LifeHacks.lv / Autori

18.okt
Kad esam saaukstējušies, mēs parasti meklējam ātrus risinājumus - daži ķeras pie C vitamīna tabletes vai glāzes apelsīnu sulas, lai "stiprinātu imunitāti", citi dod priekšroku karotei medus pret iekaisušu kaklu. Diemžēl pasargāt sevi no ziemas vīrusiem nav tik vienkārši - bet kas patiešām strādā? Skaidro “The Telegraph”.
17.okt
Ir ēdieni, kas ir garšīgi tikko pagatavoti, un ir tādi, kas kļūst vēl labāki nākamajā dienā, it kā laiks pats būtu pievienojis papildus garšvielu – dziļumu, siltumu un harmoniju, raksta “BBC Food”.
16.okt
Pārāk daudz sāls – tas ir viens no biežākajiem uztura “klupšanas akmeņiem”. Pasaules Veselības organizācija brīdina, ka lielākā daļa cilvēku dienā uzņem gandrīz divreiz vairāk sāls, nekā ieteicams, un tas ilgtermiņā var veicināt augstu asinsspiedienu, sirds un asinsvadu slimības, raksta “Very Well Health”.
15.okt
Daudzi no mums dienu sāk ar kafijas tasi – ieradums, kas šķiet gandrīz neaizstājams. Tomēr zinātnieki arvien biežāk atgādina, ka enerģiju iespējams atjaunot arī bez kofeīna, raksta “MedicalNewsToday.com”.
14.okt
Ziemas mēnešos daudziem šķiet, ka enerģijas vienkārši nepietiek - roka stiepjas pēc vēl vienas kafijas tases, galva ir smagnēja, un pat ierastie darbi prasa vairāk spēka. Bet bieži vien pie vainas nav tikai aukstums vai īsās dienas - arī mūsu ēšanas paradumi šajā laikā būtiski ietekmē pašsajūtu, garastāvokli un imunitāti. Kā to mainīt? Iesaka “Well being”.
13.okt
Mirdzoši tīra izlietne un tīrs krāns ir galvenie atslēgas punkti, kas visai vannasistabai liek izskatīties tīrai, taču realitātē ūdens pilieni un kaļķakmens nosēdumi parādās jau pāris stundas pēc tīrīšanas. Par laimi, ir pavisam vienkāršs triks, ko izmanto viesnīcu darbinieki, lai virsmas paliktu spīdīgas ilgāk - un tas neprasa ne dārgus līdzekļus, ne lielu piepūli, raksta “Real simple”.
12.okt
Reizēm viss, kas vajadzīgs, lai atrastu līdzsvaru, ir tase siltas tējas. Tā nav tikai dzēriens – tā ir sajūta, rituāls un neliels brīdis sev. Zāļu tējas var kļūt par īpašu pieredzi, ja tās gatavojam paši – ne tikai pēc garšas, bet arī pēc noskaņojuma. Aromterapijas un sajūtu vadīta pieeja palīdzēs izveidot maisījumu, kas runā ar mūsu ķermeni un prātu, raksta “mindbodygreen.com”.
11.okt
Vai tālruni var atstāt uzlādēties pa nakti, nebaidoties sabojāt tā akumulatoru? Šis jautājums joprojām ir strīdīgs - daži apgalvo, ka uzlādēšana uz nakti sabojā akumulatoru, savukārt citi to dara gadiem ilgi bez jebkādām sekām. Kā ir patiesībā, skaidro “The New York Times” eksperti.
10.okt
Katram vismaz reizi gadījies – iemīļotais vilnas džemperis pēc mazgāšanas kļūst mazāks, cietāks un šķiet, ka vairs nav tik ērts. Bet labā ziņa ir tā, ka ne viss ir zaudēts - vilnai piemīt dabiskas īpašības, kas ļauj to mīkstināt un daļēji atjaunot pat pēc mazgāšanas kļūdām. Vajag tikai mazliet pacietības un pareizos paņēmienus, iesaka “theguardian.com”.
9.okt
Rudenī roka biežāk sniedzas pēc kaut kā silta, taču tas nenozīmē, ka jāatsakās no smūtijiem - ar nelielām izmaiņām sastāvā tie var kļūt ne tikai sildoši, bet arī palīdzēt stiprināt imunitāti un saglabāt enerģiju drēgnajās dienās. Galvenais ir izvēlēties sezonas augļus, dārzeņus un garšvielas, kas sniedz gan siltumu, gan svaigumu, iesaka “healthline.com”.
