Laiks modināt graudus un sēklas

© F64

Ziemā, kad dabisko vitamīnu rezerves organismā pakāpeniski izzūd, graudu un sēklu diedzēšana un dīgstu lietošana uzturā ir labs veids, kā, pavasari gaidot, vairot enerģiju, stiprināt imūnsistēmu un veselību.

Diedzētajiem graudiem un sēklām lielveikalos pircēju netrūkst, taču, nedaudz pacenšoties, arī katrs pats var tikt pie svaigiem un dabiskiem vitamīniem. Asniņos un diedzētajos graudos vitamīnu un citu organismam nepieciešamu vielu šobrīd noteikti ir vairāk nekā siltumnīcas apstākļos audzētā gurķī vai importa ābolā. Pirmajos zaļumos ir visi B grupas, A, C, D un E vitamīni, tādas minerālvielas kā kālijs, dzelzs, mangāns, fosfors, cinks, magnijs un kalcijs, arī aminoskābes, fermenti, hlorofils un šķiedrvielas. Lietojot uzturā fizioloģiski aktīvām vielām bagātus zaļumus, rodas sāta sajūta: organismam nešķiet, ka kaut kā pietrūktu.

Daudzveidīgai baudīšanai

Visvērtīgākie ir asni, kuriem vēl nav sadīgušas saknes. Diedzētus kviešu graudus uzturā vislabāk lietot līdz brīdim, kamēr nav parādījies īstais asns. Tad graudi kļūst saldeni. Lietojot uzturā diedzētus graudus un asnus, nav jābaidās no liekām kalorijām – vienā tasē svaigo zaļumu ir tikai 16 kalorijas! No visa diedzēto graudu klāsta kviešu graudi ir vienīgie, ko var izmantot arī saldēdienu gatavošanā: diedzētiem kviešu graudiem pievieno riekstus, rozīnes, svaigus augļus vai ogas, mazliet medus. Tīrkultūrā vai jogurtā iekaisa diedzētus graudus un kaltētas dzērvenes, iemaisa ķiršus vai ievārījumu.

Diedzētos zaļumus var ēst tāpat, var pievienot dažādiem ēdieniem: ar asniem bagātīgi apber rīta brokastu maizītes, pievieno salātiem, krēmzupām, kefīram, biezpienam, dārzeņu sulām. Diedzētus kviešu graudus pievieno gaļas, īpaši putnu gaļas ēdieniem.

Lēcu dīgsti ir lieliska vitamīnu piedeva vistas buljonam, savukārt diedzētas lucernas sēklas labi papildina truša gaļas ēdienus. Diedzētām kresēm ir specifiskas garšas nianses, tāpēc tās nav vēlams pārdozēt: lapiņas ir maigākas, kātiņos vairāk sīvuma.

Ar diedzētām sinepju sēklām var aizstāt sinepes. Tās lieto gan ēdienu marinādes pagatavošanai, gan ceptas gaļas vai zivs pildīšanai. Ja krešu dzinumus sajauc kopā ar dillēm, pētersīļiem, salātu lapām, iegūst maigus salātus. Sasmalcināti krešu dzinumi ir labs papildinājums uz jogurta bāzes gatavotām aukstajām zupām.

Padomi

Visvairāk spēka un enerģijas ir svaigos diedzējumos, tāpēc tie jālieto iespējami daudzveidīgi. Ja vitamīnu dārzs sadīdzis tik raženi, ka jūtams – svaigā veidā uzreiz visu izlietot nevarēs, diedzējumus var arī izkaltēt. Saberztā vai samaltā veidā tos tāpat var pievienot ēdieniem un dzērieniem.

Lai vitamīnu rezerves neizsīktu, lai svaigas pārtikas piedevas varētu lietot nepārtraukti, sēklas sēj un graudus diedzēties liek ar divu trīs dienu intervālu.

Pirmo diedzējumu porciju gatavo lielāku! Kad sākotnējā ēšanas kāre būs noplakusi, diedzējumus atjauno mazākā apjomā.

Katram dīgstam ir sava specifiska garša, kas jāizbauda atsevišķi, tāpēc vienlaikus nevajadzētu lietot vairākus diedzējumus.

Diedzēti graudi ir rupja barība. Lai izvairītos no vēdera uzpūšanās vai smaguma sajūtas pakrūtē, graudi rūpīgi jāsakošļā. Pirms ēšanas tos var samalt vai sablenderēt.

Samalti diedzēti graudi lieliski noder dažādām sejas maskām.

Diedzēšana

Nekā sarežģīta diedzēšanas procesā nav: ņem sauju graudu vai sēklu, sameklē piemērotu trauku un ķeras pie darba. Svarīgākie nosacījumi, lai diedzēšana izdotos, ir perfekts skalošanas režīms, svaigs gaiss un gaisma.

1. Diedzēšanai paredzētās sēklas vairākas reizes kārtīgi noskalo. Ūdens virspusē uzpeldējušās bojātās sēklas nosmeļ, ūdeni nokāš. Noskalotās sēklas vai graudus vēlreiz ieber traukā, pārlej ar tīru ūdeni un atstāj uz diennakti, lai mirkst.

2. Ūdeni nolej. Graudus traukā pārsedz ar plānu tīru drānu un skalo, kamēr ūdens ir nevainojami dzidrs.

3. Nākamajā dienā skalošanu atkārto (ja nepieciešams, skalo vairākas reizes dienā!).

4. Pēc noskalošanas nosusinātus graudus saber atpakaļ traukā, pārsedz ar plānu audumu un atstāj siltā vietā, kamēr parādās asniņi.

