gatavi. Pasniedzot rotā ar pētersīļiem.

NODERĪGI

• Ieteicams izvēlēties aukstā spieduma vīnogu kauliņu eļļas. Izvēloties eļļu, kurai ir karstās ekstrakcijas veids, jāņem vērā, ka augstas temperatūras ietekmē tā zaudēs nozīmīgu daļu vērtīgo īpašību.

• Priekšroka jādod eļļai stikla pudelēs. Vislabāk šo eļļu izmantot nevis cepšanai, bet kā aizdaru salātiem.

• Vīnogu kauliņu eļļa var būt dzeltenā, kā arī tumši zaļā krāsā. Eļļas krāsa ir atkarīga no tā, cik tajā ir hlorofila (augu pigments).

• Ieteicams pirms lietošanas eļļu pasmaržot – tai jāsmaržo pēc vīnogām. Īstai vīnogu kauliņu eļļai jābūt vieglam riekstu aromātam.

Svarīgākais