Tējkannas garšas noslēpums: kāpēc ūdens garšo atšķirīgi dažādās kannās

© unsplash.com

Vai zinājāt, ka dzēriena garšu var ietekmēt arī trauks, kurā vārīts ūdens? Dažreiz šķiet, ka aromāts ir plakanāks, reizēm – rūgtāks, bet citreiz dzēriens kļūst negaidīti garšīgs. Patiešām - tējkannas materiāls, vecums un pat tas, cik bieži tā tiek tīrīta, būtiski maina ūdens garšu. Un tas nozīmē – arī tējas vai kafijas galarezultātu! Kāpēc tā, skaidro “Real Simple”.

Materiāls maina garšu

Nerūsējošais tērauds

Šīs kannas ir populāras tāpēc, ka ir izturīgas un neuzņem aromātus. Tomēr lētāks metāls vai plānākas sienas var piešķirt ļoti vieglu metālisku piegaršu, īpaši, ja ūdens ilgāk paliek kannā.

Plastmasas tējkannas

Šeit garšas izmaiņas ir visizteiktākās - plastmasa laika gaitā var izdalīt smalkas ķīmiskas notis, kas, uzsilstot, kļūst jūtamākas. Arī aromāti no iepriekšējiem dzērieniem var “pielipt” materiālam.

unsplash.com

Stikla tējkannas

Tīrākā iespējama garša, jo stikls praktiski neietekmē ūdeni, taču nogulsnes uz stikla virsmas var oksidēt ūdeni un radīt vieglu “kaļķainu” pēcgaršu.

Keramikas un emaljas kannas

Tās rada maigu, “neitrālu” garšu, bet tikai tik ilgi, kamēr emalja nav saskrāpēta. Bojājumi var pakļaut metālu zem emaljas, kas ietekmē garšu.

unsplash.com

Minerāli un nogulsnes - klusais garšas bojātājs

Kaļķakmens jeb minerālu nosēdumi ūdenī nonāk katrā vārīšanas reizē. Kad tie sakrājas:

  • ūdens iegūst “smagāku”, krīta piegaršu,
  • samazinās ūdens tīrības sajūta,
  • tējā izceļas rūgtākās notis.

Interesanti: pat neliels minerālvielu daudzums var padarīt tēju aromātiskāku, taču biezs kaļķakmens slānis tikai bojā garšu.

unsplash.com

Kāpēc divas identiskas kannas var dot atšķirīgu rezultātu?

Tās var būt šķietami vienādas, taču:

  • dažādā intensitātē uzsilst sieniņas,
  • dažādi ietekmē ūdens skābekļa daudzumu,
  • dažādi reaģē ar minerāliem.

Pat ūdens daudzums kannā var likt garšai svārstīties - mazāks ūdens daudzums uzsilst un “noveco” ātrāk.

Kā padarīt ūdens garšu tīrāku?

Vāri tikai tik daudz, cik vajag, neglabā ūdeni kannā un atkārtoti nesildi.

Reizi nedēļā iztīri nogulsnes ar etiķi vai citrona sulu.

Nepērc lētākās plastmasas kannas - tās garšu bojā visvairāk.

Maini kannu ik pēc 2-3 gadiem, ja ūdens garša mainās, neskatoties uz tīrīšanu.

Izmanto filtrētu ūdeni, ja mājās ir ciets ūdens.

Tējkanna nav tikai trauks ūdens uzvārīšanai - tā ir garšas instruments. Materiāls, nogulsnes un sieniņu stāvoklis var būtiski mainīt ūdens kvalitāti un tādējādi arī tavu rīta tējas vai kafijas garšu. Dažreiz atšķirība starp viduvēju un lielisku dzērienu slēpjas nevis pupiņās vai tējā, bet pašā tējkannā.