8.okt
Vai esat kādreiz ievērojuši, cik ātri avokado pēc sagriešanas kļūst tumšs? Parasti paiet tikai dažas stundas, līdz augļa krāsa mainās no gardi zaļas uz neglīti brūnu. Bet kāpēc avokado tik ātri kļūst brūni un vai tādus avokado drīkst ēst, skaidro “Live Science”.
7.okt
Pārtika, ko cilvēks ēd, tieši ietekmē viņa smadzeņu veselību, tostarp to novecošanos. Veselīgs uzturs palēnina smadzeņu novecošanos un samazina ar vecumu saistītas kognitīvās spējas pasliktināšanās risku, raksta “Eatingwell”.
6.okt
Rudens un ziema Latvijā bieži nozīmē slapjus ceļus, peļķes un sniegu, kas neizbēgami atstāj pēdas arī uz mūsu apaviem. Mitri zābaki vai sporta apavi nav tikai neērti - tie var ātrāk nolietoties, deformēties un pat sākt nepatīkami ost. Lai to novērstu, svarīgi zināt, kā apavus izžāvēt pareizi - ātri, bet saudzīgi. Ar ieteikumiem dalās “goodhousekeeping.com”.
5.okt
Cik reizes esam domājuši - jo vairāk pulvera, jo tīrāka veļa? Patiesībā tā ir viena no biežākajām kļūdām, kas var sabojāt gan audumus, gan pašu veļasmašīnu. Mazgāšanas līdzekļu pārdozēšana ir klusais ienaidnieks, kas nemanāmi bojā drēbes, samazina to kalpošanas laiku un liek tērēt vairāk, nevis mazāk, raksta “cleaninginstitute.com”.
5.okt
Ierīce, kas vienmēr jāatvieno no elektrotīkla pirms iziešanas no mājas, lai novērstu ugunsgrēku, varētu jūs pārsteigt - tas ir šķietami nekaitīgais kafijas automāts, raksta “Leravi”.
4.okt
Daudzi no mums ir dzirdējuši vai izmantojuši tā saukto piecu sekunžu likumu - tiek uzskatīts, ka ēdienu, kas nokritis uz grīdas, ir droši ēst, ja to paceļ pirmo piecu sekunžu laikā. Vai tā tiešām ir? Skaidro “Martha Stewart”.
3.okt
Rudens un ziema ir siltu ēdienu un sātīgu zupu laiks, taču dažreiz rodas kāre pēc kaut kā svaiga un kraukšķīga. Šie izsmalcinātie selerijas saknes, ābolu un redīsu salāti, kas gatavoti pēc izcilā šefpavāra Floida Kardosas receptes, ir tam ideāli piemēroti. Ar recepti dalās “Food & Wine”.
2.okt
Ir daudz desertu, kas šķiet jo īpaši gardi tieši rudens vēsajos vakaros, taču tikai daži ir tik ātri un vienkārši pagatavojami kā šī šokolādes kūka, ar kuras recepti dalījās “Express”.
1.okt
Daži aromāti var likt izskatīties vecākai pat viskoptākajai un stilīgākajai sievietei. Tas ir tāpēc, ka smaržas nav tikai tēla noslēdzošais elements; tas ir spēcīgs impulss, kas izraisa asociācijas un veido iespaidu par cilvēku. No kādiem aromātiem labāk izvairīties, raksta “unian.net”.
30.sep
Plastmasas pārtikas uzglabāšanas traukus to ērtības un pieejamības dēļ mūsdienās izmanto daudzi cilvēki, taču izrādās, ka tie ne vienmēr ir drošākā izvēle pārtikai. Daži pārtikas produkti var reaģēt ar plastmasu, izraisot priekšlaicīgu bojāšanos un ķīmisku vielu izdalīšanos, ko zinātnieki tikai sāk pētīt, raksta “Real Simple”.
29.sep
Lietainās un drēgnās rudens dienas bieži sagādā problēmu – drēbes žūst lēni, bet vajadzība pēc tīra krekla vai džempera ir tūlītēja. Ne visiem mājās ir žāvētājs, un arī radiatoru karstums apģērbam nenāk par labu. Par laimi, ir vairāki vienkārši triki, kas palīdz saīsināt drēbju žūšanas laiku, neiztērējot papildu naudu un nepārkarsējot istabu, raksta “Martha Stewart”.
28.sep
Rudenī un ziemā, kad saaukstēšanās kļūst gandrīz par ikdienu, daudzi atceras bērnības mājas līdzekli – karstu tēju ar aveņu vai upeņu ievārījumu. Šis ieradums ir dziļi iesakņojies mūsu kultūrā, bet vai tam tiešām ir arī medicīnisks pamats? Aplūkosim, ko sniedz šie ievārījumi un ko no tiem varam sagaidīt saaukstēšanās laikā, skaidro “Healthline.com”.