Eksotiskais kivi

Uzsākot stāstīt par kivi, uzreiz jāpiemin, ka šim auglim ir ļoti bagāts sastāvs. Tajā ir vitamīni A, B (it īpaši B6 vitamīns, kas tik ļoti nepieciešams redzei), ļoti daudz C vitamīna, arī D, E vitamīns, beta karotīns, folijskābe, antioksidanti, pektīni, flavonoīdi, organiskās skābes un citas vielas.

 100 gramos šā eksotiskā augļa ir 61 kilokalorija. Kivi sniedz nepieciešamo enerģiju ziemā un agrā pavasarī, kad citi augļi šajā laikā ir zaudējuši vitamīnu rezerves. Kivi iesaka lietot, ja ir paaugstināts asinsspiediens, zarnu trakta problēmas, sirds – asinsvadu slimības, tas palīdz izvadīt holesterīnu un sāļus no organisma, izmantojams, ja raksturīgas citas veselības problēmas. Tajā ir maz cukura, tāpēc to iesaka diabēta slimniekiem. Kivi ir diētisks auglis, tāpēc to lietderīgi izmantot atslodzes dienās. Būs ne tikai noderīgi, bet arī garšīgi. Kivi vislabāk ēst svaigus, kopā ar gaļu, izmantot salātos, pīrāgos, var vārīt ievārījumu vai džemu. Pēc tam, kad kivi ir apēsts, mizu nevajadzētu izmest, jo to var izmantot kā masku sejai, kas tonizēs un mitrinās ādu.

***

NODERĪGI

• Plānojot iegādāties kivi, noteikti to vispirms vajag aptaustīt ar rokām. Auglis nedrīkst būt pārāk ciets un pārāk mīksts. Gatavs kivi ir elastīgs, taču ne ciets un ne pārāk mīksts, jo tad tas būs pārgatavojies. Tam raksturīga banānu un zemeņu smarža (lai gan katram tā var asociēties ar kaut ko savu – mežrozītēm, banānu, ābolu vai kādu citu augli), kas noteikti pateiks priekšā, kuru augli vislabāk izvēlēties.

• Kivi vislabāk ēst pusstundu pirms pusdienām, brokastīm vai vakariņām. Tas pilnībā jānotīra ar speciālu karotīti, sagriežot uz pusēm.

• Kivi piemīt īpašība sašķelt olbaltumvielas, kas padara gaļas ēdienus kombinācijā ar šo eksotisko augli īpaši maigus.

RECEPTES

Kivi, vistas gaļas un burkānu salāti

Sastāvdaļas: puse vistas filejas, kivi, 3 olas, ābols, 150 g cieta siera, korejiešu burkāni, garšvielas.

Pagatavošana: vistas fileju novāra un smalki sagriež, uzkaisa sāli un piparus. To kārto traukā. Otrajā slānī liek pusriņķīšos sagrieztu kivi. Trešajā kārtā liek sarīvētu olu baltumu, ceturtajā kārtā – sarīvētu ābolu, piektajā kārtā – rīvētu sieru, sestajā kārtā – korejiešu burkānus un septītajā kārtā – sasmalcinātus olu dzeltenumus.

Augļu salāti no kivi un riekstiem

Sastāvdaļas: 4 kivi, 2 banāni, neliels ananass, 2 ēdamkarotes sasmalcinātu valriekstu, 2 ēdamkarotes pūdercukura, 2 paciņas vaniļas cukura, 3 ēdamkarotes citrona sulas, augļu sīrups – pēc garšas.

 Pagatavošana: ananasa mīkstumu smalki sagriež, banānus un kivi sagriež gabaliņos. Sajauc sagrieztos augļus traukā, pievieno riekstus, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Pievieno augļu sīrupu. Ļauj, lai ievelkas 30 minūšu.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Interesants auglis, pēc izmēra – nav liels. Tas ir vērtīgs, jo C vitamīna tajā ir krietni vairāk nekā citrusaugļos: 100 g apelsīnu ir 60 g šā vitamīna, mandarīnos – apmēram 40 g, bet kivi – apmēram 100 g. Kivi ir labs papildinājums ikdienas ēdienkartē, pašlaik plaši pieejams. Veiksmīgs risinājums ir dažādu augļu kombinācija salātos – kivi, banāns, ābols, bumbieris, var pievienot kādu karoti putukrējuma, būs pavisam garšīgi. Var sagriezt šķēlītēs un ēst svaigu ar dakšiņu vai irbulīti. To var izmantot atslodzes dienās, tikai jāuzmanās, lai, ēdot lielākā apjomā, kuņģim netiek par daudz skābuma. Kivi var izmantot arī kā piedevu pie dārzeņu salātiem, jo piešķir tiem sulīgumu un garšas nianses.

Svarīgākais