Vienkāršais žuljēns

© Nra arhīvs

Lai gan nosaukums žuljēns šķiet kaut kas smalks, patiesībā tas ir vienkāršs ēdiens, kura noslēpums saistīts ar to, kā produkti ir sagriezti. Tulkojumā no franču valodas šis vārds nozīmē – jūlija, vasarīgs.

Franču kulinārijā par žuljēnu sauc jaunus sagrieztus dārzeņus zupai; salātus un zupas, ko gatavo no sloksnīšu vai strēmeļu veidā sagrieztiem dārzeņiem; tā sauc arī veidu, ka dārzeņus sagriež tievās strēmelēs.

Žuljēnu gatavo ne tikai no dārzeņiem, bet arī no gaļas, kurai jābūt maigai, vai zivs, sēnēm un obligāti – sīpoliem, kuriem jābūt apceptiem caurspīdīgiem (tiem nav jābūt sagrieztiem sloksnītēs!).

Mērci žuljēnam gatavo no krējuma kopā ar miltiem vai olu, vai tikpat labi to var sajaukt uz pusēm ar majonēzi. Otrs variants – pārliet ar bešamela mērci, kuru gatavo no taukvielās apbrūninātiem miltiem, kam pakāpeniski pievieno pienu.

Virsū žuljēnam parasti pārkaisa smalki sarīvētu sieru vai maisījumu no siera un panētiem sausiņiem. Tradicionāli žuljēnu pasniedz mazos metāla trauciņos.

NODERĪGI

• Žuljēnam ar krevetēm var pievienot arī vārītus rīsus un dārzeņus – sarkanos kāpostus, spinātus un Briseles kāpostus.

• Žuljēnu var gatavot tikai no sēnēm, neizmantojot gaļu.

RECEPTES

Žuljēns no sēnēm un dārzeņiem

Sastāvdaļas: 500 g šampinjonu, 4 burkāni, 7 sīpoli, 700 g brokoļu, 5 tomāti, glāze krējuma, 2 olas, 150 g sarīvēta siera, pētersīļi, dilles, 7 ēdamkarotes augu eļļas, sāls.

Pagatavošana: dārzeņus un sēnes notīra. Burkānus un tomātus sagriež tievos riņķīšos, sēnes – daiviņās, sīpolus – kubikos. Brokoļus un burkānus novāra sālītā ūdenī 10–15 minūtes. Sēnes apcep eļļā. Dārzeņus samaisa un liek ar eļļu ieziestā formā. Virsū apļveidā kārto šampinjonus, pārlej ar krējumu, kas sajaukts ar olām, un uzkaisa sieru. Cep karstā cepeškrāsnī apmēram 40 minūtes.

Zuša žuljēns

Sastāvdaļas: 200 g zuša filejas, 50 g sviesta, 125 g sīpolu, 150 g salda krējuma, sāls, pipari.

Pagatavošana: zuša fileju sagriež mazos gabaliņos un apcep sviestā kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem. Saldo krējumu uzvāra, pievieno sāli un piparus. Apceptos zuša gabaliņus liek žuljēna trauciņos un pārlej ar uzvārīto saldo krējumu. Vāra ūdens peldē 20 minūtes. Tāpat var gatavot laša žuljēnu.

Zupa žuljēns

Sastāvdaļas: 300 g dārzeņu – kartupeļu, burkānu, rāceņu, selerijas, krāsaino kāpostu, zaļo zirnīšu, ēdamkarote eļļas, sasmalcināti zaļumi, 6 glāzes ūdens, sāls. Papildus – sīpols, burkāns un rācenis.

Pagatavošana: strēmelēs sagrieztos sīpolu, burkānu un rāceni apcep eļļā, pārlej ar aukstu sālītu ūdeni un vāra, kamēr mīksti, un pēc tam izberž caur sietu. Pārējos dārzeņus, smalki sašķērētus, izvāra sālītā ūdenī. Pievieno izberztos dārzeņus, eļļu un vāra, kamēr gatavi. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Cilvēkam patīk ēst un svarīgi ir garšīgi paēst. Reizēm, lai iegūtu garšīgu ēdienu, tiek izmantotas sarežģītas, taču interesantas receptes. Vienīgais, ka receptēs nereti ir minēti produkti vai vielas, kas ikdienā netiek daudz patērēti. Žuljēnam, piemēram, ir vajadzīgs saldais krējums, taukvielas, arī gaļa vai sēnes. Tiek pievienoti arī dārzeņi, un tas ir labi. Būtiskākais, vai gaļa ir kūpināta vai svaiga, vai sēnes ir sālītas vai svaigas un tamlīdzīgi. Jāizvērtē, vai, šādā kombinācijā regulāri lietojot produktus ar lielu taukvielu daudzumu, tas atbildīs jūsu dzīves stilam. Pa laikam, protams, var arī nobaudīt mājās vai kafejnīcā gatavotu žuljēnu. Ja dzīvesveids ir aktīvs, tad problēmu bieži baudīt šādu ēdienu nebūs.

Svarīgākais