Vēlas pusdienas ar augļiem un ogām

© F64

Svaigi augļi un ogas ir gardi ne vien paši par sevi, tie spēj padarīt interesantākas un daudzveidīgākas pat visvienkāršākās maltītes.

Vēlas pusdienas vai agras vakariņas ģimenes lokā, un skat – kārtējā ēdienreize jau pārvēršas par maziem svētkiem, turklāt ziemā tie stiprina imunitāti.

Rupjmaize ar kaņepju sviestu un dzērvenēm

Sastāvdaļas:Ķelmēnu rudzu maize,kaņepju sviests,sviests,kazas siers,lielogu dzērvenes

Pagatavošana: uz rupjmaizes šķēlēm, kas pārgrieztas uz pusēm, smērē kaņepju sviestu, kas iepriekš saputots ar parastu saldskābkrējuma sviestu. Virsū liek drupināta kazas siera kriksīšus, veselas vai uz pusēm grieztas lielogu vai purva dzērvenes.

PADOMS

Kazas siera vietā var izmantot jebkuru citu mīksto sieru. Dzērveņu vietā var ņemt ķiršus, mellenes, krūmmellenes, bumbierus, ābolus vai citus augļus, kas pieejami.

Cūkgaļas medaljoni ar avokado salsu

Sastāvdaļas:cūkgaļas fileja,avokado,olīveļļa,ķirštomātiņi,timiāns,rozmarīns,piparmētra,čili pipars,Tobasko mērce,citrons,sāls

Pagatavošana: cūkgaļas fileju iemarinē ar timiānu un rozmarīnu aromatizētā olīveļļā, tad ierīvē ar sāli un pipariem. Sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā gaļu cep apmēram 12 minūšu. Avokado nomizo, atbrīvo no kauliņa un ar dakšiņu viegli saspaida. Pievieno kapātas piparmētras, nedaudz Tobasko mērces, apmēram 1/2 citrona sulas, mazliet sāls. Veido viendabīgu salsas masu. Fileju griež šķēlēs, kārto uz šķīvja. Uz gaļas liek salsas piciņas, virsū – ķirštomātiņu (ja prāvāks, griež uz pusēm vai četrās daļās). Rotā ar piparmētru lapiņām, uzkaisa svaigi maltus melnos piparus.

PADOMS

Gabalos sagrieztus tomātus var pievienot salsai gatavošanas procesā. Olīveļļas vietā var izmantot jebkuru citu eļļu.

Mazsālīta siļķe ar mārrutkiem un āboliem

Sastāvdaļas:siļķes fileja eļļā,krējums,mārrutki,sīpolloki,āboli

Pagatavošana: krējumu (vislabāk īstu – lauku) vienādās daļās sajauc ar mārrutkiem, visu labi samaisa. Siļķes fileju sagriež nelielos kumosveida gabaliņos, kārto uz šķīvja. Liek virsū tējkaroti mārrutku krējuma, uzber pa pikucītim sasmalcinātu diļļu vai loku. Nomizo ābolu, uz rīves to sašķēlē ļoti plānās šķēlītēs. Pārliek ābolu šķēlītes pāri siļķu gabaliņiem.

PADOMS

Krējuma vietā var izmantot bezpiedevu jogurtu. Ja pie rokas negadās sīpolloki, tos var aizstāt ar sasmalcinātām dillēm.

Mozarella ar zemenēm

Sastāvdaļas:Mozarellas siers,zemenes,sarkanlapu baziliks,nedaudz olīveļļas

Pagatavošana: lielākos kubiņos vai šķēlēs sagriež Mozarella sieru, no kauslapām attīrītas zemenes sagriež četrās daļās, liek uz siera. Saplūkā un pievieno sarkanlapu baziliku. Ja ir vēlme, pavisam nedaudz var pievienot balto balzametiķi vai augstas kvalitātes olīveļļu (vislabāk – Extra Virgin).

PADOMS

Zemenes var aizstāt ar lielogu mellenēm, arbūzu, tomātiem – viegli pagatavojamie, bet ļoti apetītlīgie salāti ik reizi iegūst atšķirīgas garšas nianses, un tas ir labs veids, kā dažādot maltīti.

Vistas krūtiņa ar aprikozēm

Sastāvdaļas: vistas krūtiņas,vai filejas gabals,garšaugi,zaļumi: rukola,biešu lapiņas, auna salāti, kinza, tradicionālie salāti,olīveļļa,aprikozes,baltvīna etiķis,sinepes,cukurs

Pagatavošana: vistas gaļu iemarinē garšaugos, izcep un atdzesē, tad sagriež plānās šķēlītēs. Aprikozēm izņem kauliņus, katru pusīti sagriež četrās daļās. Nomazgā, nosusina dažādus zaļumus. Pagatavo mērci jeb franču vinegretu: uz piecām daļām olīveļļas ņem vienu daļu baltvīna etiķa, naža galu franču sinepju un nedaudz cukura. Visu rūpīgi samaisa. Visas sastāvdaļas liek salātu bļodā un pārlej ar mērci. Ja kārto uz šķīvja, vispirms liek salātus, tiem virsū vistas gaļu, tad – aprikozes un mērci.

PADOMS

Aprikožu vietā vistas gaļai var pievienot citus svaigus augļus vai ogas pēc izvēles. Vistas gaļu var aizstāt ar sieru. Baltvīna etiķa vietā var izmantot parastu etiķi vai citrona sulu. No daudzajām sinepēm labāk neizmantot krievu sinepes – tās būs par asu. Franču sinepēs esošās sinepju sēklas mērcei piešķir patīkamu pikantumu.

Ēriks DREIBANTS, restorāna 3 pavāri un zivju bistro 3 zivis šefpavārs:

– Svaigi augļi un ogas jebkurā gadalaikā dod lieliskas iespējas dažādot ikdienas uzturu un veidot veselīgu ēdienkarti. Ticiet man – arī tagad, ziemas mēnešos, dažādu augļu un ogu iekļaušana dienišķās maltītes pagatavošanai nepieciešamo produktu sarakstā nemaz nav dārgs pasākums. Svarīgi ir izmantot katrā sezonā aktuālo un pieejamo. Pareizi uzglabāti, vērtīgās uzturvielas un vitamīnus joprojām nav zaudējuši vietējie āboli, bumbieri, dzērvenes, ķirbji, bet nevajag noniecināt arī lielveikalu plauktos atrodamos apelsīnus, banānus, melones, kivi, avokado, zemenes un citus siltās zemēs audzētus augļus vai ogas.

Svarīgākais