Taifūna "Jagi" izraisītos plūdos dzīvību zaudējuši 226 cilvēki

© unsplash.com

Mjanmā plašos plūdos, kurus izraisīja taifūns "Jagi", bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz 226 cilvēkiem, pirmdienas vakarā apstiprināja valsts televīzija.

ANO ir brīdinājusi, ka 630 000 cilvēku Mjanmā var būt vajadzīga palīdzība pēc šī taifūna.

"Jagi" pirms vairāk nekā nedēļas piemeklēja Vjetnamas ziemeļus, Laosu, Taizemi un Mjanmu ar stipriem vējiem un smagām lietusgāzēm, izraisot plūdus un zemes nogruvumus, kuros gājuši bojā vairāk nekā 500 cilvēku.

Valsts televīzija huntas pārvaldītajā Mjanmā apstiprināja 226 cilvēku bojāeju, divkāršojot iepriekšējo oficiālo bojāgājušo skaitu 113. Vēl 77 cilvēki ir pazuduši bez vēsts.

Plūdi Mjanmā izpostījuši 260 000 hektāru rīsa un citu kultūraugu lauku.

ANO Humanitāro lietu koordinācijas birojs (UNOCHA) paziņoja, ka plūdi Mjanmā skāruši 631 000 cilvēku, kam steidzami nepieciešama pārtika, dzeramais ūdens, patvērums un drēbes.

Palīdzības centienus apgrūtina pārrautas sakaru līnijas, bloķēti ceļi un bojāti tilti.

ANO Pasaules pārtikas programma pirmdien paziņoja, ka šie plūdi ir ļaunākie Mjanmas jaunāko laiku vēsturē, bet nesniedza precīzas detaļas.

Stipri plūdi piemeklēja valsti arī 2011. un 2015.gadā, abos gadījumos prasot vairāk nekā 100 cilvēku dzīvības. Ciklonā "Nargisa" 2008.gadā gāja bojā vai pazuda bez vēsts vairāk nekā 138 000 cilvēku.

Mjanmas hunta nedēļas nogalē lūdza ārvalstu palīdzību. Līdz šim uz šo lūgumu atbildējusi tikai Indija, nosūtot 10 tonnas dažādu materiālu, tostarp sausas pārtikas devas, drēbes un medikamentus.

"Jagi" arī izraisījis 10 nāves gadījumus Taizemē un vienu - Laosā. Vjetnamā tas prasījis 292 cilvēku dzīvības, bet 38 cilvēki ir pazuduši bez vēsts, nopostīti vairāk nekā 230 000 māju un iznīcināta raža 280 000 hektāru platībā.

Pasaulē

Kur pazūd munīcija Ukrainas armijai; kādēļ F-16 karā netiek izmantoti lietderīgi; kā FPV dronu lietošana ietekmē kara gaitu; amatpersonu nodevības; vai karam paredzamas drīzas beigas; kas notiek ar gūstā saņemtajiem Ukrainas karavīriem un kādēļ Krievijas militāristi izvaro bērnus – intervijas turpinājums ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais