LifeHacks.lv / Autori

26.sep
Pētījumi liecina, ka Okinavas dzīvesveids, tostarp viņu uzturs, veicina ilgmūžību. Saskaņā ar “Verywellhealth”, datiem, Okinavas diētai ir vairākas nenoliedzamas priekšrocības, tostarp pagarināts dzīves ilgums un samazināts ar vecumu saistītu slimību risks, sirds veselība, kā arī svara un cukura līmeņa asinīs kontrole.
25.sep
Ne vienmēr, lai justos labāk, ir vajadzīgas lielas pārmaiņas – bieži vien pietiek ar maziem ikdienas ieradumiem, kas sniedz tūlītēju pozitīvu efektu. Tie ir kā “mazie lifehack”, kas uzlabo pašsajūtu, atjauno enerģiju un palīdz paskatīties uz dienu gaišāk, iesaka “Verywellmind.com”.
24.sep
Mūsdienu dzīves temps ir straujš – darbs, mājas pienākumi un ikdienas rūpes bieži atstāj sajūtu, ka bērnam neatliek tik daudz uzmanības, cik gribētos. Taču kvalitatīvs laiks kopā ar bērnu nav atkarīgs no stundām, bet gan no attieksmes un sirsnības - pat īsos brīžos var radīt kopības sajūtu un atmiņas, kas bērnam paliek svarīgas, raksta “Psychology Today”.
23.sep
Kad rudens atnāk ar drēgnām dienām un tumšiem vakariem, silta zupa kļūst par vienu no ēdieniem, kas sniedz mierinājumu un labsajūtu. Tā nav tikai gardums – zupa ir arī lielisks veids, kā uzņemt sezonas dārzeņus un vitamīnus. Latvijā rudens dārzi ir bagāti ar ķirbi, burkāniem, kāpostiem un āboliem, kas lieliski iederas dažādos zupu ēdienos. Piedāvājam trīs receptes, kas būs gan veselīgas, gan vienkārši pagatavojamas vakariem, kad gribas ko siltu un mājīgu. Ar receptēm dalās “Healthline.com”.
22.sep
Vai esi ievērojis, ka visveselīgākie ēdieni bieži ir arī viskrāsainākie? Uztura speciālisti bieži iesaka ēst “dārzeņu varavīksni” – tas nozīmē, ka mūsu šķīvī jābūt dažādām krāsām, jo katra no tām slēpj unikālas uzturvielas, kas palīdz gan ķermenim, gan prātam, raksta “Kitchn”.
21.sep
Fermentētie dārzeņi pēdējos gados kļuvuši par īstu “superproduktu”, par kuru runā gan uztura speciālisti, gan veselīga dzīvesveida piekritēji. Pieaugušie tos labprāt iekļauj savā ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti un rūpētos par zarnu veselību. Bet kā ir ar bērniem – vai fermentētie kāposti, burkāni un citi dārzeņi var būt daļa arī no viņu uztura? Atbilde ir jā, un tas pat ļoti ieteicams – tikai svarīgi to darīt pakāpeniski un gudri, iesaka “hsph.harvard.edu”.
20.sep
Vai esi kādreiz pieķēris sevi runājam skaļi, ejot pa ielu vai darot ikdienas darbus? Lai arī tas bieži šķiet dīvains ieradums, psihologi arvien biežāk uzsver, ka pašsaruna var būt vērtīgs instruments koncentrēšanās, emocionālās veselības un stresa mazināšanas veicināšanai, raksta “Psychology Today”.
19.sep
Detoksa tējas jau vairākus gadus ir modes tendence – tās sola attīrīt organismu, samazināt svaru un pat uzlabot ādas stāvokli. Sociālie tīkli ir pilni ar atsauksmēm, kur influenceri slavē brīnumdzērienus. Bet vai šīs tējas patiešām darbojas, vai arī tas ir tikai reklāmas triks? Skaidro “healthline.com”.
18.sep
Aukstas rokas ne vienmēr nozīmē, ka telpā ir par vēsu. Dažiem cilvēkiem tās ir hroniska parādība – neatkarīgi no laikapstākļiem. Kāpēc tā notiek un ko darīt, lai uzlabotu asinsriti un pašsajūtu? Skaidro eksperti no “healthline.com”.
17.sep
Šīs pankūkas ir ne tikai gardas, bet arī veselīgas un lieliski piemērotas rudenim. To gatavošanai izmanto svaigus ķirbjus un pilngraudu miltus, kas padara tās aromātiskas un sātīgas. Ar recepti dalās “Southern Living”.
16.sep
Rudens atnes krāšņas ainavas un svaigus rītus, bet līdz ar to arī lielākus pārbaudījumus imunitātei - mainīgais laiks un vēsums bieži vien veicina saaukstēšanās risku, tāpēc īpaši svarīgi ir pievērst uzmanību uzturam. Par laimi, daba mums tieši rudenī dāvā veselīgus produktus, kas ir īsti supervaroņi cīņā par stipru organismu, raksta “healthline.com”.
15.sep
Rudens mēdz atnest ne tikai zeltainu lapu skaistumu un svaiguma pilnus rītus, bet arī drēgnumu, slapjdraņķi un saaukstēšanās risku. Kad temperatūra krītas un imunitāte sāk prasīt papildu rūpes, viens no vienkāršākajiem un dabiskākajiem veidiem, kā par sevi parūpēties, ir iekļaut ikdienā ingvera dzērienu. Šis sildošais eliksīrs ne vien palīdz stiprināt organismu, bet arī rada patīkamu enerģijas lādiņu tumšajās dienās, iesaka “healthline.com”.
