LifeHacks.lv / Autori

9:55
Katram vismaz reizi gadījies – iemīļotais vilnas džemperis pēc mazgāšanas kļūst mazāks, cietāks un šķiet, ka vairs nav tik ērts. Bet labā ziņa ir tā, ka ne viss ir zaudēts - vilnai piemīt dabiskas īpašības, kas ļauj to mīkstināt un daļēji atjaunot pat pēc mazgāšanas kļūdām. Vajag tikai mazliet pacietības un pareizos paņēmienus, iesaka “theguardian.com”.
Vakar, 9:45
Rudenī roka biežāk sniedzas pēc kaut kā silta, taču tas nenozīmē, ka jāatsakās no smūtijiem - ar nelielām izmaiņām sastāvā tie var kļūt ne tikai sildoši, bet arī palīdzēt stiprināt imunitāti un saglabāt enerģiju drēgnajās dienās. Galvenais ir izvēlēties sezonas augļus, dārzeņus un garšvielas, kas sniedz gan siltumu, gan svaigumu, iesaka “healthline.com”.
8.okt
Vai esat kādreiz ievērojuši, cik ātri avokado pēc sagriešanas kļūst tumšs? Parasti paiet tikai dažas stundas, līdz augļa krāsa mainās no gardi zaļas uz neglīti brūnu. Bet kāpēc avokado tik ātri kļūst brūni un vai tādus avokado drīkst ēst, skaidro “Live Science”.
7.okt
Pārtika, ko cilvēks ēd, tieši ietekmē viņa smadzeņu veselību, tostarp to novecošanos. Veselīgs uzturs palēnina smadzeņu novecošanos un samazina ar vecumu saistītas kognitīvās spējas pasliktināšanās risku, raksta “Eatingwell”.
6.okt
Rudens un ziema Latvijā bieži nozīmē slapjus ceļus, peļķes un sniegu, kas neizbēgami atstāj pēdas arī uz mūsu apaviem. Mitri zābaki vai sporta apavi nav tikai neērti - tie var ātrāk nolietoties, deformēties un pat sākt nepatīkami ost. Lai to novērstu, svarīgi zināt, kā apavus izžāvēt pareizi - ātri, bet saudzīgi. Ar ieteikumiem dalās “goodhousekeeping.com”.
5.okt
Cik reizes esam domājuši - jo vairāk pulvera, jo tīrāka veļa? Patiesībā tā ir viena no biežākajām kļūdām, kas var sabojāt gan audumus, gan pašu veļasmašīnu. Mazgāšanas līdzekļu pārdozēšana ir klusais ienaidnieks, kas nemanāmi bojā drēbes, samazina to kalpošanas laiku un liek tērēt vairāk, nevis mazāk, raksta “cleaninginstitute.com”.
5.okt
Ierīce, kas vienmēr jāatvieno no elektrotīkla pirms iziešanas no mājas, lai novērstu ugunsgrēku, varētu jūs pārsteigt - tas ir šķietami nekaitīgais kafijas automāts, raksta “Leravi”.
4.okt
Daudzi no mums ir dzirdējuši vai izmantojuši tā saukto piecu sekunžu likumu - tiek uzskatīts, ka ēdienu, kas nokritis uz grīdas, ir droši ēst, ja to paceļ pirmo piecu sekunžu laikā. Vai tā tiešām ir? Skaidro “Martha Stewart”.
3.okt
Rudens un ziema ir siltu ēdienu un sātīgu zupu laiks, taču dažreiz rodas kāre pēc kaut kā svaiga un kraukšķīga. Šie izsmalcinātie selerijas saknes, ābolu un redīsu salāti, kas gatavoti pēc izcilā šefpavāra Floida Kardosas receptes, ir tam ideāli piemēroti. Ar recepti dalās “Food & Wine”.
2.okt
Ir daudz desertu, kas šķiet jo īpaši gardi tieši rudens vēsajos vakaros, taču tikai daži ir tik ātri un vienkārši pagatavojami kā šī šokolādes kūka, ar kuras recepti dalījās “Express”.
1.okt
Daži aromāti var likt izskatīties vecākai pat viskoptākajai un stilīgākajai sievietei. Tas ir tāpēc, ka smaržas nav tikai tēla noslēdzošais elements; tas ir spēcīgs impulss, kas izraisa asociācijas un veido iespaidu par cilvēku. No kādiem aromātiem labāk izvairīties, raksta “unian.net”.
30.sep
Plastmasas pārtikas uzglabāšanas traukus to ērtības un pieejamības dēļ mūsdienās izmanto daudzi cilvēki, taču izrādās, ka tie ne vienmēr ir drošākā izvēle pārtikai. Daži pārtikas produkti var reaģēt ar plastmasu, izraisot priekšlaicīgu bojāšanos un ķīmisku vielu izdalīšanos, ko zinātnieki tikai sāk pētīt, raksta “Real Simple”.