Sēšana

1. Ja uzturā lieto tikai asnus, diedzēšanai izmanto kūdras substrātu. Pilda to podā, kastē, uz paplātes vai lēzena šķīvja vai kur citur, taču tikpat labi vari izlīdzēties ar mitru salveti, samitrinātu vati vai marli.

2. Substrātu samitrina, uzkaisa uz tā sēklas un viegli piespiež. Arī sēklas pirms sēšanas izmērcē ūdenī.

3. Uzbriedušās sēklas, sējot uz augsnes, ber cieši citu pie citas.

4. Lai sējums neizkalstu, to pārklāj ar plēvi vai stiklu un rasina. Ja parādās lieks šķidrums, to nolej. Kad parādās pirmie zaļie asni, plēvi vai stiklu noņem.

5. Ja sēklas diedzē ziemas mēnešos, kad maz dabiskās saules gaismas, nepieciešams papildu apgaismojums, zem kura jānovieto sējumi.

Dietoloģe Lolita Neimane:

– Diedzēti asni un graudi ir maza, bet efektīva vitamīnu esence, ko saņem organisms. Tajos ir dažādi vitamīni, daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt antioksidantu darbība. Diedzēti graudi un asni, pavasarim nākot, dod mundrumu, stiprina imūnsistēmu, aizsargā asinsvadus, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli.

Lai saglabātu visus bioloģiski vērtīgos komponentus, ne diedzētus asnus, ne graudus nevajadzētu termiski apstrādāt, bet censties tos maksimāli daudzveidīgi uzturā izmantot svaigā veidā. Tā pilnveido un dažādo gan uzturu, gan papildina organismu ar enerģijas rezervēm.

DIEDZĒT VAR

• redīsu, lucernas, sinepju, kressalātu, krešu, saulespuķu, sarkano biešu, sinepju, sarkano un zaļo kāpostu sēklas;

• kviešu, miežu, rudzu, griķu un auzu graudus;

• Ķīnas pupiņas, lielos pelēkos zirņus, lēcas.

NODERĪGI

• Jo mazākas sēklas, jo ātrāk tās sadīgst.

• Graudi vai sēklas ar 1,5 – 2 milimetrus gariem asniem, kam vēl nav sadīgušas saknītes, ir visvērtīgākie!

• Siltā laikā, lai sēklas atdzesētu, tās skalo aukstā ūdenī: siltums, kas rodas, sēklām dīgstot, palēninās dīgšanas procesu.

• Vēsākā laikā dīgšanas procesu pasteidzina sēklu skalošana siltā ūdenī.

• Ja dīgšanas procesu grib palēnināt, trauku ar diedzējumiem glabā ledusskapī.

• Dīgstošajām sēklām nepieciešama dienas gaisma, bet ne tieši saules stari.

• Lēcas un zirņi asnus izdzen trijās dienās.

• Ķīnas pupiņas, kressalāti, redīsi, kvieši un rudzi parasti sadīgst divās trijās dienās.

• Pupiņas sadīgst četrās piecās dienās.

• Krešu sēklas sadīgst sešās dienās.

• Lucerna, saulespuķu sēklas sadīgst nedēļas laikā.

• Diedzēšanai neizmanto ķīmiski apstrādātas vai kodinātas sēklas no dārzkopības veikaliem!

• Ēšanai paredzēto asnu iegūšanai der tikai ar bioloģiskām metodēm audzēti graudi vai sēklas no pašu dārza.

• Sēklu veikalos ir nopērkamas speciāli diedzēšanai paredzētas sēklas.

• Vienā paņēmienā diedzē tādu sēklu vai graudu daudzumu, ko var izlietot divu triju dienu laikā.

RECEPTES

Augļi ar diedzētiem graudiem

Nepieciešamie produkti:

1 banāns, ½ citrona sulas, 2 ananasa šķēles, 1 mango, 1 kivi, 100 g graudainā mājas siera, 1–2 ēdamkarotes medus, 2–3 ēdamkarotes diedzētu kviešu graudu, 2 ēdamkarotes diedzētu saulespuķu sēkliņu, 1–2 ēdamkarotes lucernas dīgstu

Pagatavošana:

Nomizotu banānu sagriež mazos kubiņos un tūlīt apslaka ar citrona sulu. Ananasa šķēles sagriež kubiņos. Plāni nomizo kivi un mango (auglim izņem sēklu). Abu augļu mīkstumus sagriež kubiņos. Bļodā samaisa sagatavotos augļus un graudaino mājas sieru. Pēc garšas saldina ar medu. Diedzētos graudus pārlasa, noskalo, nosusina. Augļu salātus pārkaisa ar diedzējumiem un pasniedz.

Kanapē ar diedzētām kresēm

Nepieciešamie produkti:

kazas siers, spināti, diedzētas kreses, saldais kartupelis, rukola,rieksti,Parmas siers, vītināti tomāti, olīveļļa

Pagatavošana:

Viendabīgā masā sablenderē Parmas sieru, rukolas salātus, sasmalcinātus riekstus un nedaudz eļļas. Uz pagatavotā biezeņa liek plāni sagrieztu un satītu saldo kartupeli, kas pildīts ar kazas sieru un sasmalcinātām spinātu lapām. Kanapē dekorē ar iepriekš iemarinētiem un eļļā apceptiem vītinātiem tomātiem. Visu pārkaisa ar diedzētām kresēm.

Brokastu maize ar diedzētiem graudiem

Nepieciešamie produkti:

2–3 šķēles pilngraudu rupjmaizes, 2 cieti vārītas olas, sviests, 2–3 šķēles mazsālīta laša, diedzēti graudi

Pagatavošana:

Maizes šķēlītes pārsmērē ar sviestu, virsū liek ripiņās sagrieztu olu un laša šķēlīti. Pārkaisa ar diedzētiem zaļumiem.

Svarīgākais