14.sep
Tomāti ne tikai ir gardi, bet arī ir bagāti ar vitamīniem un antioksidantiem, taču vai zinājāt, ka ir vairāki mazāk zināmi veidi, kā pagatavot šo gardumu? Šajā rakstā iepazīstināsim ar dažiem neparastiem, bet ļoti baudāmiem veidiem, kā izmantot tomātus ikdienas ēdienos vai svētku galdā. Ar ieteikumiem dalās “Kitchn”.
13.sep
Sāls ir viens no senākajiem garšvielu pamatiem, kas atrodams gandrīz katrā virtuvē. Tomēr to iespējams padarīt ne tikai par garšas, bet arī vizuālu akcentu – piešķirot sālim krāsu un aromātu ar dabiskām sastāvdaļām. Šāda “krāsainā sāls” būs gan īpašs papildinājums ēdienam, gan skaists elements virtuvē, kas var kļūt arī par oriģinālu dāvanu burciņā. Ar idejām dalās “Martha Stewart”.
12.sep
Vai esi pamanījis, ka jau no virtuves plaukta nākošs aromāts spēj pacelt noskaņojumu, radīt mājīguma sajūtu vai pat uzburt atmiņas par bērnību? Smaržām ir neticami spēcīga ietekme uz mūsu emocijām un fizioloģiju, jo tās stimulē smadzeņu daļu, kas atbild par atmiņām un emocijām. Tāpēc garšvielas un ēdiena aromāti nav tikai kulinārijas sastāvdaļa – tie ir arī sava veida “noskaņojuma slēdži”, raksta “psychologytoday.com”.
11.sep
Kad deguns ir aizlikts vai kakls kņud, parasti sapņojam par siltu, nomierinošu pirts tvaiku. Taču pilnvērtīgu pirts apmeklējumu var aizstāt ar vienkāršiem mājas paņēmieniem, kas palīdz atvērt elpceļus, atslābināt muskuļus un uzlabot pašsajūtu. Turklāt šo procesu var padarīt vēl patīkamāku ar aromterapijas elementiem, piemēram, ēteriskajām eļļām. Ar padomiem dalās “Simple Living”.
10.sep
Rudens ir īstais laiks, lai virtuvē radītu brīnumus no sezonas augļiem un dārzeņiem. Āboli, ķirbis un bumbieri ir labi pazīstami ikvienam, taču tie slēpj daudz vairāk iespēju nekā ierastie ievārījumi vai kompoti. Mazliet drosmes, un tradicionālā ievārījuma burka pārvēršas par kulināru piedzīvojumu – saldā un pikantā saspēle rada garšas, kas pārsteigs gan ģimeni, gan viesus. Ar receptēm dalās “Martha Stewart”.
9.sep
Rudens atnes ne tikai krāšņas ainavas, bet arī vēsākas dienas un garākus vakarus. Mājās sākas apkures sezona, logi biežāk paliek aizvērti, un rezultātā telpās var rasties smagnējs gaiss, mitrums un pat pelējuma risks. Tomēr pastāv vienkārši un efektīvi veidi, kā vēdināt mājokli, nezaudējot tik ļoti nepieciešamo siltumu. Ar padomiem dalās “Home and Garden”.
8.sep
Rudens dārzos joprojām valda krāsu bagātība – asteres, cīnijas un gladiolas priecē ar savu košumu, un tieši šie ziedi ir lieliski piemēroti mājīgu pušķu veidošanai. Taču ne vienmēr puķes vāzē saglabājas tik ilgi, cik gribētos - par laimi, ir vairāki vienkārši triki, kā panākt, lai rudens pušķis ne tikai izskatītos skaists, bet arī ilgi priecētu acis. Ar padomiem dalās “Simple Living”.
7.sep
Vai esi kādreiz ievērojis, ka dažādas krāsas ietekmē tavu garastāvokli? Siltas dzeltenās gaismas var radīt mierīgu un mājīgu noskaņu, savukārt dzestras zilas vai zaļas nokrāsas stimulē radošumu un koncentrēšanos. Krāsainas gaismas terapija mājās kļūst par populāru veidu, kā uzlabot ikdienas noskaņojumu un enerģiju, un to var viegli pielietot bez sarežģītām ierīcēm, raksta “Verywell Mind”.
6.sep
“Brokastis kā ķēniņam” – šis teiciens ir dzirdēts daudzviet pasaulē, arī Austrumu tradicionālajā medicīnā jau gadsimtiem tiek uzsvērts, ka brokastīm jābūt siltām. Putras, zupas, tvaicēti dārzeņi vai silta tēja – tās tiek uzskatītas par īstu dienas enerģijas atslēgu. Mūsdienu zinātne šim uzskatam sliecas piekrist – silts ēdiens no rīta ne tikai sasilda vēderu, bet arī “pamodina” vielmaiņu un palīdz organismam darboties harmoniskāk, raksta “health.harvard.edu”.
5.sep
Mēs visi zinām sajūtu, kad ļoti gribas kaut ko saldu pēc saspringtas dienas vai nogurdinoša darba. Taču, ja saldumi kļūst par ikdienas ieradumu, organisms ātri pierod pie lielākas cukura devas, un tad “normāli” šķiet tikai ļoti saldi ēdieni. Labā ziņa – zinātnieki saka, ka smadzenes tiešām var trenēt, lai tās gribētu mazāk saldu garšu, un tas nemaz nav tik sarežģīti, kā izklausās, raksta “Nutrients Journal”.