29.sep
Lietainās un drēgnās rudens dienas bieži sagādā problēmu – drēbes žūst lēni, bet vajadzība pēc tīra krekla vai džempera ir tūlītēja. Ne visiem mājās ir žāvētājs, un arī radiatoru karstums apģērbam nenāk par labu. Par laimi, ir vairāki vienkārši triki, kas palīdz saīsināt drēbju žūšanas laiku, neiztērējot papildu naudu un nepārkarsējot istabu, raksta “Martha Stewart”.
28.sep
Rudenī un ziemā, kad saaukstēšanās kļūst gandrīz par ikdienu, daudzi atceras bērnības mājas līdzekli – karstu tēju ar aveņu vai upeņu ievārījumu. Šis ieradums ir dziļi iesakņojies mūsu kultūrā, bet vai tam tiešām ir arī medicīnisks pamats? Aplūkosim, ko sniedz šie ievārījumi un ko no tiem varam sagaidīt saaukstēšanās laikā, skaidro “Healthline.com”.
26.sep
Pētījumi liecina, ka Okinavas dzīvesveids, tostarp viņu uzturs, veicina ilgmūžību. Saskaņā ar “Verywellhealth”, datiem, Okinavas diētai ir vairākas nenoliedzamas priekšrocības, tostarp pagarināts dzīves ilgums un samazināts ar vecumu saistītu slimību risks, sirds veselība, kā arī svara un cukura līmeņa asinīs kontrole.
25.sep
Ne vienmēr, lai justos labāk, ir vajadzīgas lielas pārmaiņas – bieži vien pietiek ar maziem ikdienas ieradumiem, kas sniedz tūlītēju pozitīvu efektu. Tie ir kā “mazie lifehack”, kas uzlabo pašsajūtu, atjauno enerģiju un palīdz paskatīties uz dienu gaišāk, iesaka “Verywellmind.com”.
24.sep
Mūsdienu dzīves temps ir straujš – darbs, mājas pienākumi un ikdienas rūpes bieži atstāj sajūtu, ka bērnam neatliek tik daudz uzmanības, cik gribētos. Taču kvalitatīvs laiks kopā ar bērnu nav atkarīgs no stundām, bet gan no attieksmes un sirsnības - pat īsos brīžos var radīt kopības sajūtu un atmiņas, kas bērnam paliek svarīgas, raksta “Psychology Today”.
23.sep
Kad rudens atnāk ar drēgnām dienām un tumšiem vakariem, silta zupa kļūst par vienu no ēdieniem, kas sniedz mierinājumu un labsajūtu. Tā nav tikai gardums – zupa ir arī lielisks veids, kā uzņemt sezonas dārzeņus un vitamīnus. Latvijā rudens dārzi ir bagāti ar ķirbi, burkāniem, kāpostiem un āboliem, kas lieliski iederas dažādos zupu ēdienos. Piedāvājam trīs receptes, kas būs gan veselīgas, gan vienkārši pagatavojamas vakariem, kad gribas ko siltu un mājīgu. Ar receptēm dalās “Healthline.com”.
22.sep
Vai esi ievērojis, ka visveselīgākie ēdieni bieži ir arī viskrāsainākie? Uztura speciālisti bieži iesaka ēst “dārzeņu varavīksni” – tas nozīmē, ka mūsu šķīvī jābūt dažādām krāsām, jo katra no tām slēpj unikālas uzturvielas, kas palīdz gan ķermenim, gan prātam, raksta “Kitchn”.
21.sep
Fermentētie dārzeņi pēdējos gados kļuvuši par īstu “superproduktu”, par kuru runā gan uztura speciālisti, gan veselīga dzīvesveida piekritēji. Pieaugušie tos labprāt iekļauj savā ēdienkartē, lai stiprinātu imunitāti un rūpētos par zarnu veselību. Bet kā ir ar bērniem – vai fermentētie kāposti, burkāni un citi dārzeņi var būt daļa arī no viņu uztura? Atbilde ir jā, un tas pat ļoti ieteicams – tikai svarīgi to darīt pakāpeniski un gudri, iesaka “hsph.harvard.edu”.
20.sep
Vai esi kādreiz pieķēris sevi runājam skaļi, ejot pa ielu vai darot ikdienas darbus? Lai arī tas bieži šķiet dīvains ieradums, psihologi arvien biežāk uzsver, ka pašsaruna var būt vērtīgs instruments koncentrēšanās, emocionālās veselības un stresa mazināšanas veicināšanai, raksta “Psychology Today”.
19.sep
Detoksa tējas jau vairākus gadus ir modes tendence – tās sola attīrīt organismu, samazināt svaru un pat uzlabot ādas stāvokli. Sociālie tīkli ir pilni ar atsauksmēm, kur influenceri slavē brīnumdzērienus. Bet vai šīs tējas patiešām darbojas, vai arī tas ir tikai reklāmas triks? Skaidro “healthline.com”.