Ik pa laikam ēdienkartē izmanto cūkas, liellopa vai jaukto malto gaļu, no kuras var pagatavot kotletes, frikadeles, cepeti, maltās gaļas bumbiņas, ko pilda ar zaļumiem, sieru, utt. Un kur nu vēl kāpostu tīteņi, ko papildina ar malto gaļu, vai pīrādziņi ar pildījumu.
Maltā gaļa ir vieglāk sagremojama nekā gabalā cepta vai vārīta. Lai sagatavotu malto gaļu, to laiž cauri gaļas maļamajai mašīnai vienu, divas vai pat vairākas reizes. Pievieno sāli, garšvielas, sakaltušu baltmaizi, jo tā uzsūc sulu no gaļas un piešķir īpašu sulīgumu, vai rīvmaizi.
Maltā gaļa būs sulīgāka, ja tai pieliek nedaudz piena vai ūdens, kā arī svaigu vai nedaudz apceptu sīpolu, lai gaļa būtu garšīgāka, olu – lai pagatavotais gaļas izstrādājums labāk turētos kopā.
Malto gaļu mēdz ēst arī jēlu, piemēram, tatāru gaļu – smalki samaltu liellopu ar nelielu daudzumu tauku. No tās var gatavot arī steiku.
NODERĪGI
• Maltā gaļa ātri bojājas, tāpēc to ieteicams gatavot tajā dienā, kad ir iegādāta, vai arī glabāt saldētavā. Ceptu malto gaļu ieteicams uzglabāt ne ilgāk par diennakti.
• Maltā jēra gaļa piemērota austrumu ēdieniem un labi sader ar koriandru, kanēli, ciedru riekstiem un timiānu.
RECEPTES
Burgeri (plakanas kotletes) taizemiešu gaumē
Sastāvdaļas: 500 g maltas liellopu gaļas, ēdamkarote sarkanās karija pastas, 2 ēdamkarotes sakapāta svaiga koriandra, 2,5 cm svaigas smalki sarīvētas ingvera saknes, sāls, melnie pipari, ēdamkarote olīveļļas.
Pagatavošana: bļodā liek gaļu, karija pastu, koriandru, sarīvētu ingveru, sāli un piparus. Kārtīgi samaisa. No maisījuma veido 6 vienāda lieluma burgerus, liek uz šķīvja, pārsedz un ledusskapī tur apmēram pusstundu. Pannā uzkarsē eļļu un cep tajā burgerus apmēram 3 līdz 4 minūtes no abām pusēm. Vislabāk pasniegt viducī mazliet iesārtus. Ja ir vēlēšanās, lai tie būtu pilnībā izcepušies, cep vēl pāris minūtes no abām pusēm.
Gaļas bumbiņas ar sidru
Sastāvdaļas: 250 g maltas liellopu gaļas, 125 g maltas cūkgaļas, sāls, melnie pipari, milti, 2 ēdamkarotes saulespuķu eļļas, 2 gredzenos sagriezti sīpoli, sasmalcināta ķiploka daiviņa, 300 ml sausā sidra, 3 ēdamkarotes tomātu biezeņa, 4 selerijas kāti, viena sarkanā paprika, 125 g sēņu, 2 tējkarotes pūdercukura.
Pagatavošana: sajauc liellopu un cūkas gaļu, pievieno sāli un piparus. Veido 16 vienāda lieluma gaļas bumbiņu. Katlā uzkarsē eļļu, tajā liek bumbiņas un cep uz lielas uguns, kamēr ir brūnas. Pēc tam tās nosusina ar papīra dvieļiem. Samazina uguni, katlā ieber sīpolus un ķiplokus, ik pa laikam apmaisa un sautē, kamēr mīksti. Bumbiņas liek katlā, pievieno sidru, tomātu biezeni, selerijas, papriku, sēnes, cukuru, sāli, piparus un uzvāra. Katlam uzliek vāku. Sautē uz lēnas uguns apmēram 20 minūšu, kamēr bumbiņas mīkstas. Pasniedz karstu.
Andis BRĒMANIS, dietologs
– Gaļa ir olbaltumu produkts, lēni sagremojams un pasmags ēdiens, tāpēc liels gaļas apjoms nav nepieciešams, tā jāēd saprātīgi. Malta gaļa atvieglo ēdiena gatavošanas un arī ēšanas procesu. Kāpēc lai neuzvārītu frikadeļu zupu, jubilejā nesaceptu kotletes vai nepagatavotu makaronus ar maltu gaļu? No maltas gaļas var pagatavot visdažādākos ēdienus, taču nevajag ikdienā aizrauties tikai ar kotlešu gatavošanu sviestā vai eļļā, kam pievienota maize, milti un ola. Ikdienas ēdienkartē gaļu nepieciešams papildināt ar garšvielām, zaļumiem un dārzeņiem, lai papildus uzņemtu vielas, kas optimizē kuņģa sulas izdalīšanos un stimulē gremošanas orgānu darbību. Ja ir vēlēšanās ēdienu nesteidzīgi baudīt, tad priekšroka jādod nesamaltai gaļai.